27 C
Willemstad
• maandag 14 juni 2021 08:08

Laatste reacties

- Advertentie -

Curacao.nu | Open brief aan Den Haag: De rechtsstaat op orde!

Persbureau Curacao

Premiers Eugene Rhuggenaath en Mark Rutte | Persbureau Curacao

Een groep intellectuele Koninkrijksgenoten met binding met de eilanden maakt ernstig bezwaar tegen de handelswijze van de Nederlandse regering om coronasteun te geven aan de drie overige landen in het Koninkrijk.

Onder de titel ‘de rechtsstaat op orde!‘ hebben de vijftig mensen een open brief opgesteld gericht aan de voorzitter van de Rijksministerraad in Den Haag. Aanleiding voor de open brief/petitie is een eerdere brief van staatssecretaris Raymond Knops van 10 juli.

- Advertentie -

Eigen boezem

De voorwaarden die Nederland stelt om steun te geven op lange termijn zijn volgens de groep bijzonder zwaar en onterecht. daarbij stelt de groep voorop dat het Caribisch deel van het Koninkrijk zonder meer hand in eigen boezem moet steken. Zij erkennen dat de Caribische rechtsordes dringend aan hervorming toe zijn, zowel op het vlak van de democratische rechtsstaat als op het vlak van de openbare financiën en de economie.

Maar volgens de groep hebben de Nederlandse voorgestelde voorwaarden weinig toegevoegde waarde en vormen zij een aanslag tegen staats- en bestuursrechtsrechtelijke principes.

Democratisch tekort

Zo is de wijze waarop de plannen zijn geïntroduceerd weinig transparant; de documenten waren tot aan de besluitvorming in de Rijksministerraad geheim. Als burgers ervaart de groep dit als een weinig transparante en autocratische wijze van handelen. ‘De bewoners van de Landen in het
Caribisch deel van het Koninkrijk, die ook het Nederlanderschap hebben, mogen kennelijk niet delen in de zeggenschap omtrent totstandkoming van rijksregelgeving en de controle op het Koninkrijksbeleid.’

Ook de uitsluiting van de Caribische volksvertegenwoordiging bij de besluitvorming wordt door de groep ervaren als een ernstig democratische tekortkoming binnen het Koninkrijk: ‘de wettelijk verankerde
autonomie van de Caribische volkeren wordt met voeten getreden’.

Eenheid

De groep hekelt het gebrek aan eenheid in het Koninkrijk. Met verwijzing naar de Nederlandse rol in het kolonialisme en de slavernij eist de groep dat de eigen identiteit, gevoelens, waardigheid, meningen, zelfbeschikkingsrecht en autonomie van de Caribische gemeenschappen gerespecteerd dient te worden.

Eenheid binnen het gaat niet samen met het forceren van hervormingen in tijden van ernstige crises. Er zou juist begrip moeten zijn ten aanzien van het catastrofale effect van de crisis voor de Caribische volkeren en
empathie voor hun pijn en leed. Het opleggen van de Nederlandse wil door misbruik te maken van omstandigheden, macht en bevoegdheid wordt door de groep gezien als wapen van chantage: het ontzeggen van financiële steun als dwangmiddel.

Autonomie

Het regeringsbeleid zou volgens de woorden van Knops gericht zijn ‘om uiteindelijk de Landen zelf te dienen.’ maar de groep zegt dat het huidige beleid juist tegenovergesteld werkt en de lokale zelfredzaamheid vernietigt omdat de eigen financiën en lokaal beleid worden over geheveld naar een autocratische en volledig Nederlands bestuursorgaan.

De groep ervaart deze werkwijze als arrogant en discriminatoir. Ook is er weinig sprake van noodzakelijke community capacity building. Bovendien zou dat volgens de groep tot stand moeten komen via samenspraak en met de instemming van betrokkenen.

Petitie
De 50 intellectuelen wil dat de de Nederlandse Regering effectieve medezeggenschap van de Caribische volkeren in het Koninkrijksbeleid bevordert en mogelijk maakt door gebruik te maken van de lokale capaciteit en autonomie en van de rechtsstatelijk instituten en democratisch principes binnen het Koninkrijk.

Dat de Nederlandse regering zou juist in deze crisistijden ‘morele en medemenselijke leiderschap binnen het Koninkrijk moeten tonen en kiezen voor compassie, inclusie, dialoog en solidariteit en niet voor onverschilligheid, uitsluiting, dwang, en conflict’, aldus de groep.

Zij vindt ook dat de Nederlandse regering de gehanteerde denigrerende en grievende discourse over de Caribische gebieden onmiddellijk moet stopzetten. Het steekt de vijftig dat Nederland een stelling zou hanteren dat de Caribische gemeenschappen inherent incapabel zouden zijn om hun eigen autonomie te dragen. ‘Incorrect en respectloos’, aldus de brief.

Download hier de brief met de namen van de vijftig ondertekenaars

Bron: Curacao.nu

Naschrift KKC

De brief is hieronder in Scribd te downloaden. Indien Scribd niet in uw browser zichtbaar is, klik hier.

Petitie – Open Brief Aan de Rijksministerraad – De Rechtsstaat Op Orde by Knipselkrant Curacao on Scribd

Artikel delen

16 reacties

 1. Angela Roe, Althene Sulvaran, Mario Kleinmoedig.

  Als dat onze intellectuelen zijn dan is het wel heel triest gesteld met Curacao.

 2. Alvast 50 vrijwilligers die de eigen op Curacao Augiusstal willen uitruimen ! Wat een gebrek aan zelfreflectie …… en dat vindt zichzelf “intellectueel”

 3. Open bief aan Nederland.
  Minister Knops , alstublief poot stijf houden en niet toegeven.
  De zogenaamde intelectuelen zijn niet bekend als intelectueel.
  Mocht het nog erger worden met dit rots dan blijft er niets anders over dan het toepassen van algemene maatregelen van Rijksbetuur om ons een handje te helpen menigen hoofden boven water te houden.

 4. Haha wat een doorzichtige grap, ik wil erom wedden dat deze wannabe intellectuelen bestaan uit Suzy’s kliek die onze rots zogenaamd bestuurd en ondertussen vooral de eigen zakken vult. Hoe dom kan je zijn ?

 5. Open brief van een groep “intellectuelen”?

  Dit lijkt meer op een “kat in nood” actie van aantal “consultants” die hun inkomen dreigen te verliezen

 6. “Het steekt de vijftig dat Nederland een stelling zou hanteren dat de Caribische gemeenschappen inherent incapabel zouden zijn om hun eigen autonomie te dragen. ‘Incorrect en respectloos’, aldus de brief”.
  Waar wonen deze mensen? Kijken deze mensen wel eens echt goed om zich heen? Wat voeren deze mensen op als bewijs dat we het wel kunnen en goed doen na tientallen jaren zelfbestuur een een poging van een jaar of 10 om “Land” te zijn? Waar is hun bewijs dat we wel de eigen `autonomie ` kunnen dragen? En nu even niet zeuren over venezuela of covid, nee ook daarvoor al, kijk eens goed terug..”intellectuelen” !

 7. @Roberto en gelijkgestemden:
  Denigrerende betitelingen zoals “Domme mensen” en “1e klas Losers” zegt meer iets over U, dan de mensen die u denkt te moeten denigreren met zulk een benaming, om de simpele reden dat ze “het lef hebben” om het “O zo machtig Nederland” tegen te durven spreken.
  Als het zo moet, hou het geld dan maar. Stop het ergens waar de zon er niet bij kan so to speak..

 8. Nogmaals domme mensen(van de CAS eilanden) die ertegen zijn dat Nederland zijn vereisen en zijn voorwaarden heeft opgesteld. Nergens, maar ook nergens staat geschreven dat Nederland zo’n slecht hart heeft om de CAS eiland geen geld te lenen. Het geld ligt klaar, maar….met voorwaarden. Maar iedere keer het verwijt over het kolonialisme en de slavernij voor de voeten van Nederland gooien is ook waardeloos, dat is chantage of een poging om aandacht en medelijden te krijgen. Waar zijn jullie mee bezig? Door het gedrag van deze CAS eilanden komt Nederland zelfs in de verleiding zich zo te voelen en ervan uitgaand dat zij toch geen goed kan doen en ook nooit goeds heeft gedaan voor de Antillen. Met wraakzuchtige daden en (vals) beschuldigende woorden is echter niemand gebaat, integendeel. De CAS-eilanden moeten never vergeten dat; plannen(in dit geval financiële hulp) zijn tot mislukking gedoemd waar geen vertrouwelijk gesprek is. Nederland voelt zich ellendig als zij dingen verweten wordt waaraan zij geen schuld heeft. Soms gaan de verwijten zelfs vergezeld van kwaadaardige bitterheid en toorn en gramschap en geschreeuw en schimpend gepraat. Zijn deze CAS eilanden zo waardeloos en ellendig geworden?? Het is háár (Nederland) geld, zij doet met haar geld wat ze wil, en als jullie er niet mee akkoord gaan met de vereisen en voorwaarden, schakel Venezuela, Colombia, Puerto Rico, Cuba etcétera in, maar laat Nederland met rust. Na 30 Mei 1969 waren degenen zoals Papa Goddett, Nita, Errol Cova, en anderen toch van plan om samen te werken met Fidel Castro? Er waren zelfs pamfletten, hemden, vlaggen, en zelfs wapens uit Cuba werden over gevlogen en aanwezig op Curacao. Amado Nita liep met zijn pistool aan zijn zij vergezeld van zijn body guards. Allemaal in groene Cubaanse uniformen met groene Cubaanse petten op. Waarom o waarom zijn jullie niet doorgegaan met Fidel? Anderen hadden plannen om samen met Rafaël Leonidas Trujillo (wrede dictator) van Santo Domingo te werken. Waarom gingen die plannen niet door? Jullie waren een zaterdagmiddag toch ook van plan om alle zieken uit het sint Elisabeth gasthuis in de Breedestraat uit het ziekenhuis met bed en al te halen en op straat te zetten of te dumpen toch? Weten jullie nog WIE in het ziekenhuis ziek op bed lag die jullie kost wat kost gingen halen?? Nederland weet er alles van. Nederland is dat niet vergeten. Jullie van de huidige regering en de regeringen daarvoor (tot 30 Mei) moeten zich diep, diep, maar ook heel diep schamen.

 9. Waar haalt Mario Kleinmoedig de gore moed vandaan om zich een naam kaartje met daarop Intellectuel op zijn revers te laten spelden door Amparo en de Solo van curacrim in dienst van Gerrit de Raaf Pik Pisas de lang nek. Wat een slap gelul allemaal in eigen belang praat, en dat moet Curcrim HERVORMEN ? Dacht het van Niet met deze losers 1e klas.

 10. Dat deze groep elke vorm van realiteit ontbreekt moge duidelijk zijn.
  Eisen stellen met de verwijzing naar de Nederlandse rol in het kolonialisme en de slavernij zegt eigenlijk al meer dan genoeg. Ook het gebrek aan eenheid in het Koninkrijk wordt genoemd, terwijl de eilanden of rijksgenoten onder zich nog niet eens met elkaar communiceren, misschien ligt het aan de taal, de een spreekt Nederlands, de andere Papiaments en weer een ander Engels. Het groepje kan beter pleiten voor een referendum op de eilanden, heel simpel; afhankelijk of onafhankelijk van Nederland, laat de burgers zelf kiezen!

 11. Dat deze groep elke vorm van realiteit ontbreekt moge duidelijk zijn.
  Eisen stellen met de verwijzing naar de Nederlandse rol in het kolonialisme en de slavernij zegt eigenlijk al meer dan genoeg. Ook het gebrek aan eenheid in het Koninkrijk wordt genoemd, terwijl de eilanden of rijksgenoten onder zich nog niet eens met elkaar communiceren, misschien ligt het aan de taal, de een spreekt Nederlands, de andere Papiaments en weer een ander Engels. Het groepje kan beter pleiten voor een referendum op de eilanden, heel simpel; afhankelijk of onafhankelijk van Nederland, laat de burgers zelf kiezen!

 12. Nog nooit van deze “intellectuelen” gehoord maar het valt op dat de namen Lasten, Romer, Curiel. de Wind, Croes veelvuldig voorkomen: zouden deze mensen geen feedback kunnen geven op de ongekende corruptie en nepotisme van hun naamgenoten

 13. Een groep ‘intellectuele’ koninkrijksgenoten?

  Hoe intellectueel ben je als je de macht van de regering niet wilt inperken?

  Kennedy Ruggenaath die buurvrouw / mafiameid / golddigger Stella van Rijn schaamteloos bevoordeelt en buurman Edward Heerenveen 30 miljoen toeschuift).

  Kennedy Ruggenaath, die volledig naar de pijpen danst van btich Sushi Suzy en haar schoothondje, de enge gladjanus Aal-vin Daal?

  Kennedy Ruggenaath die de gevallen minister en PARtijgenote Senora Snoepreis Alcala Walle als aanvulling op haar riante wachteld een lucratief consultultantsbaantje toeschuift. En haar nu weer in de Staten neerzet terwijl er notabene een onderzoek loopt naar haar integriteit! Advies van de voorzitster Commissie Integreit, mafiameid Stella van Rijn?

  Hoe intelligent ben je als je de macht van de Staten (met daarin een failliete dansleraar, een dj, een wandelend strafblad uit de mondi van Boca Sami, een aartsluie gokverslaafde, een verkoper van inferieure pullaria op Zeelandia) niet wilt inperken?

  Intellectuele koninkrijksgenoten? Randdebielen zijn het.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

ParadiseFM | Kabinet Pisas treedt aan

Het kabinet van aankomend premier Gilmar Pisas legt vanmiddag om 12 uur de eed af bij gouverneur Lucille George-Wout. Voorafgaand aan de ceremonie zullen de nieuwe ministers eerst...

AntilliaansDagblad | ‘Situatie Curaçao hoopgevend’

Willemstad - ,,Het is hoopgevend dat de verschrikkelijke noodsituatie op Curaçao met vereende krachten het hoofd is geboden. Alle mensen op Curaçao die daarbij betrokken waren -...

AntilliaansDagblad | ‘Corc weet van milieunormen’

Willemstad - Het huidige vonnis in hoger beroep in de zaak van stichting Clean Air Everywhere, dat de vorige uitspraak van het gerecht bevestigt, heeft geen invloed...

PBC | Bicentini wint met Canada eerste wedstrijd tegen Haïti

Persbureau Curacao Canada heeft in de tweede ronde van de kwalificatiefase voor het WK van 2022 in Qatar gewonnen van Haïti: 0-1. Het team met assistent-bondscoach Remko Bicentini...

Telegraaf | Nieuwe premier Curaçao Gilmar Pisas zet relatie op scherp: ’Minder Koninkrijk’

’Nederlandse belastingbetaler draait niet op voor onze bekostiging’ | Edwin Timmer Willemstad - Duwt de nieuwe MFK-regering, die maandag wordt beëdigd, Curaçao opnieuw in politieke chaos en wrevel met...

Column Youp | Ruig van de richel

Begrijp ik nou dat de nieuwe dierenwet in eerste instantie voorschreef dat geen enkel beest de mogelijkheid mag worden ontnomen om natuurlijk gedrag te vertonen? Inmiddels is...
- Advertentie -