27 C
Willemstad
• zondag 9 mei 2021 06:06

NOS | Premier Rutte: Europese covid-reispas misschien pas in augustus

Sander van Hoorn De covid-pas, de QR-code waarmee Europeanen deze zomer makkelijker op reis moeten kunnen in de EU, is er misschien pas in augustus. Dat heeft premier...

Extra | Aubert Wiels: E motibu real di asesinato di Helmin Wiels un dia lo sali na kla

WILLEMSTAD. – Ayera despues di 8 aña ainda famianan no a haña trankilidat pa por sera e kaso di asesinato di Helmin Wiels. Esaki pa e echo...

ParadiseFM | D66: ‘Zo snel mogelijk vaccinatiecertificaat voor Caribische delen koninkrijk’

D66 wil zo snel mogelijk een digitaal groen certificaat voor gevaccineerden in de Caribische delen van koninkrijk. Dat blijkt uit Kamervragen van partijleden Jorien Wuite en Jan...

PBC | Ook VBC roert zich om strenge coronamaatregelen

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Het draagvlak voor de coronamaatregelen van de Curaçaose regering brokkelt verder af. Na Chata roert ook de Vereniging Bedrijfsleven Curaçao zich. Die wil af...

PBC | Zes mensen positief, opnieuw laag besmettingsratio

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Vandaag testten zes mensen positief op Corona op een totaal van 636 afgenomen PCR-testen. Dat geeft een testratio van net geen 1 procent. Deze...

DH | Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank...
- Advertisement -spot_img
HomeLandenArubaPB | Aruba en Nederland aan tafel over nieuwe voorwaarden

PB | Aruba en Nederland aan tafel over nieuwe voorwaarden

Documenten zachte lening 3e tranche zijn gepubliceerd

Premier Evelyn Wever-Croes terug uit Nederland: “Heel vermoeiend maar tevreden”

ORANJESTAD — Premier Evelyn Wever-Croes is zaterdag avond gearriveerd in Aruba, na een bezoek van 48 uur in Nederland.

“HEEL VERMOEID MAAR TEVREDEN”
Desgevraagd gaf zij aan tevreden te zijn over de vooralsnog geboekte resultaten van haar reis, omdat Aruba duidelijk heeft laten zien wel te hebben voldaan aan alle voorwaarden van de derde tranche. Met uitzondering van de twee nieuwe voorwaarden die pas eerder deze week bekend zijn geworden. Namens de regering van Aruba heeft de Premier in Nederland aangegeven niet akkoord te kunnen gaan met de nieuwe voorwaarden om twee redenen.

Allereerst de procedure. In 4 dagen is het onmogelijk om political commitment te geven voor twee rijkswetten, en bovendien is de weg naar ‘consensus’ niet bewandeld. Het was meer ‘take it or leave it’, en dat is geen consensus. Voorts omdat de rijkswet Caribische Hervormings Entiteit (“CHE”) de autonomie van de landen in te vergaande mate aantast.

ARUBA VOLDOET AAN DE OVERIGE VOORWAARDEN
Het standpunt van Nederland is dat als de landen niet akkoord gaan met deze voorwaarden, er geen liquiditeitssteun volgt. De Premier van Aruba heeft hiertegen geprotesteerd. Het afwijzen van het verzoek van Aruba voor liquiditeitssteun is aldus de Premier een miskenning van de offers en het leed van de Arubaanse bevolking die aan alle voorwaarden heeft voldaan.

Het kan Aruba niet worden toegerekend dat de twee nieuwe voorwaarden, 218 paginas, pas 4 dagen eerder zijn toegestuurd. Aruba heeft in alle redelijkheid recht op het goed bestuderen van de documenten om tot een weloverwogen beslissing te komen, en voorts eventueel tot echte consensus te komen.

VERSCHIL TUSSEN ARUBA ENERZIJDS EN CURACAO EN SINT MAARTEN ANDERZIJDS
Dat Aruba wel voldoet aan alle overige voorwaarden is door Nederland erkend, en omdat Aruba wel voldoet aan alle overige voorwaarden – dit hebben overigens Staatssecretaris Raymond Knops en Premier Mark Rutte tijdens persconferenties publiekelijk erkend – is besloten dat met Aruba direct verder aan tafel wordt onderhandeld om tot consensus te komen.

Premier Wever-Croes gaf aan: “Wij zijn niet tegen toezicht, ook niet extra toezicht. Ik heb hier begrip voor omdat Nederland ons veel geld leent. Wij zijn niet tegen hervormingen, ons hervormingsplan gaat op bepaalde punten zelfs verder dan de voorstellen in het ‘landspakket’.

Wij zijn niet tegen maatregelen, het doet wel pijn, maar wij hebben daadkracht getoond en het volk heeft grote offers gebracht. Wij zijn tegen de vorm waarop deze rijkswetten ons worden opgelegd. Nu hebben we een opening. We zijn meteen begonnen met de onderhandelingen, en zullen binnen enkele dagen uitsluitsel hebben. Er zal rekening gehouden worden met onze inbreng.

Bovendien zijn de documenten inmiddels gepubliceerd en verzonden naar de Staten van Aruba en naar de Tweede Kamer. Er is dus een opening, een opening die er eerder deze week niet was. Ik ben tevreden over hetgeen tot nu toe is bereikt, al hebben we de eindstreep nog niet bereikt. Ik blijf optimistisch”.

Premier na test in quarantaine

COVID TEST
De Premier moest op basis van het geldend beleid bij haar aankomst een Covid-test afleggen bij het medisch team op de Reina Beatrix Luchthaven en moet nu max 24 uur in quarantaine om de uitslag af te wachten. Aanstaande maandag zal zij in de wekelijkse persconferentie verder hierop ingaan.

Bron: Persbericht Kabinet Wever Croes

Naschrift KKC

Samenvatting Landspakketten Curaçao, Aruba en Sint Maarten + HERVORMINGEN TOEZICHT EN HANDHAVING FINANCIELE (TRUST en ONLINE GOK) SECTOR GEHIGHLIGHTED.

Klik hier voor het document als u met uw browser het onderstaand Scribd document niet kan lezen of downloaden.

Klik hier voor aanvullende documenten op de website van de Tweede Kamer

2020 07 xx – Landspakketten Curaçao, Aruba en Sint Maarten coronaviruslening 3e tranche by Knipselkrant Curacao on Scribd

3 reacties

  1. Curacao (regering) hoeft zich niet te verbazen als Nederland de “zware” last(en) van en voor Aruba drastisch zal verzachten en zelfs over zal gaan tot een gift van Mom’s kant. Vóór 30 Mei waren ze allemaal zachtmoedige beleefde gehoorzame kindertjes van Mom in het koninkrijk. Maar daarna hebben sommigen zich met aan het hoofd Curacao gekeerd tegen hun stiefmoeder door toedoen, en ophitsing van Cova, zoon Goddett en zus en anderen. Maar niet allemaal, ze hebben ingezien dat het niet positief zal uitvallen. Ze trokken zich terug en lieten Curacao(regering)alleen in de modderpoel. Zelfs het Curacaose volk was tegen Nederland in het begin, maar toonden spijt en berouw achteraf, en nu hebben zij zich weer onderworpen en hebben spijt dat zij naar hun goddeloze regering hebben geluisterd want deze (reg.) heeft het volk voor zijn karretje gespannen. Maar Nederland had het door en heeft het arm volkje never kwalijk genomen. So alles wat Nederland momenteel doet, doet zij ten gunste, ten behoeve van het volk en niet voor de regering. Want de pijn van 30 Mei is nog steeds voelbaar voor Mom…….

  2. Blijkbaar hebben ze op Aruba geen Camelia-Römer dus hebben ze geen probleem met toezicht en transparantie. Laten we hopen dat zolang Ruggenaath de kont tegen de krib gooit en de voeten in het zand houdt dat de Arubanen wat voedselpakketten onze kant opsturen.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties