25.9 C
Willemstad
• vrijdag 24 maart 2023

NOS | Aanklacht tegen Trump over zwijggeld lijkt vandaag niet te komen

Een mogelijke aanklacht tegen de Amerikaanse oud-president Donald Trump laat op zich wachten. Een speciale jury in New York, die zich over zijn zaak buigt, komt vandaag...

Democracy now! | Wednesday, March 22, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertentie -

NTR | ‘Caribische studenten willen eerlijke kansen voor medische studies’

Melissa Stamper Voor Caribische studenten die Geneeskunde, Tandheelkunde, Farmacie of Klinische Technologie willen studeren, is het ‘bijna onmogelijk’ om toegelaten te worden tot deze studies. Dat is erger...

CC | Could a digital Caribbean guilder improve financial inclusion in Curaçao & Sint Maarten?

WILLEMSTAD - Around the world, more than 60 central banks actively research the possibilities of a Central Bank Digital Currency (CBDC) as a digital form of cash...

CC | SER Curaçao advises on renewed gaming bill

WILLEMSTAD - The Social and Economic Council (SER) of Curaçao issued today its advice to the Minister of Finance on the renewed version of the draft National...

DH | Brison says he will never solicit anyone on social media that’s not his for illicit purposes

PHILIPSBURG--“It was a shocking moment for me,” United People’s (UP) party Member of Parliament (MP) Rolando Brison said on Wednesday as he addressed his recent detention on...
- Advertentie -

Amigoe | Onderzoek naar lekken MOT meldingen Schotte gestart

Gerrit en MOTWILLEMSTAD — Het onderzoek naar wie gelekt heeft over meldingen bij het Meldpunt Ongebruikelijke Transacties (MOT) tegen de voormalige premier Gerrit Schotte (MFK), is gestart. Dat bevestigt OM-woordvoerder Norman Serphos desgevraagd.

Advocaat van Schotte, Eldon ‘Peppie’ Sulvaran, diende onlangs middels een brief een aangifte in bij de procureur-generaal (PG) Guus Schram, over het lekken van de gegevens en verzocht de PG daarnaast een onderzoek te doen hiernaar.
De MOT-meldingen zijn volgens de advocaat door strafbare feiten verkregen en toen gelekt.

Het Openbaar Ministerie is vrijwel direct opgedragen om het onderzoek te starten. Het is nog niet duidelijk hoeveel tijd dit onderzoek in beslag zal nemen.

Zoals bekend werd in 2012 gelekt dat er tegen de voormalige premier bij het Meldpunt Ongebruikelijke Transacties meer dan vijftig meldingen geregistreerd staan. Uit de meldingen zou blijken dat hier honderdduizenden guldens mee gemoeid zijn.

Het betreft veelal substantiële cashstortingen op rekeningen van Schotte, gedurende de periode dat hij gedeputeerde was in de Eilandsraad van Curaçao.
Een aantal andere MOT-meldingen betreft betalingen door het lokale bedrijf Vanddis, het bedrijf waar de levenspartner van Schotte deel van uitmaakt.
De Fundashon Akshon Sivíl (FAS) heeft toen onder meer een aangifte gedaan tegen het Openbaar Ministerie om dit te dwingen hiernaar een onderzoek te starten.

In opdracht van de voormalige PG Dick Piar is toen ‘in verband met een tweetal aangiften die in het najaar 2012 werden gedaan bij het OM’, vorig jaar het onderzoek genaamd ‘Babel’ gestart, dat nog in volle gang is.

De politicus wordt verdacht van witwassen van geld, in combinatie met ‘delict(en) valsheid in geschrifte’. In verband met het Babel-onderzoek werden in december vorig jaar huiszoekingen verricht in onder meer zijn woning, het MFK-gebouw, bij het postkantoor en de kantoorruimte in het Statengebouw in Punda.

Tijdens de doorzoekingen zijn documenten en gegevensdragers in beslag genomen die van belang kunnen zijn.

Bron: Amigoe

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

2 reacties

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -