30 C
Willemstad
• zaterdag 28 mei 2022 14:23

Laatste reacties

- Advertentie -

Amigoe | Onderzoek naar lekken MOT meldingen Schotte gestart

Gerrit en MOTWILLEMSTAD — Het onderzoek naar wie gelekt heeft over meldingen bij het Meldpunt Ongebruikelijke Transacties (MOT) tegen de voormalige premier Gerrit Schotte (MFK), is gestart. Dat bevestigt OM-woordvoerder Norman Serphos desgevraagd.

Advocaat van Schotte, Eldon ‘Peppie’ Sulvaran, diende onlangs middels een brief een aangifte in bij de procureur-generaal (PG) Guus Schram, over het lekken van de gegevens en verzocht de PG daarnaast een onderzoek te doen hiernaar.
De MOT-meldingen zijn volgens de advocaat door strafbare feiten verkregen en toen gelekt.

- Advertentie -

Het Openbaar Ministerie is vrijwel direct opgedragen om het onderzoek te starten. Het is nog niet duidelijk hoeveel tijd dit onderzoek in beslag zal nemen.

Zoals bekend werd in 2012 gelekt dat er tegen de voormalige premier bij het Meldpunt Ongebruikelijke Transacties meer dan vijftig meldingen geregistreerd staan. Uit de meldingen zou blijken dat hier honderdduizenden guldens mee gemoeid zijn.

Het betreft veelal substantiële cashstortingen op rekeningen van Schotte, gedurende de periode dat hij gedeputeerde was in de Eilandsraad van Curaçao.
Een aantal andere MOT-meldingen betreft betalingen door het lokale bedrijf Vanddis, het bedrijf waar de levenspartner van Schotte deel van uitmaakt.
De Fundashon Akshon Sivíl (FAS) heeft toen onder meer een aangifte gedaan tegen het Openbaar Ministerie om dit te dwingen hiernaar een onderzoek te starten.

In opdracht van de voormalige PG Dick Piar is toen ‘in verband met een tweetal aangiften die in het najaar 2012 werden gedaan bij het OM’, vorig jaar het onderzoek genaamd ‘Babel’ gestart, dat nog in volle gang is.

De politicus wordt verdacht van witwassen van geld, in combinatie met ‘delict(en) valsheid in geschrifte’. In verband met het Babel-onderzoek werden in december vorig jaar huiszoekingen verricht in onder meer zijn woning, het MFK-gebouw, bij het postkantoor en de kantoorruimte in het Statengebouw in Punda.

Tijdens de doorzoekingen zijn documenten en gegevensdragers in beslag genomen die van belang kunnen zijn.

Bron: Amigoe

- Advertentie -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

2 reacties

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Crimesite | Online gokparadijs Curaçao: al 30 jaar vrij spel

Verschillende online casino’s op Curaçao zijn in handen van Russische, Oekraïense en Belarussische eigenaren, terwijl er vanuit de overheid geen effectieve toezicht is om sanctieontwijking of witwassen...

VPRO/Argos | Curaçaos roulette

Rik Dehlaas, David Davidson © Argos VPRO/HUMAN De online gokindustrie op Curaçao is anoniem, grenzeloos en zonder overheidstoezicht, met alle risico’s van dien. Is hier sprake van roulette...

NPO/Radio 1 | Curaçaos roulette

Argos VPRO & Human De online gokindustrie op Curaçao is anoniem, grenzeloos en zonder overheidstoezicht, met alle risico’s van dien. Argos en investico identificeerden duizenden sites en zelfs...

PBC | Zeilsters Van Aanholt en Duetz samen verder

Persbureau Curacao UTRECHT – De Curaçaose zeilster Odile van Aanholt gaat twee jaar voor de Olympische Spelen van Parijs in 2024 samen verder met Annette Duetz in de...

DH | Roof-top Jacuzzi catches fire at Flamingo Resort

PELICAN—Fire broke out in a Jacuzzi at the Flamingo Resort, Pelican, around 6:30am Friday. The Jacuzzi was located on the roof of building four, but was not...

AntilliaansDagblad | Er valt veel te verbeteren rond havens

Den Haag - In de maritieme regelgeving rond de havens van Bonaire, Sint Eustatius en Saba zijn nog veel verbeterpunten. Dat kan worden geconcludeerd uit een rapport...
- Advertentie -
- Advertentie -