26 C
Willemstad
• zaterdag 24 februari 2024

Extra | Journaal 23 februari 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

NTR | Curaçao bouwt extra windmolens, ‘straks 70 procent schone energie’

Oscar van Dam Welk land binnen ons Koninkrijk draait als eerste op 70 procent groene energie? Curaçao belooft die strijd te gaan winnen in 2030. Zes ministers en verschillende...

CC | HNO Committee not in line with Public Prosecutor’s report

WILLEMSTAD - The parliamentary inquiry committee Hospital Nobo Otrobanda does not align with the decision to file a report with the Public Prosecutor. Yesterday, it was announced...

DH | Governor receives first 19 of hundreds of National Decrees for justice workers

PHILIPSBURG--Caretaker Minister of Justice Anna Richardson sent out a press release on Thursday, an hour before midnight, stating that the Cabinet of Governor Ajamu Baly had confirmed...

AntilliaansDagblad | Arts Aida ontmoet hulpdiensten Sint Maarten

Philipsburg - Het management van Carnival Cruises organiseerde onlangs een rondleiding op het cruiseschip Aida uit Duitsland voor leden van de hulpdiensten van Sint Maarten. Stefan Luhrs, een...

AntilliaansDagblad | Geen dengue op Aruba

Oranjestad - Het Amerikaanse consulaat op Curaçao maakt er ten onrechte melding van dat er een uitbraak van dengue is op Aruba. Directie Volksgezondheid (DVG) bestrijdt dat...
- Advertisement -spot_img

Amigoe | Onderzoek naar lekken MOT meldingen Schotte gestart

HomeMediaAmigoe | Onderzoek naar lekken MOT meldingen Schotte gestart

Gerrit en MOTWILLEMSTAD — Het onderzoek naar wie gelekt heeft over meldingen bij het Meldpunt Ongebruikelijke Transacties (MOT) tegen de voormalige premier Gerrit Schotte (MFK), is gestart. Dat bevestigt OM-woordvoerder Norman Serphos desgevraagd.

Advocaat van Schotte, Eldon ‘Peppie’ Sulvaran, diende onlangs middels een brief een aangifte in bij de procureur-generaal (PG) Guus Schram, over het lekken van de gegevens en verzocht de PG daarnaast een onderzoek te doen hiernaar.
De MOT-meldingen zijn volgens de advocaat door strafbare feiten verkregen en toen gelekt.

Het Openbaar Ministerie is vrijwel direct opgedragen om het onderzoek te starten. Het is nog niet duidelijk hoeveel tijd dit onderzoek in beslag zal nemen.

Zoals bekend werd in 2012 gelekt dat er tegen de voormalige premier bij het Meldpunt Ongebruikelijke Transacties meer dan vijftig meldingen geregistreerd staan. Uit de meldingen zou blijken dat hier honderdduizenden guldens mee gemoeid zijn.

Het betreft veelal substantiële cashstortingen op rekeningen van Schotte, gedurende de periode dat hij gedeputeerde was in de Eilandsraad van Curaçao.
Een aantal andere MOT-meldingen betreft betalingen door het lokale bedrijf Vanddis, het bedrijf waar de levenspartner van Schotte deel van uitmaakt.
De Fundashon Akshon Sivíl (FAS) heeft toen onder meer een aangifte gedaan tegen het Openbaar Ministerie om dit te dwingen hiernaar een onderzoek te starten.

In opdracht van de voormalige PG Dick Piar is toen ‘in verband met een tweetal aangiften die in het najaar 2012 werden gedaan bij het OM’, vorig jaar het onderzoek genaamd ‘Babel’ gestart, dat nog in volle gang is.

De politicus wordt verdacht van witwassen van geld, in combinatie met ‘delict(en) valsheid in geschrifte’. In verband met het Babel-onderzoek werden in december vorig jaar huiszoekingen verricht in onder meer zijn woning, het MFK-gebouw, bij het postkantoor en de kantoorruimte in het Statengebouw in Punda.

Tijdens de doorzoekingen zijn documenten en gegevensdragers in beslag genomen die van belang kunnen zijn.

Bron: Amigoe

Dit artikel is geplaatst in

2 reacties

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties