30 C
Willemstad
• zaterdag 25 september 2021 11:31

Laatste reacties

- Advertentie -

Kustwacht behaalt goede resultaten in 2013

© Mariano Luis Heyden
© Mariano Luis Heyden


WILLEMSTAD — De Kustwacht Caribisch Gebied heeft vorig jaar de meeste plannen, zoals opgenomen in het Jaarplan 2013, gerealiseerd. Ook heeft de kustwacht een aantal aanzienlijke drugsvangsten gedaan vorig jaar, waarbij 2185 kilo verdovende middelen is onderschept.
Dat blijkt uit het jaarverslag dat vorige week door de Rijksministerraad is goedgekeurd.

De kustwacht bleef in staat haar personeel en middelen efficiënt en gericht in te zetten, mede dankzij het concept ‘Informatie Gestuurd Optreden’ (IGO).
Het IGO rust op de drie pijlers van solide informatieuitwisseling van en tussen vliegende en varende kustwachteenheden, gerichte keuzes bij de inzet van personeel en materieel en samenwerking, blijkt verder uit het rapport.
Daarnaast heeft de kustwacht ook de geplande vaardagen en vlieguren vrijwel volledig gerealiseerd.
Voor het eerst werd de nieuwe maritieme helikopter NH-90 vanaf het bevoorradingschip Zr.Ms. Amsterdam, het stationsschip in de West, ingezet in het Caribisch gebied.
De NH-90 is uitgerust met zeer moderne en hoogwaardige sensoren waarmee de omgeving nauwkeurig in kaart kan worden gebracht.
De operationele ervaringen met dit toestel waren positief.

Drugs
Internationale samenwerking was een belangrijke component in de activiteiten van de kustwacht op het gebied van drugsbestrijding, aldus het rapport.
De kustwacht leverde onder meer een waardevolle bijdrage aan de internationale drugsbestrijdingsoperatie Martillo, waarin een drugsvangst van 500 kilo werd genoteerd.
Ook zijn tijdens een gezamenlijk optreden met het stationsschip binnen de drugsbestrijdingoperatie Carib Venture twee drugstransporten van 1450 kilo en 650 kilo cocaïne onderschept.
Er is een operationele samenwerkingsovereenkomst met Frankrijk ondertekend vorig jaar, waarbij een stap is gemaakt om op een eenvoudiger wijze varende en vliegende surveillance in en boven elkaars territoriale wateren nabij de Bovenwinden uit te voeren.
Met verschillende internationale partners zoals Frankrijk en de Dominicaanse Republiek zijn diverse Search and Rescue oefeningen (SAR) uitgevoerd.

Personeel
Door het intensiveren van de instroom voor de Kustwacht Vakopleiding (KVO) zullen de personeelstekorten na 2015 zoals nu verwachtbaar zijn opgelost.
De eind 2012 afgesproken pilot op Aruba en St. Maarten – waarbij een aantal voorheen centraal belegde taken, verantwoordelijkheden en bevoegdheden decentraal zijn belegd bij de steunpunten – is tussentijds geëvalueerd.
De resultaten van deze tussentijdse evaluatie zijn positief.
Curaçao heeft ingestemd om de pilot per februari dit jaar te starten op het steunpunt Curaçao. De pilot is verlengd en zal in de tweede helft van 2014 definitief worden geëvalueerd.
In voorbereiding op een gezamenlijke basisopleiding voor alle ketenpartners in de opsporingsketen is nadrukkelijk de samenwerking gezocht met opleidingsinstituten van ketenpartners.
Zo volgt de lichting KVO 2013-2015 de cursus ‘Bijzonder Ambtenaar van Politie’ (BAVPOL) op de Politieschool van Aruba.
Vorig jaar zijn de specifieke functieopleidingen in samenwerking met de US Coast Guard voor het Rescue and Coordination Centre (RCC) en Cutter- en Super-RHIB bemanningen gecontinueerd.
Met de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) in Nederland, is bezien op welke wijze de kustwacht kan voldoen aan de bevoegdheidseisen die formeel aan het personeel op de Cutters worden gesteld en die moeten leiden tot afgifte van een formeel Nederlands vaarbevoegdheidsbewijs.
Zoals bekend heeft in juli vorig jaar de eerste lokaal opgeleide Cutter-commandant het commando van de Cutter Panter overgenomen.
Daarmee is een start gemaakt met het vervangen van twee van de drie Cutter-commandanten afkomstig van Defensie door lokaal personeel.

- Advertentie -

Bron: Amigoe

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

ParadiseFM | Twee Curaçaoenaars onder acht smokkelaars

Onder de acht drugssmokkelaars die dinsdag op zee werden aangehouden, zaten ook twee Curaçaoënaars. Een groep van zes Venezolanen waagde de oversteek met een grote hoeveelheid drugs....

ParadiseFM | Meteo zet Curaçao op code geel wegens extreme hitte

De Meteorologische Dienst Curaçao (Meteo) heeft vrijdag een code geel afgegeven in verband met extreme hitte. Meteo raadt aan zoveel mogelijk binnen te blijven, voldoende water te...

ParadiseFM | Alweer een dode door corona, aantal doden stijgt naar 159

Er is weer iemand overleden aan de gevolgen van Covid-19. Zo blijkt uit de coronacijfers van vrijdag. Daarmee staat het aantal mensen dat op Curaçao aan de...

CC | Resistance to controversial dispute law has surprised Knops

THE HAGUE - The resistance of the parliaments of Curacao, Aruba and Sint Maarten against the draft Consensus Kingdom Act on Kingdom Disputes has surprised Undersecretary Raymond...

DH | Sam is now a hurricane

Sam is now a hurricane, rapid intensification forecast to continue. Hurricane Sam Advisory Number 7. NWS National Hurricane Center Miami FL AL182021 500...

AntilliaansDagblad | RMR: Sint Maarten voldoet voldoende

7e Tranche spoedig door Nederland overgemaakt Philipsburg - Sint Maarten ontvangt binnenkort de zevende tranche liquiditeitssteun van Nederland. De Rijksministerraad (RMR) heeft hier vrijdagochtend groen licht voor gegeven. Het...
- Advertentie -