KRALENDIJK — Advocaat Geert-Jan Knoops en Justitie op de Antillen willen nieuw onderzoek naar de Spelonk-moordzaak op Bonaire, dat meldt de NOS.
De advocaat verklaarde opnieuw een gerechtelijke dwaling op het spoor te zijn: de twee veroordeelden voor moord lijken volgens Knoops onschuldig.
Volgens de raadsman hebben een officier van Justitie uit Nederland en het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) daarin een opvallende rol gespeeld.
In de Spelonk-zaak werden in juli 2005 twee broers vermoord.Knoops probeert die zaak heropend te krijgen. Volgens de advocaat zitten twee Bonairianen sinds 2005 onschuldig vast. Het gemeenschappelijk hof van Justitie op Bonaire beslist vrijdag of er nieuw onderzoek moet komen in die zaak.
De twee Bonairianen zijn onherroepelijk veroordeeld voor de moord op de twee broers.
Volgens een verklaring van een mededader zouden zij met zijn drieën de broers naar een afgelegen plek hebben gelokt en ze daar hebben doodgeschoten. Het wapen zouden zij van een vierde man hebben gekocht die ook is veroordeeld in deze zaak. Maar de twee Bonairianen hebben altijd ontkend iets met de moorden te maken te hebben.
Een saillant detail is, volgens de NOS, dat de aanklager in hoger beroep in de Spelonkzaak Anton van der Schans was.
Hij was ook de officier van Justitie in de zaak van de Zes van Breda.
Drie mannen en drie vrouwen werden in die zaak tot jarenlange celstraffen veroordeeld voor de moord in een Chinees restaurant in 1993.
Begin juni van dit jaar kwam aan het licht dat de Zes van Breda allen onterecht veroordeeld zijn. De zaak is daarmee meteen de grootste gerechtelijke dwaling uit de Nederlandse geschiedenis.
En nu speelt dus de Spelonkzaak op Bonaire, waarbij Van der Schans dus ook een prominente rol had.
Alibi
Omdat de zaak de gemoederen op Bonaire bleef verhitten, werd een zogeheten herzieningscommissie ingesteld.
Die commissie stond onder leiding van de Nederlandse hoogleraar strafrecht Jan Reijntjes. Ook Leo de Wit, voormalig hoofdofficier van Justitie van Amsterdam, zat in de commissie.
De commissie schakelde onderzoekers van het NFI in, die volgen Knoops half werk hebben geleverd.
Knoops: “Een van de twee veroordeelde Bonairianen zegt dat hij op het moment van de moorden, achter de computer zat. Het NFI concludeerde dat de computer weliswaar tot vlak voor de moorden is gebruikt, maar dat niet is vast te stellen door wie. Onze experts plozen een chatprogramma op de bewuste computer uit en concludeerden dat die alleen door een van de veroordeelde mannen kan zijn gebruikt. Hij heeft dus een alibi.”
NFI
In een reactie zegt het NFI in dit stadium niet gedetailleerd in te kunnen gaan op de bewering van de raadsman.
Maar in het NFI-rapport van 2009 is, naast het gebruik van andere programma’s op de PC, wel degelijk melding gemaakt van het gebruik van het chatprogramma.
Het was aan de rechter om deze onderzoeksresultaten te wegen.
“In zijn algemeenheid zegt alleen het gebruik van een PC en eventuele wachtwoorden weinig over degene die achter de PC zit”, zegt een woordvoerder.
“Er is dus aanvullende informatie nodig om te stellen dat iemand daadwerkelijk degene was die inlogde op de PC op een bepaald moment.”
Toch schrijft de commissie in haar rapport op basis van het NFI-onderzoek, dat niet hoeft te worden getwijfeld aan de juistheid van de veroordelingen.
Zij rapporteerde ook dat op basis van zendmastgegevens niet is vast te stellen dat de andere, mogelijk onterecht veroordeelde, op het moment van de moorden ergens anders was dan op de plaats delict. Deskundigen, opnieuw ingehuurd door Knoops, stellen dat dit wel degelijk kan.
Twijfel
Volgens Knoops en flink wat deskundigen is er, in tegenstelling tot de conclusie van de commissie, wel reden om te twijfelen aan de juistheid van de veroordelingen van de twee Bonairianen.
Knoops heeft dan ook zijn hoop gevestigd op de uitspraak van het gemeenschappelijke hof van Justitie.
Justitie zegt ook nieuw politieonderzoek te willen in de zaak, maar de zaak helemaal heropenen, gaat ze te ver.
Een woordvoerder van het Openbaar Ministerie op Curaçao: “Als er twijfel is over een veroordeling, is het altijd goed om er opnieuw naar te kijken. En mochten er nieuwe feiten aan het licht komen, dan moet de zaak misschien over. Maar tot nu toe denken we dat de juiste mensen zijn gestraft in deze zaak.”