30 C
Willemstad
• donderdag 29 februari 2024

Democracy now! | Tuesday, February 27, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 februari 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Fire breaks out at Geminga boatyard in Sandy Ground

MARIGOT--St. Martin firefighters (pompiers) intervened Saturday night to extinguish a fire that broke out in a 200-square-metre shed in the Geminga boatyard in Sandy Ground. According to...

CN | Gokkers starten rechtszaak tegen Stake

Jeffrey Noeken | Casinonieuws.nl Een vijftal gokkers is op Curaçao een rechtszaak gestart tegen het gokbedrijf Stake. De gokkers willen het geld terugkrijgen wat zij vergokten omdat het...

Democracy now! | Monday, February 26, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 26 februari 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

OM eist 15 jaar cel voor Tyson Quant

HomeMediaAlgemeen nieuwsOM eist 15 jaar cel voor Tyson Quant

QUANT-Shurandy-Tyson-AdelsonHAARLEM — Curaçaoënaar Shurandy ‘Tyson’ Quant en zijn medeverdachte met de bijnaam Titi hoorden vandaag vijftien jaar cel tegen zich eisen voor de smokkel van cocaïne via Schiphol en de poging tot moord op een Bonairiaan met de bijnaam Quick. De verdenkingen houden verband met de bendeoorlog tussen de rivaliserende No Limit Soldiers en Buena Vista Club.

Advertentie

Het Openbaar Ministerie beschouwt Tyson en Titi, beiden verbonden aan de No Limit Soldiers, als de hoofdverdachten in de zaak met codenaam Athena, zo bleek vandaag uit het requisitoir van de officier van justitie.
Beide verdachten beschikken nog niet over een paginalang strafblad in Nederland.
Tyson werd in 1999 tot drie maanden jeugddetentie en een werkstraf veroordeeld in een drugszaak en Titi werd een aantal keer veroordeeld voor drugssmokkel, drugsbezit en wapenbezit.
Maar de officier van justitie eiste desondanks toch de maximale gevangenisstraf voor het plannen van een moord.

De verdachten hebben met elkaar samengewerkt om een van de ernstigste misdrijven uit het wetboek van strafrecht te plegen.
Zij hebben koelbloedig samengewerkt met als doel een persoon te doden.
Een koelbloedige liquidatie in het kader van een bendeoorlog tussen groeperingen die uit Curaçao afkomstig zijn”, aldus de officier.

Het feit dat huurmoordenaar ‘Shota’ uit St. Kitts werd ingevlogen om de moord te plegen en de verdachten de beschikking hadden over automatische vuurwapens, nam het OM in zijn overwegingen mee.

Als deze wapens op een openbare plaats tegen het beoogde slachtoffer waren gebruikt, is de kans aanzienlijk dat derden hiervan getuige zouden zijn geweest en er mogelijk ook meer slachtoffers waren gevallen. Het is een feit waardoor de rechtsorde ernstig wordt geschokt.”

Trolleys
De voorbereidingen voor de moord werden ontdekt tijdens het onderzoek naar drugsmokkel via Schiphol in de periode van februari tot november 2012.
De politie schaduwde aanvankelijk alleen de verdachte Titi, maar kwam al snel op het spoor van Tyson en andere medeverdachten.
Tyson zorgde er volgens het OM voor dat partijen cocaïne werden verstopt in vliegtuigen die vanuit Curaçao, St. Maarten en Bonaire vertrokken.
Titi had een leidinggevende rol in Nederland, als de drugs weer uit de vliegtuigen werden gehaald.
Via hun BlackBerry’s wisselden Titi en Tyson hier pingberichten over uit, hoewel ze het daarbij nooit hadden over cocaïne, maar over ‘dvd’s’, ‘een snackbar vol eten’ of ‘kinderen’. Ook werden er foto’s uitgewisseld van de bergruimtes, zoals reservetrolleys voor het eten aan boord of de slaapvertrekken van cabinepersoneel.
Dat er ook luchthavenmedewerkers bij betrokken waren bleek onder meer uit de drugsmokkel op 26 februari 2012.
Omdat er door pingberichten en telefoongesprekken al een vermoeden bestond dat er met KLMvlucht KL761 drugs zouden worden gesmokkeld, volgde er na landing op Schiphol een grondige controle.
In een luik in de vliegtuigvleugel werd een rugzak met 6 kilo cocaïne aangetroffen.

Relevant is dat dit luik benaderd moest worden door het plaatsen van een trap onder de vliegtuigvleugel. Dat beperkt de kring van personen die de cocaïne kan weghalen aanzienlijk”, zei de officier van justitie.

De partij drugs werd in beslag genomen en het OM maakte die vondst vervolgens ook bekend, omdat er tussen de verdachten ruzie ontstond toen de smokkelwaar, die 15.000 euro waard was, verdwenen bleek te zijn.

Die vent beweert dat hij niets heeft gevonden”, pingt Titi, waarop Tyson antwoordt: “Die man heeft je voor de gek gehouden. (…) Vriend, hij had al bekogeld moeten worden”, aldus de officier van justitie.

Vanwege de oplopende spanning met betrekking tot de verdwijning van de partij cocaïne, is er een persbericht uitgegeven om duidelijk te maken dat de cocaïne door Justitie in beslag is genomen.”

Bendeoorlog
De inbeslagname van een andere partij drugs is vermoedelijk ook de aanleiding geweest voor de moordplannen, zoals de Amigoe vorige week berichtte.
Vandaag gaf de officier van justitie meer details.
Tussen de hoofdverdachte Titi en het beoogde slachtoffer met de naam Quick zou ruzie zijn ontstaan, nadat er op 18 maart vorig jaar een partij van 2,5 kilo cocaïne werd onderschept door de douane.
Een verdachte met de naam Pastechi noemde tijdens zijn verhoor de oorlog tussen de Buena Vista Club, waar Quick toe zou behoren en de No Limit Soldiers, die op Curaçao en in Nederland voor dodelijke slachtoffers zorgt.

Kort gezegd is er kennelijk een bendeoorlog gaande tussen Curaçaose criminele groepen en die oorlog beperkt zich niet tot het grondgebied Curaçao”, aldus de officier van justitie.

Hij benadrukte overigens ook vandaag weer dat de No Limit Soldiers niet als criminele groepering terechtstaan, al is het ‘een groepering waarin geweld, wapens, geld en verdovende middelen een prominente rol spelen’.
De verdachten staan ook niet terecht vanwege hun lidmaatschap van de NLS, maar van een criminele organisatie zonder specifieke naam die drugs smokkelde en verspreidde.
De officier van justitie noemde vandaag ook zijn strafeis voor een derde verdachte, die als eigenaar van een Rotterdamse garage assistentie zou hebben verleend.
Zo was hoofdverdachte Titi werkzaam als stagiair bij de garage, waar ook wapens werden verstopt, reed hij rond in dure auto’s die op naam stonden van deze verdachte.
Deze verdachte zou ook een auto voor huurmoordenaar ‘Shota’ hebben geregeld en hij beschikte over een wapen.
Het OM eiste een celstraf van drie jaar, waarvan een jaar voorwaardelijk.
Met de strafeisen voor Tyson, Titi en de garage-eigenaar is de laatste fase aangebroken in de rechtszaak, die plaatsvindt op een steenworp afstand van de luchthaven in de extra beveiligde rechtszaal van het Justitieel Complex Schiphol.
Deze en komende week volgen de strafeisen voor de veertien overige verdachten, onder wie Shota en Pastechi, en de pleidooien van de advocaten.
De rechter doet naar verwachting in de loop van februari uitspraak in deze zaak.

Zie ook: Kanttekeningen bij OM Curaçao

bron: Amigoe

Advertentie

back home

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties