29 C
Willemstad
• donderdag 22 februari 2024

ParadiseFM | ‘Nederlandse bureaucratie onnodig belastend voor BES-eilanden’

De Caribische eilanden Bonaire, Sint-Eustatius en Saba klagen al lang over de bureaucratie die om de hoek komt kijken als ze geld van Nederland nodig hebben. Het...

ParadiseFM | Hevige brand in populaire snackbar ‘Lik je vingers’

De Curaçaose brandweer moest vanochtend met spoed uitrukken nadat ze een melding hadden gekregen van een brand midden in Saliña. Bij aankomst bleek dat de populaire snackbar...

ParadiseFM | Opnieuw arrestatie in zaak van ontvoerde ondernemer

De politie heeft gisteren een 21-jarige Curaçaose man gearresteerd. Hij is al de zevende opgepakte verdachte in de zaak rond de ontvoering van een ondernemer in Veeris...

ParadiseFM | Partij Vishon doet niet meer mee aan verkiezingen

De politieke partij Vishon doet niet mee aan de komende parlementsverkiezingen. Dat heeft de leider van de partij tegen Amigoe gezegd. Vishon deed in 2021 één keer...

ParadiseFM | Vrees voor tientallen doden bij ramp illegale goudmijn Venezuela

Autoriteiten in Venezuela houden rekening met tientallen doden door het instorten van een illegale mijn. In een afgelegen gebied van de Amazone werden talrijke gouddelvers bedolven. De burgemeester...

Telegraaf | Zeker 15 doden na instorten van illegale goudmijn in Venezuela

CARACAS - Door het instorten dinsdag van een illegale goudmijn in Venezuela zijn minstens vijftien mensen om het leven gekomen, zo maakte president Nicolás Maduro woensdag (lokale...
- Advertisement -spot_img

Kanttekeningen bij OM Curaçao

HomeMediaKanttekeningen bij OM Curaçao

Openbaar MinisterieHAARLEM — Hoewel de officier van justitie de relatie met het Openbaar Ministerie op Curaçao vandaag als positief omschreef, plaatste hij wel kanttekeningen bij de uitwisseling van informatie.

Advertentie

Voor advocaat Inez Weski, die hoofdverdachte Shurandy ‘Tyson’ Quant bijstaat, was dat reden om vraagtekens te plaatsen bij de betrouwbaarheid van de verstrekte informatie, mede vanwege onduidelijkheid over de douanecontrole op Hato.
Het verhoor van mensen over de verdachte Tyson verliep in principe soepel, al maakte Weski wel bezwaar tegen de herkenning van Tyson op basis van een onduidelijke foto. Daarnaast diende het Nederlands Openbaar Ministerie al op 16 april vorig jaar een officieel rechtshulpverzoek in om duidelijkheid te krijgen over de gang van zaken op Hato, waar de cocaïne immers aan boord werd gebracht.
Dat rechtshulpverzoek is tot op de dag van vandaag onbeantwoord gebleven.

Omdat het contact met Curaçao altijd goed is verlopen, ook in andere dossiers, had ik er alle vertrouwen in dat het verzoek zou worden gehonoreerd, maar dat is nog niet het geval. Gisteren kreeg ik te horen dat het rechtshulpverzoek door een nieuw politieteam zou worden behandeld”, zei hij.

Het is dus ongewis of en wanneer er gehoor wordt gegeven aan dit rechtshulpverzoek.”Ongewis is een juiste woordkeuze”, zei de rechter vervolgens. “We zijn al een maand of negen in afwachting van een antwoord.”

Zowel de rechter als Weski vroegen vervolgens om opheldering, aangezien de officier aangaf dat hij wel vermoedens had waarom er een nieuw politieteam op de zaak was gezet.
Advocaat Weski wilde weten of er reden was om te twijfelen aan de integriteit van het onderzoek op Curaçao, aangezien dat gevolgen zou kunnen hebben voor haar cliënt Tyson. De rechter informeerde of de officier feiten kon noemen.

Is er plotseling een griepepidemie waardoor de mensen van het eerste politieteam allemaal ziek zijn? Of zijn het bijvoorbeeld feiten die te maken hebben met het lopende onderzoek en de door mevrouw Weski genoemde integriteit?”

De officier van justitie gaf vervolgens aan dat hij zijn vermoedens niet hardop wilde uitspreken, maar dat de verkregen informatie hoe dan ook betrouwbaar is.

“Wat ik denk, heeft geen enkele relatie met het waarheidsgehalte van eerdere informatie”, zei hij.

Advocaat Weski plaatste ook vraagtekens bij de douanecontrole op Hato, aangezien haar cliënt in april 2013 zonder paspoort van Jamaica via Curaçao naar Nederland reisde.
Hij beschikte alleen over een scan van een paspoort.

Normaal kan dat niet”, aldus Weski.

Het paspoort was maandenlang kwijt tot Weski het zelf achterhaalde en vanuit Jamaica kreeg toegestuurd.
Op het moment dat ze het vandaag aan de officier van justitie toonde, nam die het meteen in beslag.

bron: Amigoe

Advertentie

back home

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties