27.2 C
Willemstad
• donderdag 9 december 2021 03:39

Laatste reacties

- Advertentie -

Officieel verzoek onderzoek luchtkwaliteit Julianadorp is er nog niet

defensie nog bezig met verzoek aan gmn-ministerie

Isla 30-1-2013WILLEMSTAD — Het ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN) heeft nog geen officieel verzoek ontvangen van de minister van Defensie, Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD), voor een onderzoek naar de luchtkwaliteit in Julianadorp. “Het ministerie van Defensie is daar nog mee bezig en heeft daar zeer zeker aandacht voor”, aldus de bevestiging van de Defensie- woordvoerster in Nederland, Lisa Hartog.

Hartog stelt nog geen uitspraak te kunnen doen over de termijn waarop de lokale autoriteiten de brief met het verzoek van minister Hennis- Plasschaert kunnen verwachten.

Men is daar in ieder geval zeker mee bezig”, aldus Hartog.

Deze bevestiging volgt nadat verschillende bronnen tegenover de Amigoe hadden bevestigd dat het GMN-ministerie officieel nog niet was benaderd en van de intenties van de Defensie-minister, slechts uit mediaverslagen is vernomen.
Zoals eerder gemeld heeft Defensie-minister Hennis-Plasschaert op 17 maart de Tweede Kamer medegedeeld een beroep te zullen doen op de Curaçaose overheid om een onderzoek uit te laten voeren naar de uitstoot van de Isla-raffinaderij.
Dit naar aanleiding van klachten van een aantal Marinepersoneelsleden met betrekking tot de luchtkwaliteit in Julianadorp.
Hennis-Plasschaert benadrukte in haar brief aan de Tweede Kamer, dat de handhaving van weten regelgeving op Curaçao de verantwoordelijkheid is van de autoriteiten op het eiland, die daarvoor ook de noodzakelijke bevoegdheden hebben.

Ik zal daarom de lokale autoriteiten verzoeken een dergelijk onderzoek uit te voeren. Daarbij zal ik hun de steun aanbieden van TNO.”

- Advertentie -

De marinewoordvoerster, Maartje van der Maas, reageert in algemene zin op het onderwerp, door te stellen dat een medewerker van de marine een ontmoeting heeft gehad met de uitvoeringsorganisatie van Milieu en Natuur Beheer (MNB), de vroegere Milieudienst, over de luchtkwaliteit.

Het moet duidelijk zijn dat de marine in deze kwestie geen politiek standpunt inneemt.
Er wordt puur gehandeld uit voorzorg om het welzijn van het marinepersoneel dat zich zorgen maakt, te waarborgen.
Wij staan openheid van zaken en een goede verstandhouding voor, vandaar dat er in dit kader een gesprek heeft plaatsgevonden”, aldus Van der Maas.

Minister Hennis- Plasschaert had eerder al aangegeven ‘als werkgever’ een regeling voor verhuizing van de Nederlandse militairen woonachtig in Julianadorp – op kosten van Defensie – een passende aanpak te achten.
De regeling die met terugwerkende kracht met ingang van 1 november 2013 geldt, voorziet in de vergoeding van verhuiskosten tot een maximaal bedrag van 6000 euro.
De ongeveer 50 militairen, die met hun gezinnen in Julianadorp gevestigd zijn, hebben de keuze of ze zich op deze regeling wensen te beroepen.

back home

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

NTR | Toneel tegen huiselijk geweld: ‘Het kwam hard binnen’

Marit Severijnse KRALENDIJK – Met de theatervoorstelling ‘Stop the beating’ trapt advies- en meldpunt Guiami een grote campagne tegen huiselijk geweld en kindermishandeling af. “Het komt hard binnen....

DH | Child abuser opposes his extradition from Scotland

PHILIPSBURG--Almost three years after he was sentenced by the Court of First Instance in St. Maarten to seven years in prison for a large number of...

Ingezonden | Allemaal ‘Nette Mensen’

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie...

AntilliaansDagblad | Coalitie boycot raadsvergadering Bonaire

Kralendijk - Wie gisteravond rekende op vuurwerk in de Eilandsraad kwam bedrogen uit. Vijf minuten nadat waarnemend gezaghebber Reynolds Oleana de vergadering had geopend konden de aanwezigen...

AntilliaansDagblad | Slechts enkele organisaties hebben echt 12,5% gekort

Willemstad - Ongeveer de helft van rechtspersonen die door de overheid gefinancierd worden, zoals stichtingen, verenigingen en overheids-nv’s voldoet ‘min of meer’ aan de eis van 12,5...

AntilliaansDagblad | Klimaatrisico’s financiële sector

CBCS voorzitter regionale werkgroep gecoördineerde aanpak Willemstad/Philipsburg - ,,De juiste mix vinden om klimaatrisico’s en groene financiering in onze regio aan te pakken en te bevorderen, zal een...
- Advertentie -