29 C
Willemstad
• zondag 26 juni 2022

Laatste reacties

- Advertentie -

Geen klachten over introductie leges en retributies

Bij het ministerie van economische ontwikkeling

leges-zegelsWILLEMSTAD — Bij het ministerie van Economische Ontwikkeling (MEO) zijn geen klachten binnengekomen sinds de afschaffing van de vrijstelling op leges en andere kosten voor vreemdelingen op afgelopen 1 april. Dit zegt interim-directeur van Buitenlandse Economische Samenwerking Vanessa Toré desgevraagd tegen de Amigoe.

- Advertentie -

Voor 1 april was Curaçao het enige land in het Koninkrijk der Nederlanden waar personen die een verzoek indienen in het kader van de LTU, geen leges of retributies hoefden te betalen.
Toch zijn er geen klachten binnengekomen bij het MEO over de introductie van de kosten, aldus Toré.
Het merendeel van de landen – Aruba sinds 2002, de BES-eilanden sinds 10 oktober 2010 en Nederland – beschikken reeds over een dergelijke heffing voor vreemdelingenaangelegenheden in de vorm van retributies en leges.
Bovendien zijn de kosten op Aruba hoger dan hier.
Het MEO zal verder in nauwe samenwerking met de andere ministeries wel ervoor moeten zorgen dat de dienstverlening bij de Nieuwe Toelatingsorganisatie (NTO) en alle andere overheidsinstanties verbeterd wordt, voegt Toré eraan toe. Daarnaast zullen de belanghebbenden ook beter geïnformeerd worden over de wijziging van de Landsverordening Toelating en Uitzetting (LTU).
Dit is tijdens een vergadering hierover met de betrokken diensten afgesproken. Toré benadrukt daarnaast dat de wijziging van zowel de wet ‘Toelating en Uitzetting’ als de wet ‘Eilandsverordening leges, precariorechten en retributies Curaçao 1992’ waarmee de Staten onlangs akkoord zijn gegaan, ook een positief effect heeft op de economie, aangezien dit een mogelijkheid biedt aan de overheid om extra inkomsten te genereren.

Promotiecampagne
Tevens is er nog steeds veel interesse van buitenlandse ondernemers om zaken te doen op het eiland.
Het ministerie van Economische Ontwikkeling zal echter met een promotiecampagne starten en er worden verdere strategieën ontwikkeld, om meer investeerders aan te kunnen trekken.
Zo wordt er inmiddels al hard gewerkt aan een nieuwe website om Curaçao te promoten in het buitenland.
Internet is in dit geval het beste platform hiervoor, voegt ze eraan toe.
Daarnaast zal het ministerie ook van de mogelijkheden gebruik maken die in het buitenland beschikbaar zijn, zoals bijvoorbeeld het plaatsen van s over Curaçao in de buitenlandse media.

Petitie
Niet iedereen is echter tevreden met de introductie van de kosten.
Deze beslissing werd vanuit diverse hoeken sterk bekritiseerd.
Zo is deze maatregel volgens de Vereniging Bedrijfsleven Curaçao (VBC) als het ware ‘uit de lucht komt vallen’.

Dit soort onaangekondigde en inhalige maatregelen dragen ook niet bij tot het verbeteren van het investeringsklimaat noch het vertrouwen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat bonafide investeerders de kat uit de boom kijken en afwachtend zijn met het nemen van besluiten om nieuwe projecten op te starten”, stond in hun nieuwsbrief.

Ook de studenten die hier stage komen lopen werden onaangenaam verast door de extra kosten – 470 gulden voor een bewijs stageverblijf – die zij met ingang van 1 april moeten betalen.
Inmiddels hebben ook 170 personen een online-petitie getekend, gericht aan de Staten om de wet te herzien en aan te passen.
Initiatiefnemer Danny van Lierop, consultant en deskundig op dit gebied, streeft naar 40.000 handtekeningen.

back home

- Advertentie -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Ingezonden | Libra nos di nan

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie...

Nu.cw | CBCS in gesprek met stakeholders op Sint Maarten

De Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) heeft verschillende gesprekken gevoerd met stakeholders op Sint Maarten. De ontmoeting volgde op de publicatie van het Financial...

Nu.cw | Tropische golf groeit mogelijk uit tot cycloon

Een tropische golf boven de Atlantische oceaan verplaatst zich in westelijke richting. De golf heeft zestig procent kans om zich in de komende vijf dagen tot een...

DH | Aruba may phase out 12.6%, Curaçao, St. Maarten not yet

THE HAGUE--The Kingdom Council of Ministers RMR on Friday decided that Aruba can start with the reversing of the 12.6% labour benefits reduction for its (semi) government...

AntilliaansDagblad | Elektriciteit 30 procent duurder

Kralendijk - De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft de maximumtarieven vastgesteld voor de distributie van elektriciteit in Caribisch Nederland (CN). De stijging bedraagt 30 procent en...

AntilliaansDagblad | ‘Verlaag financieringstekort dit jaar’

Oranjestad - De economie van Aruba herstelt voorspoedig. Het pre-coronaniveau van 2019 is in april en mei overtroffen. Aruba moet van dit herstel gebruikmaken om de begroting...
- Advertentie -
- Advertentie -