28 C
Willemstad
• maandag 15 april 2024

Extra | Journaal 12 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, April 11, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 11 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Wednesday, April 10, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 10 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 9, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

NU | ‘Politici Caribisch deel Nederland moeten salaris inleveren voor coronasteun’

HomeLandenArubaNU | 'Politici Caribisch deel Nederland moeten salaris inleveren voor coronasteun'

Met RMR voorwaarden Aruba, SXM en Curacao

Het zou volgens de NOS gaan om een coronasteunpakket van in totaal 370 miljoen euro | Unsplash

Bestuurders op Curaçao, Aruba en Sint-Maarten moeten salaris inleveren en aan andere strenge voorwaarden voldoen om hun landen binnen het Koninkrijk der Nederlanden in aanmerking te laten komen voor een tweede coronasteunpakket, concludeert de NOS zaterdag op basis van een uitgelekte brief van staatssecretaris Raymond Knops (Koninkrijksrelaties).

Een woordvoerder van Knops kan bevestigen dat de Caribische bewindslieden momenteel overleggen over de voorwaarden voor een tweede coronasteunpakket, maar wil niet zeggen welke eisen dit precies zijn.

De staatssecretaris liet eerder wel al weten dat de eilanden hun begrotingen niet op orde hebben en dat het tijd is voor hervormingen, bijvoorbeeld in de vorm van aangepaste salarissen.

Het zou volgens de NOS gaan om een coronasteunpakket van in totaal 370 miljoen euro. In ruil daarvoor moeten de ministers en Statenleden een kwart van hun salaris inleveren, en ambtenaren 12,5 procent.

Ook zou er vanaf nu een ‘Caribische balkenendenorm’ gaan gelden: de hoogste bestuurders en hun consultants mogen dan maximaal 1,3 keer het salaris van de minister-president verdienen. Verder zou Knops eisen dat Curaçao transparanter wordt over zijn financiële sector en de staat van overheidsbedrijven, en moet Sint-Maarten de pensioenhervormingen doorvoeren zoals al eerder was afgesproken.

Uiterlijk woensdag laten Curaçao, Aruba en Sint-Maarten weten of ze zich aan alle voorwaarden voor het tweede coronasteunpakket kunnen houden, aldus de woordvoerder van Knops. Minister-president Eugene Rhuggenaath van Curaçao liet al weten dat Nederland voorwaarden stelt waar het land “ondanks alle moeite” niet aan kan voldoen.

Eerder al ‘zachte lening’, ook medische en humanitaire hulp

Een eerder steunpakket voor Curaçao, Aruba en Sint-Maarten betrof een zogeheten “zachte lening” waarbij in de eerste twee jaar niet afgelost hoeft te worden en er sprake is van een rente van 0 procent. Na die twee jaar kijkt de overheid of de lening nog terugbetaald moet worden, aldus de woordvoerder van Knops.

Naast met financiële hulp draagt de Nederlandse overheid ook bij met medische hulp in de vorm van bijvoorbeeld ic-bedden en humanitaire hulp in de vorm van 16,5 miljoen euro voor het Rode Kruis, voor het uitdelen van voedselpakketten en hygiënische maatregelen. Deze giften hoeven niet terugbetaald te worden.

Bron; Nu.nl

Naschrift KKC

De cornavirusmaatregelen liquiditeitsvoorwaarden voor Aruba, Sint Naarten en Curacao. Met dank aan een trouwe lezer.

2020 05 13 – RMR 2de Liquid… by Knipselkrant Curacao on Scribd

9 reacties

  1. Het is niet zo dat het van het ene op het andere moment zo was het is een spiraal geweest. Ik zeg ook niet dat de staking onterecht was. Maar het heeft de balans volledig verstoord en is het geboorte moment van de elite geweest en de start van het verval.

  2. ……”Vanaf 1969 is er een scheef groei geweest”…..

    @Dislect, daar zeg je wat.
    Sinds 1969 is alles alleen maar afgebrokkeld.
    Onder het mom van: Mag het volk nou ook een keer achter het stuur, met alle gevolgen van dien.

    Ooit hadden we een zeer goed dammensysteem, eennzeer goede stroom en watervoorzoening, een Schouwburg, een planten & Dierentuin, een zeer mooi ziekenhuis met wandeltuinen en stadspsrkennen pleinen die perfect onderhouden waren.

    Er zijn zeker fijne en kundige Curaçaoënaars op het eiland, maar helaas waren die maar mondjes maat vertegenwoordigd in het landsbestuur.

    De bestuurders hebben dit eiland te gronde gericht, met hun onervarenheid, nepotisme en graaimentaliteit.

  3. Back tot normal. Dat is een van de problemen het normaal van hier is niet iets waar we naar terug moeten. Vanaf 1969 is er een scheef groei geweest en normaal is al lang over de horizon verdwenen.
    Het bestuur heeft geen idee wat normaal is. Wat er gebeurde dat is in ogen normaal.

  4. ASO .
    De regels en voorwaarden zijn simpel: Nederland pompt geen miljoenen in een land dat door wanbestuur en malversaties naar de afgrond is geduwd, zonder dat er strikte voorwaarden aan gesteld worden en met direct toezicht op de besteding daarvan. De beslissers in NL zijn niet gek, in ieder geval niet zo gek als de clowns hier.

    Dames en heren bestuurders, u heeft niet meer zoveel te willen, helaas. Gewoon netjes luisteren

    En back to normal, dan is er misschien nog hoop

  5. HOPPA. Wat zien wij dus hier???? Dat Nederland met een juiste onderscheidingsvermogen te werk gaat om Curacao weer op de been te krijgen als het op regeren aankomt ten behoeve van het volk. Nederland ziet dus duidelijk, heel scherp zelfs dat het uit de hand begint te lopen. Alles gaat fout. De regeringsleden genieten volop in alle weelde en luxe, leven als de bankiersfamilie Rotschild, terwijl het arme volk zich ellendig, hongerig en gedeprimeerd voelt. Nederland stelt inderdaad grenzen om het geld verspillen in te dammen. Hoe gemakkelijk kunnen zulke “geld verbrassen” ontaarden wanneer er geen toezicht wordt gehouden. Geld voor en van het volk wordt omgezet in snoepreisjes, exorbitante lunch parties, wilde feesten en/of immorele losbandige brasserijen die gehouden worden in peperdure hotels en wel tot de ochtendgloren. Geen wonder dus dat Nederland zich er wellicht ernstig bezorgd over maakt wat betreft het volk en dus (zware) beperkingen en (keiharde) vereisten oplegt met betrekking tot wáár, hoé, en vooral door wíe het geld wordt besteed. TOPPIE.

  6. Mooi mooooooiiiii!!! Ik mag geen emoji gebruiken, jammer!
    En ook nog iemand meesturen om te zorgen dat het geld goed besteed wordt.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties