MC | Van bruisend vakantieoord naar doodstille spookstad

Henk Maassen en Sophie Broersen | MedischContact

Algemeen militair arts Emma Zandee

Hoe vergaat het artsen op de werkvloer in tijden van covid-19? Vandaag de belevenissen van arts infectieziektebestrijding Putri Hintaran en militair arts Emma Zandee op Curaçao.

Emma Zandee is algemeen militair arts (AMA) op de marinekazerne Parera van Curaçao. ‘We werken zo veel als mogelijk thuis, consulten doen we telefonisch, overleggen doen we via videobellen’, zegt ze. Maar ze zit ook in het team dat vanuit het gezondheidscentrum van de marine is opgezet om de lokale GGD te ondersteunen bij het afnemen van covid-19-testen.

‘Met twee verpleegkundigen rijd ik drie keer per week ’s ochtends het eiland over om testen af te nemen. We komen zowel in de rijkere als in de armere buurten. Je beweegt je dan over een eiland dat in heel korte tijd is veranderd van een feestvierend, bruisend vakantieoord in een doodstille spookstad. Het eiland zit op slot. Twee keer per dag mogen we even naar buiten, twee keer per week naar de supermarkt. Dat laatste wordt gecontroleerd op nummerbord. En ik kan je zeggen: de politie handhaaft deze regels streng.’

Toen de eerste positieve test verscheen bij een Nederlandse man van 69 die kort daarna aan het virus overleed op de ic van het Curaçao Medical Center (CMC), zijn vrij snel al die beperkende maatregelen van kracht geworden, vertelt Zandee. ‘Begrijpelijk, want ze zijn hier heel erg bang voor een omvangrijke uitbraak. Dat heeft vooral te maken met de beperkte medische capaciteit. Het aantal ic-bedden zal dan niet toereikend zijn, zo is de vrees. Om begrip voor de lockdown te kweken wordt covid-19 nu de “onzichtbare orkaan” genoemd, hier een meer tot de verbeelding sprekend monster dan een verscholen virus.’

Er zijn, volgens Zandee, nu zestien mensen positief getest; de meesten zijn ook weer genezen. ‘Probleem is dat hier veel “ongedocumenteerden” zijn, mensen die zich niet melden bij een dokter als ze klachten hebben. En mensen die zich wel melden, doen dat mogelijk te laat, namelijk juist als het weer beter gaat. Als we dan testen, vinden we niets. Toch is de verwachting dat dankzij de maatregelen de verspreiding van het virus goed onder controle is te houden. Die beperkingen worden nu ook mondjesmaat afgebouwd, al vermoed ik dat het luchtruim voorlopig dicht blijft.’ HM

 

Bron: MedischContact

5 Reacties op “MC | Van bruisend vakantieoord naar doodstille spookstad

 1. La Stiwz,

  Putri is papiamento en het komt van Spaans pudrir.
  Nou mijn vraag aan jou. Het betekent prinses in het Indonesisch.
  Maar het klinkt ook als pudrir.
  Dus er is een risico, Associatie, koppeling met pudrir.
  Dat is al voldoende om te zeggen. Neen niet doen.
  Toen Putri las was het eerste die in mijn gedachten kwam.

  Maar mijn opmerking was meer als grap bedoeld. Neem het niet te serieus.
  Putri is veel beter dan de stomme namen die wij onze kinderen op Curacao en Cuba geven. Niet eens de ouders kunnen die uitspreken.

 2. @Marlon: Putri betekend prinses in het Indonesisch.

  En als je haar even had gegoogled:
  https://www.linkedin.com/in/putrihintaran/?originalSubdomain=nl
  zie je toch een vrij Indonesisch uitziende dame met een mooie Indonesische voornaam.

  Daarbij, putri is op geen enkele manier een vervoeging van pudrir. Pudrí wel.

 3. Zie zie je weer als je kind een naam geeft zonder eerst uit te zoeken wat het betekent. Putri komt van pudrir. En dat betekent bedorven.

 4. Putri Hintaran en militair arts Emma Zandee. Dit bericht moeten jullie zeker uitknippen en onder de neus van de meest ondankbare mens op Curacao Eugène Rhuggenaath “wrijven” en hem laten zien wat er allemaal voor Curacao wordt gedaan. Hij zegt dat hij geen loopjongen van Nederland is. Maar mijn hamvraag aldus: Wie o wie is de loopjongen van elkaar in dit geval wat julie allemaal voor ons doen????? Rhugge: stof tot nadenken wijsneus. Is er een reden om ondankbaar te zijn voor alles wat zij voor jou Rhugge en jouw regering hebben gedaan??? Wat jullie ons eiland sinds de geboorte van jullie regering heeft gekost aan tijd en geld, valt niet te becijferen. Sinds 30 Mei 1969 heeft Nederland de zorg voor en van jullie liefdevol op zich moeten nemen, ondanks jullie opstandigheid. En nog steeds zijn jullie ONDANKBAAR. Dus zelfs tijd en omstandigheden hebben jullie niet geholpen in te zien wat DANKBAARHEID betekent.

 5. ericlapas

  Heb begrepen dat ook een groep Amerikaanse hulpverleners deze kant opkomen. In Amerika lopen het aantal besmettingen en doden nog steeds op en in Nederland sterven nog elke dag mensen van het corona virus.

  Het is ook onbegrijpelijk dat deze zorgverleners een verblijf in het tropen kiezen boven hulp bieden in hun eigen land waar het nood het hoogst is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *