26 C
Willemstad
• donderdag 6 mei 2021 08:16

PBC | 30.000 mensen op Curaçao volledig gevaccineerd

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Bijna 30.000 mensen op Curaçao zijn volledig gevaccineerd. Vanochtend om 10.00 werd die mijlpaal bereikt. Nog eens 45.000 mensen hebben hun eerste prik gehad. Dat...

PBC | Laura Quast krijgt eindelijk de Cola-Debrot-prijs

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Dramaturg Laura Quast heeft vandaag dan eindelijk de Cola Debrotprijs 2020 gekregen uit handen van premier Eugene Rhuggenaath. De Curaçaose cultuurprijs, in de categorie Theater,...

PBC | COVID Art Project van start

Persbureau Curacao Vandaag, woensdag 5 mei, start het Prins Bernhard Cultuurfonds Caribisch Gebied met het COVID Art project. Het fonds roept vanaf deze dag alle artiesten en kunstenaars van...

ParadiseFM | Voedselhulp via ministerie komt moeilijk op gang

De voedselhulp op ons eiland komt moeilijk op gang, nu de overheid er sinds deze week verantwoordelijk voor is. Zaterdag hebben ze die taak overgenomen van het...

NTR | Nabestaanden over 4 mei herdenking: ‘Goed om stil te staan bij die nare tijd, hoe sober ook’

Marit Severijnse KRALENDIJK – “Mijn vader ging vroeger en nu hij er niet meer is, vind ik het belangrijk om hem en de familie te vertegenwoordigen,’’ dat zegt...

DH | Govt. representative Helmond reflects on freedom on May 4

SABA/ST. EUSTATIUS--Dutch Government Representative in the Caribbean Netherlands Jan Helmond wondered what freedom really means in front of a small party gathered in Bonaire on Tuesday, May...
- Advertisement -spot_img
HomeLandenArubaNU | Nederlandse Staat houdt ook Antilliaanse vliegmaatschappij Winair overeind

NU | Nederlandse Staat houdt ook Antilliaanse vliegmaatschappij Winair overeind

A Winair aircraft

De Antilliaanse luchtvaartmaatschappij Winair ontvangt 3 miljoen dollar (zo’n 2,46 miljoen euro) staatssteun van de Nederlandse overheid. Dat is nodig omdat het bedrijf ernstig te lijden heeft onder de coronacrisis. Dat schreef minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) donderdag in een brief aan de Tweede Kamer.

De minister-president van Sint-Maarten, waar Winair zijn thuisbasis heeft, heeft het Nederlandse kabinet gevraagd om financiële steun. De inkomsten van het bedrijf zijn fors gedaald terwijl de kosten gewoon doorlopen.

De redding is volgens Van Nieuwenhuizen nodig om de bereikbaarheid van de Antillen op peil te houden. Winair is de enige maatschappij die vliegt op alle zes eilanden van de Antillen.

“Hoewel de pandemie op dit moment van mensen vraagt om reisbewegingen te beperken, zijn er tal van situaties waarbij personenvervoer noodzakelijk is. Denk aan ziekenvervoer, vervoer van studenten, of andere noodzakelijke reizen. Bovendien is verbondenheid van de eilanden essentieel voor het vervoer van goederen, post en de toekomstige verspreiding van vaccins”, aldus de minister in de brief. Ook draagt een goede infrastructuur bij aan het herstel van het toerisme op de eilanden, als de pandemie eenmaal achter de rug is, denkt ze.

De steun betreft een hypothecaire lening met een rente van 4,41 procent per jaar. Het luchthavengebouw van Winair dient als onderpand. De looptijd van de steun is vooralsnog achttien maanden, maar kan met wederzijds goedvinden naar zes jaar worden verlengd.

Voorwaarde voor de steun is dat de luchtvaartmaatschappij gedurende de looptijd van de lening geen bonussen mag uitkeren aan bestuurders of commissarissen. Ook mag er geen winst of dividend worden uitgekeerd aan aandeelhouders. Een andere belangrijke voorwaarde is dat Winair de verbindingen tussen de eilanden Sint-Maarten, Saba en Sint-Eustatius in de periode van de staatssteun in stand houdt.

Bron: NU.nl 

5 reacties

  1. In de afgelopen jaren is Winair op allerlei manieren bevoordeeld, van steun voorzien, en ook geld gegeven. De Nederlandse Staat is aandeelhouder, dus zouden allerlei opdrachten juist als een aanbestedingsprocedure moeten gebeuren. Maar dat doet de Nederlandse Staat niet, dus wordt een monopolist in stand gehouden op oneerlijke concurrentie wijze. Winair is het slechtste dat de eilanden kon overkomen vanuit de optiek van connectivity. Dat is helemaal niet het belang van dit bedrijf. Winair zorgt er ook voor dat de kosten van levensonderhoud op Statia en Saba veel te hoog zijn. Er zijn genoeg andere maatschappijen die op de eilanden zouden kunnen en willen vliegen, maar die worden door het regime van de foute kolonel Knops bewust buiten de deur gehouden. “Stel je voor dat ze op die eilanden meer welvaart zouden krijgen….”

    En dat Nederland aan een klein bedrijf op een bedrijfsgebouw van misschien hooguit 150.000 euro nieuwbouwwaarde een hypotheek geeft van 2,5 miljoen euro is op zijn zachtst vreemd te noemen. Je kunt nu al uitrekenen dat Winair die rente ook niet kan en zal betalen. Dat is 108.486 euros per jaar, ruim 9000 euro per maand.
    We zullen wel zien dat binnenkort alles omgezet wordt in coronasteun en om niet.

  2. Grote vliegtuigen kunnen niet landen op een aantal Nederlandse gemeentes en dus moet je wat voor je inwoners.
    Nederland kan best voor het blok zijn gezet door Winair maar neemt wel haar verantwoordelijkheid om haar gemeentes/inwoners hier goed en snel bereikbaar te houden. Als kleine aandeelhouder zullen ze, na deze financiële injectie, ook de financiën wel beter in de gaten gaan houden.

  3. Geen miljoenen $$ meer in kas bij de familie’s ???????van ex weilen supper laaie lichter Claudy W, zij bezitten het hele eiland tot aan de laatste korrel zand.Praatjes vullen geen gaatjes, van Nieuwenhuizen, ga eens de bergen in dan zie de armoede, maar ga ook kijken waar de Wothy’s wonen dan val je stijl van je bezopen kruk af.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties