NU | Meer dan tweeduizend Colombiaanse vrouwen hebben zikavirus

Amerika waarschuwt voor de Zika mug

Meer dan tweeduizend Colombiaanse vrouwen hebben zikavirus

In Colombia hebben meer dan 2100 zwangere vrouwen het zikavirus, heeft het nationale gezondheidsinstituut van het Zuid-Amerikaanse land zaterdag gemeld.

Het zikavirus wordt verspreid door een muggenbeet. Zwangere vrouwen lopen de meeste risico’s omdat het virus kan leiden tot ernstige afwijkingen bij pasgeborenen.

Vooral in Brazilië is het probleem groot. Tot vrijdag waren in dat land 3893 verdachte gevallen gemeld. Ook in andere landen in Midden- en Zuid-Amerika is het virus inmiddels dus opgedoken.

Spoedberaad

De Wereldgezondheidsorganisatie WHO komt maandag in spoedberaad bijeen om te bepalen of de verbreiding van het zikavirus geldt als een zogenoemd wereldwijd noodgeval.

Volwassenen kunnen door het virus last krijgen van koorts, gewrichtsklachten en huiduitslag. Deze klachten verdwijnen weer binnen een week.

Immuniteit

De snelle verspreiding van de ziekte naar al 21 landen sinds mei 2015 is volgens de WHO te wijten aan een gebrek aan immuniteit onder de bevolking.

In de Verenigde Staten is het virus nog niet gesignaleerd, hoewel een vrouw die in Brazilië ziek werd later in Hawaii een baby met hersenbeschadiging kreeg.

Geen vaccin

Er is nog geen vaccin om infectie te voorkomen en er zijn geen medicijnen tegen de ziekte. De gezondheidsautoriteiten in El Salvador, Colombia en Brazilië raden vrouwen in die landen aan om hun zwangerschap uit te stellen als dat kan.

De Colombiaanse regering adviseert die plannen uit te stellen met zes tot acht maanden, de autoriteiten in El Salvador raden zelfs aan om te wachten tot 2018.

Indonesië

Volgens The Jakarta Post hebben onderzoekers vorig jaar het zikavirus ontdekt in de Indonesische provincie Jambi.

Het virus werd volgens onderzoekers van het Eijkman Institute aangetroffen in het bloed van een 27-jarige man. Volgens de wetenschappers was de patiënt niet in het buitenland geweest. Het lijkt daardoor waarschijnlijk dat het virus al langer rondwaart in Jambi.

Een Reactie op “NU | Meer dan tweeduizend Colombiaanse vrouwen hebben zikavirus

  1. caribbeancynic

    Verrassend hoe de media elkaar napraten. Nu.nl, de Volkskrant, de Morgen, en vele andere nieuwssites in Nederland hebben het over 2000 Colombiaanse vrouwen die zika hebben. Dat klopt niet, er zijn ongeveer 10000 Colombiaanse vrouwen die zika hebben maar 2000 zijn zwanger.
    Amerikaanse media zijn zorgvuldiger.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *