De Wereldgezondheidsorganisatie WHO komt maandag in een spoedzitting bij elkaar vanwege de uitbraak van zika in Latijns-Amerika. Volgens directeur-generaal Chan groeit het aantal gevallen explosief.
Het virus is tamelijk ongevaarlijk voor volwassenen, maar gevreesd wordt dat er wel een effect is op de baby van een zwangere vrouw die het virus draagt. In Brazilië zijn de laatste tijd veel baby’s met een abnormaal klein hoofd geboren.
Vermoedens
Volgens Chan is er nog geen causaal verband aangetoond tussen zika en de misvormde baby’s, maar zijn er wel sterke vermoedens voor. Het virus, dat wordt overgebracht door muggen, is uitgebroken in meer dan twintig landen en gebieden, waaronder Curaçao, Sint-Maarten en Suriname.
Tijdens de vergadering van maandag wordt besloten of de WHO de internationale medische noodtoestand uitroept. Dat gebeurde voor het laatst in 2014, in verband met de uitbraak van ebola. Het uitroepen van de medische noodtoestand betekent onder meer dat er extra geld vrijkomt voor de bestrijding van een ziekte.
1947
Chan wijst erop dat zika al in 1947 voor het eerst werd vastgesteld, maar decennia geen bedreiging voor de internationale volksgezondheid vormde. Nu, vanwege de omvang en het mogelijke verband met geboorte-afwijkingen, wordt wel alarm geslagen.
Experts van de WHO hebben gezegd dat er mogelijk drie tot vier miljoen besmettingsgevallen zullen komen, vooral in Brazilië.
Overigens staat het allerminst vast dat maandag inderdaad de medische noodtoestand wordt uitgeroepen. De afgelopen tijd zijn er tien van dit soort spoedzittingen geweest over de ziekte MERS, en nog altijd ziet de WHO geen aanleiding om MERS te bestempelen tot noodgeval.
Bron: NOS