25 C
Willemstad
• zaterdag 1 oktober 2022

Extra | Journaal 30 september 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, September 29, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 29 september 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertentie -

PBC | Ex-politieman Mariano vrijgesproken voor drugsroof van 600 kilo

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Voormalig politieambtenaar Mariens Mariano is vrijgesproken voor zijn hoofdrol in Rio Canario-drugsroof. De zaak met de naam Inex 2.0 draait om 600 kilo cocaïne...

Josimar | 1xBet – more than a betting operator

By Andy Brown and Steve Menary Russian-owned betting company 1XBet has been declared bankrupt and owes millions. Yet it still operates, using porn stars to attract punters, and...

Democracy now! | Wednesday, September 28, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Nu.cw | ‘Nederland moet terughoudend zijn in kritiek Caribisch asielbeleid’

De Nederlandse staatssecretaris van Asiel Eric van der Burg bezoekt Curaçao en Aruba in verband met de opvang van asielzoekers en andere migranten. Dat meldt Caribisch Netwerk. Van...

NU | ‘Massaslachting indianen Venezuela’

Slechts drie mensen zouden het bloedbad hebben overleefd | ANP

CARACAS – Gouddelvers hebben een bloedbad aangericht onder een groep Yanomamö-indianen, die in de jungle van Venezuela leven.

Hoeveel slachtoffers er precies zijn gevallen is niet duidelijk, maar het zou gaan om tientallen mensen.

Dat heeft Luis Shatiwe Ahoiwei, de leider van een belangengroep van de Yanomamö-indianen, woensdag gezegd. Het Venezolaanse openbaar ministerie heeft opdracht gekregen om een onderzoek in te stellen, aldus de autoriteiten.

De slachtpartij had vorige maand plaats in de plaats Irotatheri, in het zuiden van Venezuela. Volgens Ahiwei troffen mensen uit een nabijgelegen dorp begin juli de verkoolde lichamen van de bewoners aan.

Ook de ‘shabono’, een ronde hut, was in de as gelegd. Het is niet duidelijk hoeveel mensen precies om zijn gekomen, maar volgens een ooggetuige woonden er ongeveer tachtig mensen in Irotatheri. Slechts drie mensen zouden het bloedbad hebben overleefd. Zij waren de jungle in gevlucht.

Nabijgelegen dorp

De overlevenden vertelden de bewoners van het nabijgelegen dorp dat ze ten tijde van de aanval aan het jagen waren.

Ze hoorden geweerschoten, explosies en het geluid van een helikopter. De drie beschuldigden mijnwerkers ervan achter de aanval te zitten. De gouddelvers zouden tot de aanval zijn overgegaan, omdat de indianen ‘Yanomamö-vrouwen hadden gered’ van de mijnwerkers.

De Yanomamöleven op gespannen voet met veelal uit Brazilië afkomstige gouddelvers. De mijnwerkers trekken al jaren de jungle van Venezuela in op zoek naar goud.

Ze hakken bossen om en laten poelen water achter die verontreinigd zijn met kwik. In 2010 kwamen volgens de Venezolaanse autoriteiten vier mensen om het leven, nadat ze water hadden gedronken dat vervuild was.

Mijnwerkers

De Yanomamöklagen al lange tijd over de mijnwerkers. “Wat we de regering vragen is het nemen van voldoende maatregelen om de garimpeiros (de gouddelvers, red.) in bedwang te houden”, aldus Aime Tillett, een activist van rechtenorganisatie Wataniba.

De in Londen gevestigde belangenorganisatie voor inheemse stammen, Survival International, pleit voor een snelle berechting van de verantwoordelijken. “We willen snelle actie zien van de Venezolaanse autoriteiten”, aldus de directeur van de organisatie.
Door: Novum

Bron: Nu.nl

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

5 reacties

 1. Beste allen,

  We zijn erop geattendeerd dat het gaat om een bericht uit 2012, dus deze zetten we terug naar de juiste datum.

  Vriendelijke groeten,
  KKC redactie

 2. @Clapas raaskaalt weer en dat slechts op basis van een foto. dit subject weet werkelijk niet waar hij het over heeft.
  Deze Indiaanse stam en ook vele andere zelfs tot nu toe onbekende stammen hebben de afgelopen decennia al veel mensen verloren, door ziekten en eerdere slachting. Het geringe aantal stammen wat er vaak nog overblijft heeft alle recht om hun cultuur te bewaren en te zorgen dat de inheemsen niet helemaal uitsterven. Brazilië is zo’n voorbeeld van wat er momenteel overal in Zd en Midden Amerika gebeurt aan het continue vernietigen van inheemse stammen.

  Misschien je wat beter inlezen ipv stomme reacties te plaatsen.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -