NU | Johan Cruijff (68) overleden

Legendarische voetballer overleden in Barcelona in bijzijn van familieleden

Legendarische voetballer overleden in Barcelona in bijzijn van familieleden

Johan Cruijff is donderdag op 68-jarige leeftijd overleden. Cruijff overleed in Barcelona, in het bijzijn van zijn familie.

Lees het liveblog met reacties

“Met verdriet moeten wij mededelen dat Johan Cruijff omringd door zijn familie en na een felle strijd tegen kanker, op 24 maart in Barcelona is overleden”, zo meldt de Cruyff Foundation.

De drievoudig wereldvoetballer van het jaar maakte in oktober 2015 bekend dat hij leed aan longkanker. In februari verscheen de Amsterdammer voor het laatst in de openbaarheid, toen hij aanwezig was bij de testsessie van de Formule 1 in Barcelona.

Afgelopen maand toonde Cruijff zich na enkele behandelingen nog optimistisch. “Op dit moment heb ik het gevoel dat ik 2-0 voor sta in de eerste helft van een wedstrijd die nog niet afgelopen is. Maar ik weet zeker dat ik als winnaar uit de strijd kom.”

Johan Cruijff (1947-2016)

Johan Cruijff

Johan Cruijff

Gemis

Volgens Carole Thate, de manager van Cruijff, ging zijn gezondheid in de afgelopen anderhalve week “enorm snel achteruit”.

Thate tegen de NOS: “Hij was eerst heel optimistisch over het verloop van zijn ziekte en dacht oprecht dat hij ook deze wedstrijd ging winnen. Hij bracht nog een bezoek aan zijn zoon Jordi in Israël, maar in de afgelopen anderhalve week ging het opeens snel. Het is een enorm gemis.”

Cruijff kwam 48 keer uit voor het Nederlands elftal en scoorde daarin 33 keer. De aanvaller debuteerde in 1966 in Oranje tegen Hongarije en speelde in 1977 tegen België zijn laatste interland.

Video: Carrière Johan Cruijff tot de verloren WK-finale in 1974

Archiefbeelden van Beeld en Geluid

Europa Cup 1

Met Ajax won Cruijff drie keer de Europa Cup 1, in 1971, 1972 en 1973. In 1973 stapte de aanvaller over naar FC Barcelona, waarmee hij een jaar later de Spaanse titel pakte.

Hij speelde ook nog voor Los Angeles Aztecs, Washington Diplomats, Levante en Feyenoord. In dienst van die laatste club zette Cruijff in 1984 een punt achter zijn loopbaan, na het winnen van de landstitel en KNVB-beker.

Cruijff veroverde als speler liefst 23 hoofdprijzen. Tien keer werd hij landskampioen, zevenmaal pakte hij een nationale beker, driemaal won hij de Europa Cup 1, twee keer de Europese Super Cup en eenmaal de wereldbeker. Met het Nederlands elftal eindigde Cruijff als tweede op het WK 1974 en als derde op het EK 1976.

De mooiste momenten van Johan Cruijff:

Trainer

Ook als trainer werkte Cruijff voor Ajax en FC Barcelona. De Amsterdammers loodste hij in 1987 naar de eindzege in het Europa Cup 2-toernooi, met de Catalanen won hij in 1992 de Europa Cup 1.

Na zijn vertrek bij FC Barcelona in 1996 keerde Cruijff niet terug als trainer, al zat hij nog wel enkele keren op de bank als bondscoach van Catalonië.

Cruijff was tot voor kort nog actief als adviseur bij Ajax. Nadat zijn vertrouweling Wim Jonk het veld moest ruimen als hoofd jeugdopleiding, besloot de legendarische ‘nummer 14’ ook te stoppen bij de Amsterdamse club.

Lees alles over het overlijden van Cruijff in ons dossier

Bron: NU.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *