30 C
Willemstad
• donderdag 18 april 2024

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 16, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 16 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 15, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 15 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

AD | Aangifte landverraad

HomeMediaAD | Aangifte landverraad

Vervolgreeks met groot deel inhoud en links aangifte landverraad

V.l.n.r.: VDC Hoofd Edsel Gumbs en Schotte’s aanstellingen interim-Hoofd Lizanne Dindial, interim crisismanager Frank Calmero en crisismanager ad-interim Michael Romer
V.l.n.r.: VDC ex-Hoofd Edsel Gumbs, interim-Hoofd Lizanne Dindial, interim crisismanager Frank Calmero en het huidige VDC Hoofd Michael Romer

Willemstad – Een groep van dertig ‘bezorgde burgers’ heeft bij procureur-generaal Guus Schram aangifte gedaan van strafbare feiten die verband houden met de Veiligheidsdienst Curaçao (VDC). 
De aangevers spreken van een ‘vorm van landverraad’ waar onder andere de afgelopen vrijdag voor ambtelijke corruptie veroordeelde ex-premier Gerrit Schotte (MFK-leider) zich schuldig aan zou hebben gemaakt. Schotte was ook de bewindspersoon die begin mei 2012 verantwoordelijk was voor wat hij noemde de ‘shutdown’ van de VDC.

De aangifte die bestaat uit 14 pagina’s gaat gepaard met 23 bijlagen plus een cd met daarop alle documenten. Het Antilliaans Dagblad heeft de aangifte. Er lijkt grondig onderzoek en werk te zijn verricht voordat de aangifte, naar nu pas blijkt, eind februari is gedaan.

,,Mede door de strafbare feiten staat onze Veiligheidsdienst thans internationaal als onbetrouwbaar bekend, terwijl de veiligheidsdiensten van bevriende staten, zoals wij begrijpen, ook niet of slechts zeer minimaal met onze Veiligheidsdienst samen wil werken. Dit bekent dat onze Veiligheidsdienst niet naar behoren kan functioneren,” schrijven de indieners die nauwgezet chronologisch te werk zijn gegaan.

Het begint op 27 oktober 2010 – zeventien dagen na het aantreden van het kabinet-Schotte (MFK/PS/MAN) – als toenmalige premier Schotte en toenmalige minister van Justitie Elmer Wilsoe (PS), in plaats van waarnemend VDC-hoofd Rudy Sint Jago, ex-gezaghebber Liza Dindial volgens de aangifte ‘onrechtmatig (namelijk zonder Landsbesluit en zonder screening) als interim-hoofd VDC aanstelt om de toenmalige ministersscreening af te ronden’.

Een dag later werd het VDC-hoofd Edsel Gumbs door Schotte en Wilsoe ‘op onheuse gronden op non-actief gesteld’. Voor deze stelling wordt verwezen naar een reeks vonnissen, zoals de aangifte ook op andere punten ‘zo veel mogelijk met schriftelijke stukken is onderbouwd’.

Een rode draad door alle beschreven gebeurtenissen in de aangifte is de verwoede pogingen van Schotte om via de verschillende (interim-)hoofden en crisismanager ‘de netwerkbeheerder opdracht te geven alle binnen de VDC aanwezige inlichtingendata online beschikbaar te maken met een inlogcode voor Schotte’.

De netwerkbeheerder zou hen hebben uitgelegd dat deze opdracht alleen van het hoofd-VDC kan komen na overleg met de Commissie van Toezicht VDC, maar bovendien tegen alle regels en wetten ingaat. Dindial legde zich hierbij neer. Haar aanstelling werd eind november 2010 door de rechter als onrechtmatig beoordeeld. In de tussentijd weigeren Schotte en Wilsoe vonnis na vonnis Gumbs weer toe te laten.

Ook Frank Calmero, eveneens zonder screening aangesteld door beide ministers, gaf begin 2011 de netwerkbeheerder opdracht de data online en met inlogmogelijkheid beschikbaar te maken voor Schotte. De netwerkbeheerder weigerde opnieuw. De opdracht volgde later dat jaar nogmaals. De advocaat van de netwerkbeheerder zei later, in mei 2012, dat er ernstige bezorgdheid bestond ‘dat de premier zelf belastende informatie zou weghalen bij de dienst’.

Maar uit de acties die vanaf medio 2011 plaatsvonden lijkt volgens de aangifte ‘sprake van een doelgericht en vooropgezet plan om alsnog de beschikking te krijgen over alle informatie, alsook de tools in handen te krijgen die VDC-informatie te kunnen bewerken c.q. te verwijderen’.

Het doel van de handelingen lijkt volgens de aangifte ingegeven te zijn om:

 • “de negatieve screening van diverse ministers te saboteren;
 • het hoofd van de Veiligheidsdienst te vervangen door een politieke vazal;
 • de Veiligheidsdienst te transformeren tot een politieke dienstverlener;
 • derden de beschikking te laten verkrijgen over alle aanwezige informatie;
 • derden de beschikking te laten krijgen over de namen en gegevens van informanten;
 • derden de verwijderings- en bewerkingsrechten te laten verkrijgen over de aanwezige data en inlichtingen;
 • derden ook de beschikking te laten verkrijgen over de aanwezige informatie van andere inlichtingen- en zusterdiensten.”

‘VDC zal mank blijven lopen’

De dertig bezorgde burgers:

,,Indicaties, in tijd, wijzen in de richting dat er volstrekt onvoldoende zelfreinigende mechanismen daadwerkelijk functioneren waardoor, op termijn, de VDC mank zal blijven lopen.”

Vanaf het ontstaan van het Land Curaçao op 10 oktober 2010 is er ‘een aantal zeer dubieuze handelingen’ met betrekking tot de Veiligheidsdienst openbaar geworden.

,,Het is voor ons onbegrijpelijk dat tot op heden geen onderzoek hiernaar plaatsgevonden heeft, noch door het Openbaar Ministerie en evenmin is van een eerder aangezegd parlementair onderzoek iets terechtgekomen.”

En zo vervolgt de toelichting op de aangifte:

,,Reden dat wij als zeer bezorgde burgers ons thans tot u (PG Schram, red.) wenden met het klemmende verzoek om alsnog de strafbare feiten te onderzoeken, de verantwoordelijke personen te vervolgen en het er naartoe te leiden dat de Veiligheidsdienst opgeschoond wordt van eventuele rotte appels.”

Van 27 oktober 2010 loopt de aangifte door tot januari 2015 als Michael Römer, die eerder ten tijde van Schotte in mei 2011 – eveneens ‘zonder screening en hiermee onrechtmatig’ werd aangesteld als assistent van de VDC-crisismanager Calmero – door de regering ten tijde van premier Ivar Asjes (PS) in januari 2015 ‘in alle stilte’ als hoofd VDC wordt benoemd. Dit gebeurde volgens de aangevers ‘op aandringen’ van de leden Geomaly Martis en Eduardo ‘Dito’ Vlieg van de Commissie van Toezicht VDC ‘ondanks de negatieve screening, bewezen mismanagement en ongeschiktheid’.

In een rapport waarover in maart 2013 berichten verschenen wordt gewezen op de ‘heel aparte wijze’ waarop Römer zijn intrede heeft gedaan bij de VDC. Eerst als assistent en toen zelf als crisismanager:

,,Maar iedereen die bij de VDC komt werken moet vooraf worden gescreend. Bij Römer is dit achteraf gebeurd”,

staat er in het rapport dat als bijlage is meegestuurd.

Ondermijnend

Als de Veiligheidsdienst niet naar behoren kan functioneren, houdt dit volgens de aangevers onder andere in dat:

– er niet adequaat tegenwicht geboden kan worden aan ondermijnende en grensoverschrijdende georganiseerde misdaad;
– er niet adequaat ingespeeld kan worden op mogelijk bedreigende ontwikkelingen in ons buurland Venezuela en;
– evenmin voldoende tegenwicht geboden kan worden aan de wereldwijde terreurdreiging;
– bovendien is een niet goed functionerende veiligheidsdienstscreening van personen, zoals bijvoorbeeld ministers, een wassen neus;
– ook wordt het risico gelopen dat de Veiligheidsdienst op oneigenlijke wijze ingezet wordt om bijvoorbeeld bepaalde personen te schaden.

,,Het moge duidelijk zijn dat dit een uitermate onwenselijke situatie is,”

schrijven de dertig bezorgde burgers aan procureur-generaal Schram.

Bron: Antilliaans Dagblad

Naschrift KKC
Op 25 maart 2016 is toestemming van het Antilliaans Dagblad verkregen dit artikel van 15 maart over te nemen en te publiceren in samenhang met de 3 bijbehorende vervolgartikelen. Verwezen wordt naar de volgende links:

 1. AD | Aangifte wegens landverraad
 2. AD | Aangifte ‘landverraad’ – VDC Hoofd moest weg (deel 1)
 3. AD | Aangifte ‘landverraad’ – Zogenaamd sporenonderzoek (deel 2)
 4. AD | Aangifte ‘landverraad’ – Shut down VDC (deel 3, slot)
 5.  Volledig dossier VDC

 

2016 Xx Xx – Aangifte Landverraad Veiligheidsdienst Curacao VDC by Black Lion on Scribd

2016 02 26 – Aangifte Landverraad Veiligheidsdienst Curacao VDC-bijlages by Black Lion on Scribd

4 reacties

 1. Wat meer respect voor Stella van Rijn. Als je als koffiedame van de aannemersvereniging een baan met een salaris van 20,000 per maand kunt krijgen heb je het toch goed gedaan.

  Ik kan het haar niet nadoen.

  Ok, je moet je aansluiten bij de criminele MFK en de stoeipoes van gekke Gerritje spelen, maar bekijk het zo: beter Schotte stoeipoes dan Thode’s toy.

  Maar die valt ook op dames 40 jaar jonger dan Stella.

  Thumbs up for Stella!

 2. ik hoop echt dat deze beerput open gaat….
  en dat het OM de ballen en de middelen heeft om dit tot de bodem te onderzoeken.
  ik begrijp niet dat Nederland dit zo maar heeft laten gebeuren.
  daar hebben ze ook boter op het hoofd.

 3. Ach, gold digger Stella van Rijn heeft al een nieuwe bron van inkomsten gevonden.

  Haar mantelpakjes liggen al enige tijd ‘s nachts in de slaapkamer van de directeur van Insel Air, Edward Heerenveen, op de vloer.

  Heerenveen zei haar, over haar luizenbaantje als secretaris generaal, ‘please remain seated until the MFK has come to complete stop’.

 4. Hopi tristu dat een marionet van een voor grootschalige ambtelijke corruptie veroordeelde MAVO3 draaideur crimineel nog steeds in functie is.

  In een beschaafd land was hij al lang op staande voet ontslagen. En dat geldt ook voor andere MFK trekpoppen, zoals het sprekende mantelpak Stella van Rijn die voor haar rol als Schottes stoeipoes beloond werd met een positie als secretaris generaal.

  Wat is er tegen om de aangifte openbaar te maken zodat iedereen ziet met welke vuile spelletjes de MFK mafia de veiligheid van Curacao in gevaar gebracht heeft en haar internationaal de reputatie van een bananenrepubliek heeft gegeven?

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties