26 C
Willemstad
• donderdag 15 april 2021 07:54

ParadiseFM | Horeca hoopt op versoepeling

Werknemers in de horeca hopen dat er na meer dan drie weken lockdown binnenkort sprake kan zijn van enige versoepeling van de coronamaatregelen. Dat meldt de Extra vandaag....

PB | Koning Willem-Alexander spreekt over coronabesmettingen en vaccinatieprogramma op Curaçao

Zijne Majesteit de Koning heeft woensdagavond 14 april online gesproken met gouverneur George-Wout van Curaçao, met het hoofd van de afdeling epidemiologie en onderzoek van het departement...

PBC | Qatar Airways via JetBlue naar Curaçao

Persbureau Curacao NEW YORK – Vanaf 19 april aanstaande gaat de Amerikaanse prijsvechter JetBlue tickets verkopen voor vluchten van Qatar Airways van negen Amerikaanse luchthavens naar Doha in...

PBC | Politie Curaçao op zoek naar vermiste Suzette

Persbureau Curacao De politie van Curaçao is opzoek naar de 16-jarige Susette Perez Martines. Ze is hier geboren en liep zaterdag 30 januari, ruim twee maanden geleden, weg. Zij...

PBC | Vier patiënten bezweken aan Covid19 in het ziekenhuis

Persbureau Curacao Vier patiënten zijn sinds gistermiddag bezweken in het CMC aan de gevolgen van corona. Het totaal aantal slachtoffers op Curaçao, sinds het begin van de corona-uitbraak...

DH | US citizens being evacuated from St. Vincent to St. Maarten via cruise

PHILIPSBURG--The United States (US) Embassy is coordinating with Royal Caribbean Cruises for a maritime evacuation of US citizens from St. Vincent to Dutch St. Maarten on Friday,...
- Advertisement -spot_img
HomeMediaNu.cw | Jamaloodin vraagt rechters om ‘objectieve beoordeling van gepresenteerde feiten’

Nu.cw | Jamaloodin vraagt rechters om ‘objectieve beoordeling van gepresenteerde feiten’

In augustus 2019 werd de halfbroer van Amparo, Luigi en Robbie Dos Santos, oud-minister George Jamaloodin, veroordeeld tot 28 jaar gevangenisstraf voor betrokkenheid bij de moord. Ook zijn halfbroer Robbie dos Santos is medeverdachte

“De waarheid is dat ik niets met de moord op Wiels te maken heb en ik heb mijn best gedaan om dit via mijn verdediging duidelijk te maken.” Dat zei voormalig minister van Financiën George Jamaloodin vrijdag aan het einde van de behandeling van het hoger beroep dat de afgelopen twee weken heeft plaatsgevonden bij marinekazerne Suffisant.

Jamaloodin is in 2019 veroordeeld voor betrokkenheid bij het organiseren van de moord op Helmin Wiels in 2013. Hij ging daarna in hoger beroep.

Aan het begin van de behandeling heeft Jamaloodin tegen de rechters gezegd dat hij het risico loopt 28 jaar in de gevangenis te moeten zitten voor iets dat hij niet heeft gedaan. Aangezien hij 52 jaar is, beschouwt hij die straf als een levenslange veroordeling.

“In eerste aanleg heb ik erop gerekend dat de rechter zelf de onvolledigheid van het onderzoek van het OM zou doorzien, en daardoor zou oordelen dat het dossier niet tot een veroordeling kan leiden. Ik heb me duidelijk vergist”, aldus Jamaloodin.

De voormalige minister van Financiën zei in hoger beroep niet weer dat risico te willen lopen. Jamaloodin: “Ik meen dat ik er recht op heb dat u recht pleegt op basis van een totaalbeeld, en niet enkel op basis van een selectie van impressies die het OM u voorlegt. Het lijkt mij niet eerlijk dat het OM bepaalt wat de rechter wel of niet te zien krijgt. De verdediging moet volledige inzage worden toegekend zodat zij de beeldvorming door het OM kan bestrijden”, aldus Jamaloodin.

“Ik heb drie Nederlandse deskundigen en een recherche bureau ingeschakeld om te verzekeren dat de presentatie professioneel en verantwoord is. Met alle informatie die er over de zaak is, kunnen wij de rechtbank overtuigen dat ik niets te maken heb met de moord op Wiels.’’

Aan het einde van het hoger beroep afgelopen vrijdag, kreeg Jamaloodin gelegenheid om zich nog een laatste keer te richten tot de rechters. Jamaloodin begon zijn betoog met de opmerking dat hij heel dankbaar is voor de bereidheid van Hof om nader onderzoek toe te staan en ook te willen luisteren naar de bevindingen van zijn verdediging.

Volgens Jamaloodin heeft zijn verdedigingsteam een goed totaalbeeld gegeven van de gebeurtenissen. Hij zegt daarom weg te gaan van de zitting met de geruststelling dat het Hof het dossier goed heeft gelezen en alle informatie goed tot zich heeft laten doordringen.

“Dit wil echter niet zeggen dat ik straks deze zaal met een gerust hart zal verlaten”, aldus Jamaloodin. “Niet alleen omdat ik nu op uw oordeel moet wachten, maar ook omdat tijdens de zitting mijn bezorgdheid vergroot is. Terwijl ik in eerste aanleg spottend heb opgemerkt dat ik niet begreep waarom ik voor de moord op Wiels terecht stond, is tijdens deze zitting bij mij de angst toegeslagen. Hoe meer ik naar de verklaringen en de argumenten luisterde, hoe meer ik me afvroeg hoe ik in deze situatie beland ben geraakt. Welk aspect van mijn leven kan de oorzaak zijn dat men mij met de moord van Wiels in verband heeft gebracht?”

Jamaloodin zegt verder dat de overleden Helmin Wiels hem nooit kwaad heeft gedaan. En dat Wiels op geen enkele wijze zijn leven minder prettig heeft gemaakt. “Ik kende hem lang genoeg om niet wakker te liggen van zijn kritiek op mijn functioneren als minister”, zegt Jamaloodin. “Hij had kritiek op iedereen. Kijk maar alleen hoeveel ministers van zijn eigen partij hij heeft afgezet. Maar hij is ook opgekomen voor Robbie (Dos Santos, red.) en mij tegen het Openbaar Ministerie. Maar niet alleen dat, de heer Wiels was een door mijn moeder geliefd persoon”zei Jamaloodin.

“Toen het OM inval deed bij mijn moeder heeft hij dat publiekelijk bekritiseerd. Zijn broer Aubert en ik zijn vrienden. We zijn samen opgegroeid.” Om al deze redenen ziet Jamaloodin niet hoe het kan dat hij beschuldigd wordt de moord op Helmin Wiels te hebben gepland en er zelfs voor heeft betaald.

Jamaloodin zegt dat hij een harde werker is. Kansen om zaken te doen laat hij nooit liggen en hij gaat altijd heel serieus te werk, maar daarnaast houdt hij ook van het goede leven. “Wat mij betreft mag elke dag een feest zijn.”

Volgens Jamaloodin zit hij nu in de beklaagdenbank vanwege zijn vriendschap met Burney ‘Nini’ Fonseca. Daarom doet de voormalige minister van Financiën een beroep op de rechters om er rekening met te houden dat Curaçao een kleine gemeenschap is en mensen daarin diverse rollen hebben. Jamaloodin: “Je kan met iemand omgaan, bijvoorbeeld als jeugdvriend of wijkgenoot, zonder ook betrokken te zijn bij andere aspecten in het leven van die persoon. Ik spreek daarom de hoop uit dat u in staat zult zijn om dat onderscheid te maken in mijn relatie met de heer Fonseca.”

Tot slot zegt Jamaloodin dat hij bewust is van zijn fouten.“Ik kan niemand kwalijk nemen die het niet eens is met mijn levensstijl. Maar waar ik fout ben, aanvaard ik de consequenties. Ik wil niet herhalen wat ik al over de beschuldiging in de zaak Germanium heb gezegd. Maar beoordeel mij op mijn eigen gedrag; niet op het gedrag van mensen wie ik om ga.”

Morgen op NU.cw een commentaar/analyse over deze zaak.

Bron: Nu.cw

Dit artikel is geplaatst in

2 reacties

  1. De moeder van Jamaloodin dook met Jan en alleman het bed in, gezien het aantal halfbroers Dos Santos op deze rots.

    En allemaal zijn ze de criminaliteit ingegaan, dus moeder was beter in neuken dan in opvoeden.

    Weinig intelligent om deze trut, zoals Willemieke Prince haar zou noemen, in de rechtszaak te betrekken.

    Maar Jamaloodin was niet alleen de meest criminele maar ook de meest domme MinFin die we in ons koninkrijk ooit gehad hebben.

  2. Vorig jaar zei Amparo Dos Santos dat ze 1 miljoen beschikbaar stellen voor de tip die leidt naar de intellectuele daders. Er is geen enkele tip binnengekomen en sterker nog Jamaloodin schijnt zelfs 1 miljoen op een Zwitserse rekening te hebben.

    Hij had zels 2 miljoen van kunnen maken maar ja hij wist blijkbaar dat er toch geen tips binnen zullen komen.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties