Nu.cw | Casha: veel annuleringen na negatief reisadvies

Veel ondernemers hikken tegen een faillisement aan, aldus Casha.

Casha, de vereniging van kleine ondernemers actief in het toerisme, ziet in november een stijging in de bezettingsgraad van negen procent ten opzicht van oktober.

Daarnaast constateert de vereniging dat het annuleringen regent voor de komende maand sinds de nieuwste maatregelen. Veel ondernemers hikken daardoor tegen een faillisement aan, aldus Casha.

Casha zegt net als alle andere betrokkenen verbaasd te zijn over het negatieve reisadvies vanuit Nederland. Na het abrupte stil leggen van alle toeristische activiteiten in maart, zagen de ondernemers sinds juli weer een kleine groei. Ook de andere CASHA leden zoals autoverhuurders, duikscholen, taxidiensten en tours zagen hun omzet eindelijk weer een beetje toenemen.

Er werd volgens Casha vol ongeduld uitgekeken naar de eindejaar periode en het komend hoogseizoen. De kalenders stonden zo goed als volgeboekt, de ondernemers durfden weer te dromen over een beter 2021. Helaas blijkt niks zeker en moeten ondernemers in deze tijd heel flexibel zijn, aldus Casha.

De annuleringen namen nog meer toe na de recent genomen maatregelen door de Curaçaose regering. Toeristen besloten massaal hun vakantie om te boeken naar een hotel of resort met eigen bar en restaurant zodat ze ten volle van hun vakantie kunnen genieten.

En alsof dat nog niet genoeg was, besloot Nederland een negatief reisadvies te geven voor Curaçao tot 15 maart 2021. Casha stelt dat dit de messteek is voor de ondernemers werkzaam in de kleinschalige toeristische sector.

“Het kleine beetje hoop dat de ondernemers in de toeristische sector hadden wordt nu helemaal de kop ingedrukt”, aldus Casha.

Gevolg is dat vele ondernemers nu op de rand van het faillissement staan. De reserves zijn al lang op. Steun van de regering zal voor vele te laat komen. De reeds in juli beloofde Tegemoetkoming voor Vaste Lasten zal ten vroegste in januari aangevraagd kunnen worden. Dit moet gezien de huidige omstandigheden sneller kunnen.

Om de ondergang van vele bedrijven te vermijden is het belangrijk dat de besmettingscijfers verder dalen. Daar kunnen we allemaal aan meewerken.

Daarnaast is het heel belangrijk om alle toeristen die hun vakantie hier willen vieren ook toe te laten op Curaçao. Ons voorstel is om alle Europese landen en alle Amerikaanse staten weer toe te laten, mits voorlegging van een negatief PCR testresultaat. Dit werkt voor het zwaar getroffen Nederland dus waarom dan niet toepassen voor andere landen, vraagt Casha zich af.

“We moeten met zijn allen de boodschap uitdragen dat vakantie vieren op Curaçao veilig is”, aldus Casha.

Bron: Nu.cw

4 Reacties op “Nu.cw | Casha: veel annuleringen na negatief reisadvies

 1. Masha, aardige redenatie. Nederland heeft wereldwijd alle landen op code oranje of rood gezet. Gelukkig hebben de meeste landen geen connectie met 10-10-10 en kunnen ze niet bedelen om hun tekorten aan te zuiveren want dan bleef er voor het land Curaçao weinig over.

 2. Het maakt toch niet uit hoe erg je het vind, hoe hard de economie geraakt wordt en hoeveel bedrijven failliet gaan, Den Haag doet toch wat ie wil. Rutte is minister-president van het koninkrijk, niet Rhuggenaath. Ofwel 10-10-10 is hetzelfde als iemand een loer draaien.

 3. @CASHA

  Zoals Gerrit schrijft, gewoon doorgaan.

  De overheid moet “verplichte” All-In paketten niet meer goedkeuren. De Nederlandse vakantievierder moet vrij zijn om te kiezen of hij alleen ontbijt, Semi-All-In of Full-All-In wil.
  De toerist moet ook in onze restaurants kunnen lunchen, dineren of wat dan ook.

 4. Casha, voorlopig zijn jullie de concurrentie van het all in gedoe kwijt en maak daar gebruik van. Bedenk wat leuke aanbiedingen van fraaie appartementen met auto en maak een hoop tamtam via de Nederlandse pers.
  Voorlopig wordt reizen afgeraden en als asociaal bestempeld maar zolang er geen vliegverbod is zijn er best veel eigenwijze Nederlanders die zich daar niet aan storen en een smoesje bedenken om om ” gezondheidsredenen” 14 dagen naar de zon te moeten. Op vakantie gaat deze groep toch wel dus dan graag naar ons. Is goed voor jullie, auto verhuur, eetgelegenheden, supermarkten etc. M.a.w. hebben we meer aan dan de all in gasten die voornamelijk op de resorts blijven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *