Nu.cw | Van Nieuwenhuizen: ‘reizigersverklaring moet pleziertrip ontmoedigen’

Minister Cora Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat)

Minister Cora Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) wil met een reizigersverklaring niet-noodzakelijke reizen ontmoedigen. Het kabinet heeft deze week de oproep verlengd om niet te reizen naar het buitenland en geen reizen te boeken – tenzij dit strikt noodzakelijk is – tot 15 maart 2021.

Als reizigers toch besluiten om voor een vakantie op reis te gaan dan acht het kabinet dat zeer onverantwoord en ongepast. Dat schrijft Van Nieuwenhuizen in een brief aan de Tweede Kamer.

Van Nieuwenhuizen: “Op maandag 14 december en op woensdag 16 december jl. heeft er intensief overleg plaatsgevonden met de gehele Nederlandse luchtvaartsector. Hierin is duidelijk aangegeven dat niet-noodzakelijke reizen in de epidemiologische situatie waarin wij ons nu bevinden niet kunnen.

De verantwoordelijkheid ligt hierin niet alleen bij de reiziger, maar zeker ook bij de reis- en luchtvaartsector. De luchtvaartsector heeft een belangrijke rol in het noodzakelijk verkeer zoals transport van goederen en voor mensen met een dringende reden.

Het kabinet heeft daarom aangegeven dat het compleet stilleggen van de burgerluchtvaart middels vliegverboden onwenselijk is. “Ik heb de luchtvaartsector aangesproken op hun verantwoordelijkheid in deze”. De volgende afspraken zijn gemaakt:

De Nederlandse luchtvaartmaatschappijen hebben aangegeven tot 15 maart 2021 geen pakketreizen aan te bieden naar oranje gebieden.
Voor alle vliegreizigers wordt een negatieve testverklaring verplicht voor vertrek uit een risicogebied. Uw Kamer wordt hierover door mij en de ministers van JenV en VWS voor het kerstreces geïnformeerd.
Vliegreizigers worden door de Nederlandse luchtvaartsector actief op de website en vroeg in het boekingsproces geattendeerd op het negatieve reisadvies.

Van Nieuwenhuizen geeft ook aan te blijven kijken of er aanvullende maatregelen mogelijk zijn om te zorgen dat niet-noodzakelijke reizen worden ontmoedigd. “Ik onderzoek in ieder geval of het mogelijk is om een verklaring in te voeren waarin reizigers aangeven of het een noodzakelijke reis betreft. Uw Kamer zal hier begin volgend jaar over worden geïnformeerd.”

Bron: Nu.cw

3 Reacties op “Nu.cw | Van Nieuwenhuizen: ‘reizigersverklaring moet pleziertrip ontmoedigen’

 1. Cora van Mora. Not!
  De hittepetit die haar kont in de kribbe gooit om het electoraat te paaien.
  Als ik niet gelukkig ben dan zul jij @^#verdomme ook niet gelukkig zijn, sketchte Youp van ‘t Hek in een van zijn conference’s, alsook die parelkettingteef die na drie veel te gauwe lauwe witte wijntjes, zichzelf best wel een leuke meid vond.
  U moet de groeten hebben van Hak.
  Cora van Mora, de nieuwe generatie politica die het van het keurige, battered, jan modaal, underdog volkssentiment moet hebben.
  U zult net als ons lijden en de laatste loodjes van de coronalijdensweg híer uitzitten. U mag elders niet genieten en zeker niet onder koel wuivende kokosnootbomen het nieuwe jaar verwelkomen met een kill me softly cocktail in de hand.

 2. Dit zal Juridisch niet haalbaar zijn dus wat politieke uitspraken om punten te scoren? Ooit van de GDPR wetgeving gehoord?
  En wat is noodzakelijk? Wilt u echt dat de vliegtuigmaatschappijen en Schiphol failliet gaan?

  Als reizigers toch besluiten om voor een vakantie op reis te gaan dan acht het kabinet dat zeer onverantwoord en ongepast.

  Vorige maand zei de Nederlandse regering echter dat wel gewoon dat men een vlucht naar Curacao mocht boeken en nu ineens niet?

 3. Daar heeft ze nu een jaar de tijd voor gehad om zoiets dicht te timmeren. Maar mevrouw ging liever shopping tripjes maken die niets met haar werk te maken hadden. Wat een trut!
  De juristen vallen nu over elkaar heen om haar idee af te breken.
  Andere wetgeving zou zoiets niet toestaan…. Waar heb je dan die noodtoestand voor als je toch niets mag als overheid?
  Lijkt een beetje op Dad’s Army.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *