28 C
Willemstad
• donderdag 18 augustus 2022

Laatste reacties

NTR | Record nieuwkomers: ‘Curaçao wil nieuwe gezichten in de politiek’

Dulce Koopman

“Het lijkt wel alsof Curaçao nieuwe partijen wil zien in het parlement”, reageert ook voorzitter van het hoofdstembureau, Raymond Römer direct na de uitslag.

WILLEMSTAD – “De bevolking heeft een signaal afgegeven: ze willen nieuwe gezichten, nieuw bloed en zijn klaar met de traditionele politiek”, aldus Vishon-leider Miles Mercera. Hij verwoordt wat de andere nieuwkomers in de Curaçaose verkiezingsstrijd ook constateren na de voorverkiezingen van afgelopen weekend.

Het leverde een record aan nieuwe partijen op én een recordaantal verkiezingspartijen voor de Curaçaose verkiezingen op 19 maart. Zo’n 19 duizend stemden in de voorverkiezingen op een van de 16 partijen en de helft mag door. Daardoor kunnen de Curaçaoënaars straks kiezen uit 15 partijen (tegenover 11 bij de laatste verkiezingen in 2017).

Resultaten voorverkiezingen 2021 in Curaçao

“Het lijkt wel alsof Curaçao nieuwe partijen wil zien in het parlement”, reageert ook voorzitter van het hoofdstembureau, Raymond Römer direct na de uitslag. PNP met leider Ruthmilda Larmonie (voorheen van Pueblo Soberano van wijlen Helmin Wiels) kreeg de meeste stemmen (3374) in de voorverkiezingen.

Raichel Sintjacoba van nieuwe partij Un Kambio pa Kòrsou kan het niet geloven dat zij meer stemmen kregen dan grotere, al langer bestaande partijen.

“Maar we werken al als groep toch ook al tien jaar in de gemeenschap, vooral voor minderbedeelde families, kinderen. Als je al jaren zo onder de bevolking werkt, in de wijken wat normaal een overheid hoort te doen, dan hoef je mensen niet meer zo te overtuigen van wat je doet.”

Nieuwkomer Kumun die met opvallende uitlatingen als tienermoeders verplicht aan de spiraal, kiezers aan zich probeert te binden, is ook door. Leider Luigi Faneyte zegt dat ze blij zijn maar ook bewust zijn dat met de echte verkiezingen de resultaten verschillend kunnen zijn.

“Het is zeker een grote verrassing dat de bevolking nieuwe partijen wil. We hopen wel dat de mensen die ons nu gesteund hebben, straks ook massaal hun vertrouwen in ons zullen tonen. We gaan nu bekijken van welke buurten en welke stemlokalen degenen zijn die op ons gestemd hebben om zo een beter beeld van onze stemmers te vormen.”

Ook Mercera hoopt de komende anderhalve maand de Curaçaoënaars te blijven inspireren. “Ik ben zo blij om te zien dat jongere partijen zonder ervaring nu een kans krijgen om mee te doen. We hebben altijd gezegd: het is tijd voor een nieuwe generatie politici. Dat betekent anders denken, zonder ego, rare machten. Wij zijn ready to rumble.”

Opvallend bleek wel het hoge aantal ongeldige stemmen (602). Dat erkent ook het hoofdstembureau van Curaçao dat aangeeft dit uit te gaan zoeken.

Bron: NTR/CaribischNetwerk

Artikel delen

2 reacties

  1. “Ik ben zo blij om te zien dat jongere partijen zonder ervaring nu een kans krijgen om mee te doen.” zegt Mercera?

    En veel ook parijleiders en haar leden zonder enige opleiding en/ of kennisniveau? Denkend en functionerend op dorps en wijk niveau, maar een land dat in een zware crisis verkeert willen besturen. Als statenlid of minister straks rond de naf 18.000,-p.m. cashen.

    Visie, onderbouwde partij of beleidsprogramma’s heb ik noch gehoord noch gezien. Wat een feest. Nee daar wordt Curaçao vast echt veel beter van.

  2. Het was te zien dat de jongeren op de lijst van “Un Kambio pa Kòrsou” na de uitslag duidelijk geëmotioneerd waren. Er was zelfs tranen te zien en dat maakt hen ongeschikt voor de politiek want politiek is een slangenkuil er wordt zelfs geen moord geschuwd.

    In tijden van crisis moet je als politicus gewoon kunnen instemmen met een salarisverhoging voor parlementariërs en ministers terwijl 1/3 van de bevolking van de voedselbank afhankelijk is.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Democracy now! | Thursday, July 28, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 28 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Wuite reminds The Hague to include Caribbean Netherlands

THE HAGUE--Member of the Second Chamber of the Dutch Parliament Jorien Wuite of the Democratic Party D66 on Thursday reminded the Dutch government of the fact that...

Democracy now! | Wednesday, July 27, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Jacobs: Secret audio recordings create a dangerous precedent

PHILIPSBURG--Prime Minister Silveria Jacobs (National Alliance) does not condemn the threats made by Minister of Public Housing, Environment, Spatial Development and Infrastructure VROMI Egbert Doran (National Alliance)...