30 C
Willemstad
• dinsdag 20 april 2021 18:05

PBC | Ongedocumenteerden kunnen ook bij SDK of WTC vaccineren

Persbureau Curacao Ook inwoners van Curaçao zonder geldige verblijfspapieren kunnen zich laten vaccineren. Dat hoeft niet persé bij de kliniek Salu pa Tur, waar ze al langer welkom...

PBC | Girobank-gedupeerden beschikken weer over hun geld

Persbureau Curacao Ruim 2000 Girobank-gedupeerden hebben vanaf vandaag weer beschikking over hun tegoed. GI-RO Settlement Holding is de partij die daarvoor zorg draagt in samenwerking met Girobank. Begin...

Democracy now! | Tuesday, April 20, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 20 april 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

ParadiseFM | Lichte versoepelingen voor restaurants en winkels

De lockdown, plachi di dia en avondklok om 19u blijven tot zeker 30 april van kracht. Vanaf morgen versoepelen de coronabeperkingen licht voor restaurants en winkels. restaurants mogen...

Nu.cw | Scholieren opgepakt voor verspreiden ongepaste beelden

Een school heeft vorige week aangifte gedaan tegen een scholier die tijdens een Zoomles ‘ongepaste beelden’ liet zien. De minderjarige is gehoord door de politie en de...
- Advertisement -spot_img
HomeLandenCuraçaoAntilliaansDagblad | Mogelijk meer salaris Statenlid

AntilliaansDagblad | Mogelijk meer salaris Statenlid

Ondanks coronacrisis Statenbegroting 2021 hoger dan 2020

Willemstad – De regering overweegt de hoogste salarisschaal voor ambtenaren, te weten schaal 18, die sinds 10 oktober 2010 toegepast wordt voor de secretarissen-generaal (SG’s) dit jaar nog te formaliseren.

Is dit het geval, dan zal deze hoogste salarisschaal ook gaan gelden voor Statenleden. Dit blijkt uit een onlangs aan de Staten aangeboden ‘Landsverordening geldelijke voorzieningen Staten’.

Ondanks het feit dat de Raad van Advies (RvA) het afraadt om het salaris van Statenleden te koppelen aan de bezoldiging van ambtenaren, wordt dit advies door de regering in de wind geslagen. De RvA voert aan dat het enkele feit dat de koppeling in het verleden werd gehanteerd, dit onvoldoende rechtvaardiging is om dit beleid voort te zetten. Maar, zo voert de regering in reactie hierop aan:

,,De koppeling van de renumeratie van politieke ambtsdragers aan die voor het publieke apparaat, is een van de methodes die in andere landen wordt gebruikt om te waarborgen dat de geldelijke voorzieningen voor parlementariërs redelijk en passend zijn. Bovendien heeft de regering geen indicatie gekregen om af te wijken van het systeem, dat al sinds 10 oktober 2010 wordt gehanteerd. Het koppelen van de bezoldiging aan de hoogste ambtenarenschaal is een duidelijke en objectieve formule, waardoor het geheel van het systeem van compensatie in alle takken van het openbaar bestuur met elkaar samenhangen en in balans zijn.”

Wordt de verhoging doorgevoerd voor de Statenleden, dan zijn de uitgaven in 2021 aan salariskosten voor Statenleden – ondanks de coronacrisis – hoger dan de begroting van 2020. De regering noemt zelf enkele cijfers. De oorspronkelijke begroting van 2020 voor het salaris van Statenleden bedroeg 4.005.049,32 (ruim vier miljoen) gulden.

Zou de korting als gevolg van de afspraken met Nederland voor het hele jaar 2021 worden doorgevoerd dan komt de begroting uit op 3.589.962,90 gulden (een kleine 3,6 miljoen gulden)

Wordt medio 2021 echter de schaalverhoging doorgevoerd, dan komt de begroting uit op 4.122.935,04 gulden (ruim 4,1 miljoen gulden) wat hoger is dan de begroting van 2020 en een stuk hoger dan de begroting 2021 zonder doorvoeren van de salarisverhoging.

Geldt de verhoging vervolgens voor het hele jaar 2022, dan komt dit uit op 4.655.907,18 gulden (ruim 4,6 miljoen gulden). De uitleg vanuit de afdeling Wetgeving en Juridische Zaken (WJZ) is overigens enigszins anders. In een reactie wordt gesteld dat zolang de openbare financiën het niet toelaten schaal 18 niet toegepast kan worden voor Statenleden.

In de kortingsmaatregelen die de Statenleden hebben toegepast naar aanleiding van de steun uit Nederland is bepaald dat de zij in schaal 17 blijven. De korting kan losgelaten worden door middel van een Landsbesluit dat pas na 1 juli 2021 en na evaluatie tot stand mag komen.

Bron: Antilliaans Dagblad

22 reacties

 1. Dat hebben ze toch dik verdiend, met thuiszitten, niet alleen nu , 4 jaar al, oppositie heb ik het over, oppositie??? Losgeslagen bende.

 2. We hebben gewoon een makke (onwetende) bevoking die dit toelaat, accepteert, en met zich laat sollen.

  Knops/ RMR :zet de boel onder curatele!
  En neem het roer over!

 3. Ik ben niet verbaasd hoor. Uiteindelijk zijn de ministers zakkenvullend ook met schaal 18 avoirdupois gegaan.
  Het zijn schooiers niets meer niets minder.

 4. Het is waanzinnig dat we criminelen als Jacinta Constantia en leeghoofden als dj Doran 15 K per maand betalen voor een 2 urige werkweek, terwijl deze lieden met hun CV buiten de politiek nog niet het minumumloon zouden verdienen als vakkenvuller bij Mangusa.

  Maar het is de oerdomme Curacaose kiezer die op de partijen stemt die deze porkeria in de Staten neerzet.

  De voormalig uitbater van Miles had volledig gelijk.

 5. Ze zeggen wel eens dat een parlement een doorsnee refkectie is van de bevolking.
  Met dit egocentrische en totaal a-empathische gedrag kun je dan gerust stellen dat we een aso cultuur hebben op het eiland, niet iedereen, maar te veel helaas.

 6. Weet je ik schaam me voor mijn nederlandse voorouders dat ze deze huidige puinzooi hebben aangericht. Ik doe een voorstel. Alle JDK terug naar afrika. Alle Macamba’s terug naar NL en we zoeken een paar verdwaalde arowak indianen om het eiland weer normaal te maken. Weten we wel wat voor prac htig eiland we hebben met zijn allen? En we verneuken het zo voor geld en macht. Een bevolking die deze shit dagelijks gelaten accepteert. Te zielig voor woorden. De slaventijd is die echt voorbij? Volgens mij niet. We zijn moderne melkkoeien geworden van een ziek bewind en een paar geldlustige famillies die nog geen eiland kunnen runnen. Je kan nog geen biertje kopen of 75 % van de prijs gaat naar deze graaiers.

 7. Waarom ben ik niet verbaasd?

  De ergst soort mensen voor de burger van Curaçao is niet Knops, Rutte een makamba of buitenlander.

  Het is gewoon een ydk in de Curaçaose politiek.

  Was dit de belangrijke wetgeving die er nog zo nodig doorheen moest @Fox?

  Schoften zijn het stuk voor stuk in de staten!

 8. Deze godvergeten schooiers zouden zich dood moeten schamen…
  Het eiland naar de kloten, maar wij regelen alles puik voor onszelf…
  Allemaal te dom om te poepen, maar wel een mega salaris

 9. de salarissen moeten echt omhoog anders zouden deze “toppers” in het buitenland actief worden om daar een veelvoud te verdienen

 10. Dus de regering vecht hard voor eigen gewin. De oppositie vecht hard (niet verschijnen) om de regering geen meerderheid te geven.
  Wie van de verkozen politici doet nu iets voor de samenleving?
  Ik snap het wel de regering wil nog voor dat er een nieuw bestuur komt nog even denken aan zichzelf. Het wachtgeld is vast over het laatst ontvangen loon en mogelijk dat ze na de verkiezingen weer aan de bak kunnen als top ambtenaar of binnen de directie van een onv. De staten leden zullen hier wel geen probleem mee hebben met de zelfde motivatie.
  En politiek onv’s en top ambtenaren vormen de kurk van de locale economie (in een bijzonder kromme redenatie)
  Snappen mensen niet daar heb je bestuurskunde inzicht en politiek talent voor nodig.

 11. Bizar in de crisis waarin we leven maar wel in lijn met de handelswijze van een Zuid Amerikaans ontwikkelingslandje.
  Over de bevolking hoeven ze zich geen zorgen te maken want die accepteert alles wat in Forti wordt uitgevogeld.
  Van Knops hoeven we ook niets te verwachten want er is nog geen enkele financiële bezuiniging doorgevoerd in het overheidsapparaat zoals in juni vorig jaar is afgesproken maar ons wel financieel overeind houdt. Hopelijk gaat zijn opvolger wel actie ondernemen om ons eiland en de inwoners daadwerkelijk vooruit te helpen.

 12. Wellicht sla ik de plank mis maar:

  (….) Is dit het geval, dan zal deze hoogste salarisschaal ook gaan gelden voor Statenleden. Dit blijkt uit een onlangs aan de Staten aangeboden ‘Landsverordening geldelijke voorzieningen Staten’ (….)

  Deze landsverordening kan toch niet worden aangenomen als de oppositie afwezig is in de Staten?

 13. Laat me niet lachen. Dit is beyond bad comedy :

  Gobierno & Sons B.V. vechten keihard om hun zakken en van hun cohorten te blijven vullen. Dat heet politiek beleid op het eiland.

  They never heard about gezond beleid : invest in dependable services like electricity and a modern reliable digital infrastructure.

  Nope, make money at the expense of the betterment of the island and it’s future.

 14. Wil jij mij zeggen dat Gibi Doran meer gaat verdienen?
  Dat Amparo zittend op zijn omvangrijke achterste in zijn zaak meer gaat verdienen?
  Dat Charlie Bolo Cooper en de schreeuwlelekerd Menki Casino Roojer ook meer gaan verdienen?.
  Knops gelijk de kraan dicht gooien.

 15. Alleen vergoeding afstemmen op basis van opleiding niveau en 1000Nafl bij afwezogheid van iedere vergadering. Die schaamteloze vertoning nu moet stoppen.

 16. De ervaring leert dat de diplomatieke en bestuurlijke kennis van onze regering en staten zich beperkt tot;
  Hoe kunnen wij kadootjes regelen voor mensen die wij (als persoon) belangrijk vinden.
  En hoe is dat dan te rijmen met de overeengekomen betreffende de hulp uit Nederland?
  En daar moet je je stem op uitbrengen?
  Want er is geen vertrouwen in de nieuwe partijen?
  Ik herhaal hem weer:
  Je zit als passagier in de auto bij Ruggenaath.
  Ruggenaath rijdt met 200km/h op een muur af.
  Aan jou de keuze niets doen en te pletter rijden of aan de handrem trekken met de kans dat je over de kop gaat. Dat is de keuze voor de bevolking stem op de huidige partijen en het is een zeker einde. Stem op een nieuwe partij en hoop dat het goed gaat.

 17. Schaamteloos , schaamteloos zijn ze gewoon .
  Het eiland staat in brand , maar nee hoor gewoon weer hun zakken vullen voor een stelletje nietsnutten .
  Nos dushi hendenan , salaris moet conform opleiding zijn en kennis maar ja
  Nos mes por .

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties