28 C
Willemstad
• vrijdag 19 augustus 2022

Laatste reacties

AntilliaansDagblad | Petitie tegen Eco-resort Rif St. Marie

‘Afgifte bouwvergunning voorkomen’

Willemstad – De Williwood Foundation is een petitie begonnen om te voorkomen dat de Curaçaose overheid een vergunning afgeeft voor de bouw van Dormio Eco-resort Curaçao Rif St. Marie. De stichting vreest dat het project ten koste zal gaan van de unieke natuur en cultuur van het gebied.

Gisteren aan het eind van de middag hadden bijna 2.400 mensen de petitie, die in het Engels is opgesteld, op www.change.org getekend. De ondertekenaars willen dat er geen bouwvergunning wordt verleend aan projectontwikkelaar Janssen de Jong. Bovendien moet de overheid toezeggen de in het Eilandelijk Ontwikkelingsplan (eop) opgenomen bestemmingen van terreinen ‘te respecteren’ en alleen ‘in bijzondere gevallen’ een bestemmingswijziging te zullen overwegen.

,,Een eco-resort is geen uitzonderlijkheid!”, aldus de petitie. De zoutpannen tussen Jan Kok en Sint Willibrordus zouden ‘permanent verloren gaan voor zowel de flamingo’s als de bewoners van het eiland’, als het project er toch komt.

Directeuren Kurt Verbist en Wendell Bonafacio van Janssen de Jong zien dat anders. In een interview dat deze krant maandag 1 februari heeft gepubliceerd benadrukken zij dat het behoud van bijzondere natuurlijke en culturele waarden juist centraal staat in het project. De projectontwikkelaars erkennen dat de zoutpannen via het Verdrag van Ramsar worden aangemerkt als ‘watergebied van internationale betekenis’.

Daarom is er in het team een ecoloog opgenomen en heeft Eco Vision de natuurlijke waarden in kaart gebracht. De bijzondere natuur blijft grotendeels behouden en het gebied zal vrij toegankelijk blijven voor wandelaars en fietsers. Verbist en Bonafacio hebben begrip voor de zorgen van milieubewegingen en bewoners, maar willen die wegnemen, onder andere door onjuiste informatie te corrigeren en toe te lichten.

Zo komt het resort niet aan de kant van de zoutpannen waar de flamingo’s te zien zijn, maar langs een andere lus van het binnenwater van Rif St. Marie, aan de zuidkant, grenzend aan het gebied waar al een deel van de huizen van Coral Estate ligt. Janssen de Jong is sinds 2017 volledig eigenaar van het terrein dat officieel als stedelijke gebied is aangemerkt.

,,Maar wij hebben bewust gekozen voor een ecologische ontwikkeling”, zegt Verbist. Van de bijna 1,7 miljoen vierkante meter zal uiteindelijk twaalf procent (150.000 m2) in een periode van zes tot acht jaar worden bebouwd met 450 wooneenheden, waaronder 40 hotelkamers en een winkelcentrum.

Verbist en Bonafacio zeggen in gesprek te zijn met milieubewegingen. Maar toch doet ook Stichting Uniek Curaçao nu een dringende oproep de petitie van Williwood Foundation te tekenen. Vorig jaar trok Uniek Curaçao al aan de bel met een post van 20 december op Facebook:

,,Oorspronkelijk moest dit kwetsbare natuurgebied tot conserveringsgebied aangemerkt worden”, schrijft de stichting dan. Maar bij de vaststelling van de wet zou toch voor een bestemming zijn gekozen ‘waarbij de eigenaar mocht ontwikkelen’. ,,Ook op de grens bouwen van een Ramsar-gebied heeft negatieve consequenties voor zowel de status als het gebied zelf”, aldus Uniek Curaçao.

De Williwood Foundation gaat in de petitie nog een stap verder. ,,Zonder oog te hebben voor ecologische en cultureel-historische waarden voor de bewoners van Curaçao, heeft de overheid deze terreinen verkocht aan Nederlandse ontwikkelaars en het bouwbedrijf Janssen de Jong.”

Volgens Williwood zou de eerste eigenaar een bouwvergunning hebben gekregen op basis van een eco-resort met 150 units. ,,De lokale rechtbank vonniste tegen de bouwvergunning. Het huidige project is drie keer groter met 450 units.”

Janssen de Jong wilde gisteren nog niet reageren op de inhoud van de petitie en zal daarover eerst intern overleg voeren.

Bron: Antilliaans Dagblad

Artikel delen

1 reactie

  1. Niet tegen bouwen maar dat kan ruimschoots gebeuren veel meet terug oo het land.
    Helemaal eens met Uniek Curacao.
    Ecobouwen gaat over energiezuinig bouwen met milieuvriendelijke materialen met behoud van natuurlijke omgeving en niet “bouwen aan het water in en aan de rand van natuurgebied” .

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Democracy now! | Thursday, July 28, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 28 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Wuite reminds The Hague to include Caribbean Netherlands

THE HAGUE--Member of the Second Chamber of the Dutch Parliament Jorien Wuite of the Democratic Party D66 on Thursday reminded the Dutch government of the fact that...

Democracy now! | Wednesday, July 27, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Jacobs: Secret audio recordings create a dangerous precedent

PHILIPSBURG--Prime Minister Silveria Jacobs (National Alliance) does not condemn the threats made by Minister of Public Housing, Environment, Spatial Development and Infrastructure VROMI Egbert Doran (National Alliance)...