28 C
Willemstad
• dinsdag 26 oktober 2021 04:22

Laatste reacties

- Advertentie -

NTR | Ook vaccinatie voor ongedocumenteerden op Curaçao

Foto: Het prikken zal bij kliniek Salú pa Tur plaatsvinden

WILLEMSTAD – “Ongedocumenteerden zullen ook meegenomen worden in het vaccinatieproces”, dat vertelt Iralice Jansen, epidemioloog en voorzitter van de projectgroep ‘Covid-19 vaccinatieprogramma Curaçao’.

“Zij die in de risicogroep vallen zullen, net als Curaçaoënaars die in de risicogroep vallen, als eerste een prik krijgen tegen Covid-19.”

- Advertentie -

Nog geen duidelijkheid over hoeveel vaccins
Onder de risicogroepen vallen zorgmedewerkers, mensen van zestig jaar en ouder en mensen met chronische aandoeningen. “We weten nog niet hoeveel vaccins we als eerste zullen krijgen”, aldus Jansen, “maar ongedocumenteerden zijn een deel van de Curaçaose bevolking en worden hierbij ook meegenomen.”

In het hele traject van vaccinatie bij ongedocumenteerden wordt nauw samengewerkt met Salú pa Tur, een kliniek dat gratis eerstelijns zorg verleend aan ongedocumenteerden.

“Wij zijn momenteel druk bezig met de voorbereidingen”, vertelt een bestuurslid bij Salú pa Tur. “We maken samen met de overheid videoboodschappen in verschillende talen, waarin we informatie geven over het vaccinatieprogramma en ongedocumenteerden oproepen zich te registreren bij Salú pa Tur.”

Zodra het vaccinatieprogramma begint, worden mensen zonder documenten opgeroepen om gevaccineerd te worden, aldus het bestuurslid. De informatieboodschappen worden verspreid via de eigen kanalen van Salú pa Tur, andere organisaties die met deze groep werken en worden gepubliceerd op verschillende social mediakanalen en Whatsapp groepen.

- Advertisement -

Medisch onderzoek
Tijdens de pre-registratie zullen ongedocumenteerden een kort medisch onderzoek krijgen. “We zullen een aantal dingen willen opmeten, zoals hun lengte, gewicht en bijvoorbeeld hun bloeddruk. Op deze manier krijgen we meteen een goed beeld van de gezondheid van de persoon en checken we of ze in de risicogroep vallen. Mocht een persoon in de risicogroep vallen dan kunnen ze eerder gevaccineerd worden.”

Cliënten die niet in de risicogroep vallen worden later opgeroepen. Het bestuurslid schat dat er op dit moment zo’n 400 tot 500 geregistreerde patiënten van Salú pa Tur binnen de risicogroep vallen.

Informatie blijft uit handen van de overheid
Toch hoeven de ongedocumenteerden niet bang te zijn dat deze informatie in de handen van de overheid zal vallen. “Onze patiënten kunnen ervan op aan dat wij deze informatie vertrouwelijk behandelen. Tot nu toe hebben we met onze huidige groep patiënten geen problemen gehad met betrekking tot veiligheid. Ze kennen Salú pa Tur en weten dat hun veiligheid gewaarborgd is. Onze data worden niet gedeeld met derden”, aldus het bestuurslid.

Bron: NTR/Caribisch Netwerk 

- Advertisement -

Artikel delen

1 reactie

  1. “ongedocumenteerden zijn een deel van de Curaçaose bevolking en worden hierbij ook meegenomen.” Klinkt als barmhartigheid maar het is bedoeld om onszelf te beschermen.

    Overal zien we in berichten van Iralice Jansen, #kedapaden, nou ken ik dat mens niet maar ik kan me voorstellen wat voor iemand het is.

    Wij zagen allemaal Iralice Jansen voor het eerste tijdens een persconferentie, een volwassen zwarte vrouw met een lange jurk die zelfs haar enkels bedekt, dat zegt genoeg.

    Het type waarvan vroeger de ouders haar verbood om met jongens te spelen en moest altijd voor donker binnen zijn. Waarschijnlijk is ze ook met zo iemand getrouwd die alle knoopgaten van de hemd dichtdoet, bang om even wat borsthaartjes te laten zien.

    Voor Iralice Jansen is het makkelijk om tegen iedereen #kedapaden te zeggen, want zij heeft nooit dezelfde behoefte die wij normale mensen hebben gekend want zij moest het voor de huwelijk bewaren.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Extra | Journaal 25 oktober 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Tickets naar Curaçao rond kerst kunnen oplopen tot boven de 10.000 gulden

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Wie rond de kerstdagen naar Curaçao wil vliegen moet zijn vluchtdagen zorgvuldig uitkiezen. Ga je in het nieuwe jaar terug, dan kunnen de prijzen...

PBC | Toeristische sector Curaçao bezorgt over QR-code

Persbureau Curacao De toeristische verblijfssector op Curaçao maakt zich zorgen over de onlangs aangekondigde maatregelen rond de invoering van de QR-code. Die is te abrupt ingevoerd. Chata, die...

PBC | Aantal vaccinaties op Curaçao passeert de grens van 100.000

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Op Curaçao is dit weekend de 100.000 bewoner gevaccineerd. Het gaat om de eerste prik. Bijna 92.000 van hen hebben inmiddels een tweede prik...

DolfijnFM | Premier Aruba ontkent banden met lokale drugskartels

De premier van Aruba, Evelyn Wever-Croes ontkent geruchten dat zij hechte banden heeft met de lokale drugsmaffia. Die zou geleid worden door haar familie. De geruchten werden verspreid...

DolfijnFM | Maar een persoon positief getest

Vandaag slechts één positieve test op bijna 1400 afgenomen coronatests. Met veertien patiënten die hun isolatie mochten beëindigen komt het totaal aantal actieve cases in Curaçao op...
- Advertentie -