27 C
Willemstad
• zondag 25 september 2022

DKR | Knipselkrant Curaçao plat door cyberaanvallen

Dossier Koninkrijksrelaties Willemstad – Aanhoudende cyberaanvallen hebben de Knipselkrant Curaçao platgelegd. Het is de redactie al een week lang niet gelukt nieuwe berichten te plaatsen. De site is...

Democracy now! | Thursday, July 28, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 28 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertentie -

DH | Wuite reminds The Hague to include Caribbean Netherlands

THE HAGUE--Member of the Second Chamber of the Dutch Parliament Jorien Wuite of the Democratic Party D66 on Thursday reminded the Dutch government of the fact that...

Democracy now! | Wednesday, July 27, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Jacobs: Secret audio recordings create a dangerous precedent

PHILIPSBURG--Prime Minister Silveria Jacobs (National Alliance) does not condemn the threats made by Minister of Public Housing, Environment, Spatial Development and Infrastructure VROMI Egbert Doran (National Alliance)...

AntilliaansDagblad | Knipselkrant Curacao moet rectificeren

Directeur EM Group wint kort geding tegen Cramm | vonnis + stukken

Ox & Wolf advocate Princee aan Emoore/EMS Egaming trustbaas George van Zinnicq Bergmann en Cramm: “FYI – voelt heel goed om die trut even op haar plek te zetten!”

Willemstad – Het gerecht in Eerste Aanleg van Curaçao heeft Nardy Cramm, handelend onder de naam Knipselkrant Curaçao, bevolen twee artikelen deels te verwijderen en te rectificeren.

De gewraakte artikelen betreffen onjuiste en suggestieve teksten over George van Zinnicq Bergmann, directeur van eMoore nv en EMS Management Services nv, gezamenlijk handelend onder de naam EM Group. Op 8 januari publiceerde de Nederlandse krant De Telegraaf een artikel onder de kop ‘Recordboete uitgedeeld aan online gokbedrijf’.

Het Telegraaf-artikel gaat over een sanctiebesluit van de Nederlandse Kansspelautoriteit (KSA), waarover ook het Antilliaans Dagblad berichtte, waarin een boete van 600.000 euro wordt opgelegd aan de op Curaçao gevestigde nv Virtual Coin Gaming (VCG) en een daarbij ‘betrokken privépersoon’ in verband met overtreding van de Nederlandse Wet op de kansspelen.

Op dezelfde dag her-publiceerde Cramm het Telegraaf-artikel op de website van Knipselkrant met dezelfde titel. Direct onder de kop plaatste zij groot een foto van Bergmann, zonder zijn toestemming, met de tekst:

,,Emoore/EMS-directeur George Zinnicq Bergmann beheerde 2 illegale goksublicenties voor minderjarigen en richtte het aanbod specifiek op Nederlandse jongeren. Virtual Coin Gaming nv kreeg een boete van een half miljoen euro (1.100.000 gulden). Een betrokken privépersoon kreeg 100.000 euro boete. Foto EM Group.”

Op 11 januari plaatste Cramm nogmaals een bericht over het sanctiebesluit op de website van Knipselkrant. Onder de kop ‘Naschrift KKC’ publiceerde Cramm opnieuw de foto van Bergmann met nagenoeg hetzelfde onderschrift.

Online gaming trustbaas Zinnicq Bergmann noemt ondergedoken KKC hoofdredactrice en Koninkrijksbelangen blogster Cramm: ‘zonder bekende woon- of verblijfplaats’

Namens Bergmann sommeerde advocaat Willemieke Princée van Ox & Wolf de Knipselkrant om de onderschriften met foto te verwijderen en de betreffende teksten te rectificeren, omdat deze volgens Bergmann onjuist, misleidend en schadelijk zijn.

Toen Cramm – volgens het vonnis van vrijdag ‘zonder bekende woon- of verblijfplaats’ – niet aan deze sommatie voldeed, startte Bergmann een kort geding. In het kort geding ging het om de vraag of Cramm in de twee publicaties tegenover Bergmann onrechtmatig heeft gehandeld. Het gerecht heeft afgewogen of het recht van Bergmann op bescherming van zijn eer en goede naam zwaarder moet wegen dan het recht van Cramm om zich in het openbaar kritisch en opiniërend uit te laten.

Welke van deze beide rechten in dit geval de doorslag gaf, hing mede af van – ten eerste – de aard van de uitlatingen en de ernst van de te verwachten gevolgen voor Bergmann en – op de tweede plaats – de mate waarin de uitlatingen, op het tijdstip dat deze werden gedaan, in het toen beschikbare feitenmateriaal steun vonden. De rechter komt tot de slotsom dat het belang van Bergmann bij bescherming van zijn persoonlijke levenssfeer zwaarder weegt dan de belangen van Cramm bij persvrijheid en vrijheid van meningsuiting.

Onder de gegeven omstandigheden oordeelt het gerecht dat Cramm onrechtmatig heeft gehandeld jegens Bergmann. Het vonnis stelt in dit verband onder meer:

,,Voor een aansprakelijkheid van eiser (Bergmann, red.) persoonlijk, dan wel in hoedanigheid van bestuurder van VCG, biedt het Sanctiebesluit geen grondslag. Door de KSA wordt in het Sanctiebesluit expliciet aangegeven dat EMS de verzochte informatie heeft aangeleverd en dat daaruit volgt dat de gesanctioneerde handelingen door VCG werden verricht middels websites die niet onder de sub-licenties vielen en waarvoor VCG geen vergunning had, en dat EMS niet op de hoogte was van deze websites en de activiteiten van VCG daarmee op de Nederlandse markt. EMS wordt door KSA dan ook niet als overtreder aangemerkt.”

Vervolgens constateert de rechter dat er door Cramm geen feiten en omstandigheden zijn aangedragen voor de gesuggereerde verwijten dat Bergmann persoonlijk dan wel als bestuurder kan worden aangesproken voor de misstanden van en overtredingen door VCG.

Ten slotte overweegt het gerecht dat Cramm ‘er bedacht op moet zijn dat de gewekte suggestie met betrekking tot de aansprakelijkheid van eiser, mede gelet op het toch wel gevoelige onderwerp van online gokdiensten in combinatie met minderjarigen, door de plaatsing van de foto van eiser in combinatie met het onderschrift in de publicaties, tot (media-)aandacht zou leiden en aldus de eer en goede naam van eiser zou aantasten. Het was bovendien niet noodzakelijk om eiser voor dit doel herkenbaar af te beelden. Gedaagde (Cramm, red.) had het algemene belang van informatievrijheid evengoed kunnen dienen zonder het belang van eiser bij bescherming van zijn privacy te schaden.’

In reactie op het vonnis zegt advocaat Princée: ,,Bergmann zet zich in voor nadere regulering van en toezicht op de online gamingsector. Binnen zijn eigen bedrijven ziet hij er streng op toe dat iedereen zich aan de regels houdt. Juist in die context waren de onrechtmatige publicaties bijzonder schadelijk voor zijn reputatie en overigens ook voor die van zijn bedrijven.”

De publicaties in de Knipselkrant waren ‘dusdanig onjuist en schadelijk’, vervolgt de advocaat, dat Bergmann niet anders kon dan de rechter te vragen Cramm te bevelen de teksten te verwijderen en te rectificeren.

,,Voor Bergmann speelde mee dat dit niet de eerste keer was dat Cramm in de Knipselkrant onwaarheden over hem, zijn bedrijven en zijn collega’s publiceerde. Dit was de spreekwoordelijke druppel die de emmer deed overlopen. Het bevel van een rechter om te rectificeren is voor een journalist een pittige boodschap. Bergmann hoopt dat Cramm in het vervolg beter haar huiswerk doet.”

Cramm moest uiterlijk zaterdag aan het vonnis voldoen.

Bron: Antilliaans Dagblad van 25 januari 2021

Naschrift KKC

Artikel delen

7 reacties

 1. Bij het Koninkrijk en dan met name in Nederland wordt steeds hoog opgegeven over het recht van persvrijheid [zelfs nog tijdens de Corona rellen in Nederland].

  Het is bedenkelijk dat dit recht in dit geval wordt “gemodereerd” ondanks het feit dat er flinke boetes zijn uitgedeeld. Ook naïef om te geloven dat EMS [George Zinnicq Bergmann ] van niets wist. Wat een lulkoek. De mensen die in dit soort “gokorganisaties” weten dondersgoed wat er gaande is. Maar het verdiend allemaal zo lekker, dus je houdt je van den domme.
  De KSA zou ook beter hebben kunnen weten als ze hun huiswerk toch nog wat beter hadden gedaan dan nu.

  Het is de vraag of de rechters in Hoger Beroep tot hetzelfde oordeel zouden komen als het gerecht in eerste aanleg – hier zit ook kaf tussen het koren. Bovendien komt een “tunnel visie”ook bij rechters voor, het zijn net mensen.

  Ik kan hier uit ervaring overspreken op basis van 1 rechtszaak op Bonaire, 3 rechtszaken in Nederland en 8 op Curacao. De gemeenschap is hier klein en vele rechters, advocaten en soms de tegenpartij kennen elkaar uit het expat circuit. Zelfde universiteit gestudeerd, zelfde tennis club alhier, samen hardlopen en/of fietsen, etc. In het geval van Bonaire en in 2 gevallen op Curaçao had ik de pech dat de rechter en de advocaat van de tegenpartij elkaar (vriendschappelijk) kenden. Van de uitspraken zakte je broek af. In het eerste geval ging het om een “principe” kwestie. In het 2de geval heb ik het erbij laten zitten aangezien het om 1000 gulden ging. In het derde geval ging het om een 6 cijfer-bedrag. Helaas was ik door Covid verwikkelingen bij het Hof en mijn advocaat te laat met Hoger Beroep. Hier wordt soms zelfs de jurisprudentie omzeilt teneinde de beoordeling van de cases in een gewenste “richting” te geleiden, opdat die voor een bepaalde partij gunstig uitvalt.

  Nardy Cramm is voor velen een “luis in de pels” en dat komt de opportunisen en het “gespuis” niet zo goed uit. Bovendien is er jaloezie bij sommigen omdat Cramm veel [maatschappelijke] resultaten heeft behaald. De uitspraak van Willemieke Princée “FYI: Voelt heel goed om die trut even op haar plek te zetten!”, zegt al voldoende. Of doelde Mieke op haarzelf?

  Ik denk dat er ergens wel een andere advocate is – desnoods een advocaat – die niet bang is om Ox & Wolf tegenover zich te hebben, in een Hoger Beroep zaak. Het kippenhok met één haan heeft goede advocaten, dus je moet wel van goede huizen komen om het tegen O&W op te kunnen nemen.

  Opmerkingen:
  •Voor degenen die ook een advocaat zoeken: O&W staat normaal gesproken geen particulieren bij. Levert te weinig op.
  •Persoonlijk vind ik gokken – en zeer zeker online – een zeer verwerpelijke en onmaatschappelijke bezigheid. Deze ”sport” zal in de verre toekomst vermoedelijk verdwijnen.

 2. @LOL Brian!
  Zal een heksenketel zijn daar bij Ox, met al die feeksen.
  Het betreffende telraamkantoor waar op gedoeld werd is Katholiek georienteerd.

 3. Willemieke heeft bij Tata Steel gewerkt.. Ook al een bedrijf dat veel mensen doodmaakt met gassen. En Ox doet ook zaken met isla..
  Advocaten die graag geld verdienen over de lijken van mensen die doodgaan aan gifgassen

 4. ” Ox & Wolf dat is een beetje van epps in het klein.”
  klopt die lui zouden zelfs Adolf Hitler verdedigen. Weinig tot geen enkel gevoel met ethiek en good governance

 5. Keep up the good work, trut!

  Beschouw het maar als een erenaam, omdat je de luis in de pels bent van de gevestigde orde, die zich onaantasbaar waant.

  Dit eiland heeft meer trutten nodig, Willemietje Chocoprincee!

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Hoofdrolspelers wanbestuur bij SLM mogen Suriname niet meer uit

De Nederlandse directeur van de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij, SLM, Paul de Haan, en een belangrijke ex-adviseur van president Chan Santokhi, Prenobe Bissessur, hebben in Suriname een uitreisverbod opgelegd gekregen.

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -