NTR | OM eist 10 miljoen euro voor belastingontduiking via Curaçao

Door John Samson

OM eist 10 miljoen euro voor belastingontduiking via Curaçao

OM eist 10 miljoen euro voor belastingontduiking via Curaçao

DEN BOSCH – Justitie in Nederland wil van vier familieleden bijna tien miljoen euro afnemen, omdat zij via een schijnconstructie op Curaçao geld zouden hebben witgewassen.

Tegen de verdachten is tot dertig maanden gevangenisstraf geëist. De vier familieleden worden verdacht van belastingontduiking, valsheid in geschrift en witwassen via een SPF. Dat is een bijzondere en legale stichtingvorm op Curaçao, die veel belastingvoordelen kent en waarmee je vermogen zou kunnen afschermen. 

Stichtingvorm
De schoonvader van een topfiscalist in Nederland wilde op een zo aantrekkelijk mogelijke manier bijna tien miljoen euro overbrengen naar zijn drie kinderen, via deze speciale stichtingvorm op het eiland. “Zij hebben de fiscus vervolgens willen doen geloven dat zij zich aan de voorwaarden voor de fiscale voordelen hielden”, zegt het OM. Ze gebruikten het geld onder meer voor het kopen van appartementen en het aflossen van leningen en daarom hadden zij dit vermogen volgens justitie toch moeten aangeven in Nederland.

Schijnconstructie
De Belastingdienst in Nederland zegt door de ‘schijnconstructie’ bijna 400.000 euro mis te hebben gelopen. De advocaat van de hoofdverdachte staat erop dat de belastingconstructies volstrekt legaal zijn. Justitie zou volgens de advocaat van de familie onder meer achterhaalde jurisprudentie gebruiken. De uitspraak die in deze zaak volgt is daarom interessant voor fiscale adviseurs en vermogenden die op Curaçao een zogenoemde ‘SPF’-stichting hebben en in Nederland ook belasting moeten betalen.

Topfiscalist hoofdverdachte
De hoofdverdachte is een 63-jarige topfiscalist en voormalig bestuurslid van de Nederlandse Orde van Belastingadviseurs en docent aan de Erasmus Universiteit over het betalen van belasting. Hij zou zijn zwager, schoonzus en schoonvader hebben geadviseerd over de ‘schijnconstructies’ met meerdere stichtingen op Curaçao.

Bron: NTR/CaribischNetwerk

Een Reactie op “NTR | OM eist 10 miljoen euro voor belastingontduiking via Curaçao

  1. Iedere Stichting Particulier Fonds is opgericht om belastingen te ontwijken, en meer specifiek om erfbelasting te ontwijken.

    Bij een normale stichtingsvorm heeft de inbrenger van een kapitaal weinig controle. Bij de SPF heeft de inbrenger volledige controle waarbij zijn identiteit wordt afgeschermd door een trust.

    Vooral in de negentiger jaren van de vorige eeuw, was de SPF een regelrechte hit. Grote kapitalen zijn op deze manier afgeschermd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *