VK | Martina zorgt voor verrassing met Europese titel op 100 meter

 In het midden Churandy Martina. © ANP


In het midden Churandy Martina. © ANP

Churandy Martina heeft donderdag voor een daverend succes gezorgd bij de EK atletiek in Amsterdam. De sprinter uit Curaçao veroverde de gouden medaille op de 100 meter.

Dat was een verrassing, want hij had zich als langzaamste geplaatst voor de finale van het koningsnummer.

‘Ik had Nederland en Curaçao achter me, ik heb het goud voor iedereen gehaald’, zei hij voor de microfoon van de NOS. ‘Ik heb mijn best gedaan. Dit is echt top.’

Martina zei zich vooraf zeker te hebben gevoeld van het behalen van een medaille. ‘Een medaille had ik zeker.’ Alleen de kleur was voor hem nog een vraagteken. ‘Maar als ik aan de start sta, dan sta ik er voor goud, aldus Martina.

‘Ik had een goede start en daarna heb ik gewoon mijn wedstrijd gelopen. Op de finish wist ik wel dat ik op een medailleplaats liep, maar niet precies op welke plaats.’

Martina klokte 10,07 en liet de Turk Jak Ali Harvey, die dezelfde tijd kreeg, net achter zich. De Franse topfavoriet Jimmy Vicaut pakte het brons in 10,08. Solomon Bockarie werd zevende in 10,25.

De 32-jarige Martina liep in de halve finale 10,16 en was minder snel dan landgenoot Bockarie, die met 10,13 een ticket voor de Spelen in Rio bemachtigde. Martina had dat startbewijs al op zak en kon zich volledig richten op de finale.

Zijn start was niet super, maar de versnelling op de laatste meters indrukwekkend. Martina pakte zodoende zijn derde Europese plak, want in 2012 veroverde hij al goud op de 200 meter en de 4×100 meter estafette. Zijn doel voor de EK in eigen land: drie keer goud. De 200 meter en de estafette komen nog.
Samuel

Jamile Samuel greep eerder op de dag net naast een medaille. De 24-jarige atlete spurtte in de finale van de 200 meter naar de vierde plaats in 22,83.

Het was geen plak, maar wel een ticket naar de Olympische Spelen in Rio, want haar tijd was onder de limiet van 22,90.

Tessa van Schagen reikte in de finale tot de zevende plaats in 23,03. De Europese titel ging naar de Britse Dina Asher-Smith, die goud won in 22,37.

Ignisious Gaisah zorgde voor Nederlands succes bij het verspringen. De geboren Ghanees veroverde het brons bij het verspringen met een afstand van 7,93 meter.

Gaisah werd als laatste toegevoegd aan de Nederlandse equipe, omdat hij zich eigenlijk buiten de termijn had gekwalificeerd. De Atletiekunie gaf hem het voordeel van de twijfel en donderdag maakte hij in een vol Olympisch Stadion zijn startbewijs meer dan waar.

Het is niet de eerste plak die Gaisah voor zijn nieuwe vaderland veroverde. In 2013 sprong hij verrassend naar het zilver op de WK in Moskou in een Nederlands record van 8,29. Voor zijn Afrikaanse vaderland sprong hij al eens 8,43 meter ver.

Dit seizoen wilde het niet echt vlotten met de 33-jarige Gaisah. Hij probeerde keer op keer de 8,00 meter te halen, maar telkens weer lukte dat niet. Totdat hij kort na het sluiten van de limietperiode in Madrid alsnog die afstand pakte. Hij dacht te laat, maar de Atletiekunie streek de hand over het hart met het oog op de kampioenschappen in eigen land.

De 18.000 toeschouwers in het Olympisch Stadion moesten wachten tot de vijfde sprong van Gaisah. Die was 7,93 en precies ver genoeg voor een bronzen plak. Olympisch kampioen Greg Rutherford prolongeerde zijn Europese titel. De Brit landde in zijn beste poging na 8,25. Het zilver ging naar de Zweed Michel Tornéus met 8,21.

Bron: Volkskrant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *