29 C
Willemstad
• dinsdag 26 oktober 2021 19:57

Laatste reacties

- Advertentie -

NTR | Geen bescherming voor fietsers en voetgangers op Curaçao

Op 4 augustus 2013 werden Kristen Leyba (32), Elton Montesant (67) en Monique van Meerwijk (58) doodgereden

WILLEMSTAD – Zes jaar geleden wordt Curaçao opgeschikt door een ongeluk waarbij een auto drie hardlopers doodrijdt. Het gebeurt in de vroege ochtend op 5 augustus 2013. De groep hardlopers van de Runners Club Curaçao (RCC) is aan het hardlopen over de bekende hardlooproute aan de Helmin Wiels Boulevard. Ze worden geschept door een auto over dezelfde weg als de lopers rijdt.

Zes jaar later is er niets verbeterd: voetgangers, maar ook fietsers en motoren, moeten allen gebruik van dezelfde rijbaan. Fietspaden en trottoirs zijn er op Curaçao bijna niet.

(Tekst gaat door na video)
- Advertentie -

Door Kim Hendriksen

Barry Bakker is eigenaar van een bekende fietswinkel op Curaçao. Wielrennen is zijn hobby. Hij springt dan ook regelmatig op zijn fiets; “Ik verwonder me over hoe sommige automobilisten geen rekening houden met fietsers. Dit heeft al meerdere keren geleid tot ongelukken. Er doen regelmatig incidenten voor op de weg met wielrenners die niet gemeld worden omdat geen schade is. Ik krijg regelmatig geen voorrang of wordt afgesneden door automobilisten. Ik vraag me af of mensen hier leren wie er wanneer voorrang heeft in het verkeer.”

Maximumsnelheid van 80 km/u
Tico Ruiter, politieagent en ongevallenanalist bij het Korps Politie Curaçao (KPC) herkent deze situatie. “Op de ring die rondom Willemstad in Curaçao loopt, de Schottegatweg, mag je met uitzondering van een klein stukje, 80 kilometer per uur rijden. Maar deze weg zit vol inritten, uitritten en bushaltes. Voor het politiebureau in de wijk Rio Canario heb je bij het benzinestation een bushalte. Als mensen hier uitstappen, en naar de woonwijk willen moeten ze zes rijbanen oversteken waar 80 gereden wordt. Dat is levensgevaarlijk!”, aldus Ruiter.

Volgens Melvin Cijntje van ‘Denktank Verkeer’, een groep mensen die vooruitgang wil in het verkeer, moet er in de toekomst meer rekening gehouden worden met ‘zwak’ verkeer, zoals hardlopers, fietsers en motorrijders. Cijntje “De wegen zouden opnieuw ingericht moeten worden. Er moeten voorzieningen worden aangelegd voor voetgangers, fietsers, mensen die met het openbaar vervoer reizen en voor de auto’s. De wegen moet smaller worden om ruimte te creëren voor fietsers en voetgangers.”

- Advertisement -

Verschillende wegen op Curaçao zijn de laatste jaar gerepareerd meerdere wegen, zoals de Caracasbaaiweg en de Santa Rosaweg – twee drukke wegen op Curaçao – zijn beiden opnieuw geasfalteerd. “Er is voor een goedkopere oplossing gekozen om de straat te repareren. Er is niet meer geld beschikbaar om de wegen om meteen opnieuw in te richten helaas”, aldus Cijntje.

Nabestaanden herdenken de Road Runner wandelaars bij de gedenksteen op de plek waar het ongeluk plaatsvond.

 

Ongeluk

Op 4 augustus 2013 werden Kristen Leyba (32), Elton Montesant (67) en Monique van Meerwijk (58) doodgereden door de 23-jarig Nelson dos Santos da Silva. In 2016 is hij veroordeeld tot een jaar cel waarvan een half jaar voorwaardelijk, drie jaar proeftijd en drie jaar rijontzegging. Lees hier wat de nabestaanden vinden van de verkeersveiligheid: Geen plek voor (hard)lopers op Curaçao: ‘je bent je leven niet zeker’

Bron: NTR/CaribischNetwerk

- Advertisement -

Artikel delen

9 reacties

  1. @Wim: je post of bericht knippen en bij meerdere artikelen plakken wordt niet getolereerd. Behalve als het echt belangrijk is. Je kunt er gevoeglijk van uit gaan dat die van jou niet belangrijk zijn.

    Commentpolis

  2. In sommige gevallen maken de fietsers het te bont, met tweeen tml ver uit elkaar, alsof zij wegenbelasting betalen, dessalniettemin moeten de auto-bestuurders wel alert en voorzichtig zijn.

  3. Ik ken dhr Leyba die als fietser door een automobilist ergens bij de Caracasbaai is aangereden en invalide is gebleven.
    Dhr Juliana idem dito.
    Een jongetje die van achternaam Davis heet die op 7 jarige leeftijd is aangereden. Hij zit al 12 jaar in een rolstoel. De daders reden door op klaarlichte dag. Hij is totaal afhankelijk van zijn ouders. En zo zijn er velen die slachtoffer zijn geworden van roekeloos rijgedrag.

  4. Het is triest wat deze mensen is gebeurd. Heb ooit geprobeerd lid te worden van dit loopclubje maar kon niet. Hun reactie was, nos no ta tuma hende ku onderstand.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Extra | Journaal 25 oktober 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Tickets naar Curaçao rond kerst kunnen oplopen tot boven de 10.000 gulden

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Wie rond de kerstdagen naar Curaçao wil vliegen moet zijn vluchtdagen zorgvuldig uitkiezen. Ga je in het nieuwe jaar terug, dan kunnen de prijzen...

PBC | Toeristische sector Curaçao bezorgt over QR-code

Persbureau Curacao De toeristische verblijfssector op Curaçao maakt zich zorgen over de onlangs aangekondigde maatregelen rond de invoering van de QR-code. Die is te abrupt ingevoerd. Chata, die...

PBC | Aantal vaccinaties op Curaçao passeert de grens van 100.000

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Op Curaçao is dit weekend de 100.000 bewoner gevaccineerd. Het gaat om de eerste prik. Bijna 92.000 van hen hebben inmiddels een tweede prik...

DolfijnFM | Premier Aruba ontkent banden met lokale drugskartels

De premier van Aruba, Evelyn Wever-Croes ontkent geruchten dat zij hechte banden heeft met de lokale drugsmaffia. Die zou geleid worden door haar familie. De geruchten werden verspreid...

DolfijnFM | Maar een persoon positief getest

Vandaag slechts één positieve test op bijna 1400 afgenomen coronatests. Met veertien patiënten die hun isolatie mochten beëindigen komt het totaal aantal actieve cases in Curaçao op...
- Advertentie -