31 C
Willemstad
• zondag 24 oktober 2021 17:22

Laatste reacties

- Advertentie -

NTR | Kinderopvang wordt basisvoorziening op Bonaire, Saba, Sint-Eustatius

Voor Bonaire, Saba en Eustatius ‘gratis kinderopvang’ | Sterre Peters

DEN HAAG – Om armoede in de Caribische gemeenten aan te pakken, gaat het Nederlandse kabinet ouders mogelijk gratis kinderopvang aanbieden. Dat maakt staatssecretaris Tamara van Ark (Sociale Zaken) bekend.

In de Caribische gemeenten leeft ongeveer een derde van alle kinderen in armoede. Veel van hen worden verwaarloosd, omdat hun ouders meerdere banen hebben om te kunnen overleven. Opvang is voor deze groep onbetaalbaar.

- Advertentie -

Gedeputeerde Nina den Heyer van Bonaire heeft vorige week een oproep aan het Nederlandse kabinet gedaan om zo snel mogelijk ‘gratis kinderopvang’ in te voeren. Dat idee ziet Van Ark (VVD) ook zitten. Zij wil samen met de eilanden een plan maken, zegt ze donderdag tijdens een overleg met de Tweede Kamer.

“Op dit moment kijken we naar opvang voor kinderen van nul tot vier jaar”, zegt Van Ark. Los van dit plan, gaat het kabinet onderzoeken hoe er ook voor de kinderen tot twaalf jaar opvang geregeld kan worden.

Kinderopvang wordt anders dan in Nederland
In Nederland krijgen ouders, afhankelijk van hoe hoog hun inkomen is, een toeslag zodat ze de kinderopvang kunnen betalen. Het idee achter dit systeem is om ouders aan het werk te krijgen.

Kinderopvang wordt voor de Caribische gemeenten straks een ‘basisvoorziening’. Het is volgens het kabinet vooral bedoeld om de armoede aan te pakken. De baby’s en peuters krijgen dan gratis maaltijden en worden professioneel begeleid. Ouders worden ontzorgd en houden meer geld over.

- Advertisement -

Op Bonaire, Saba en Sint-Eustatius kunnen ouders nog geen toeslag aanvragen voor kinderopvang en dat blijft zo. De organisaties krijgen rechtstreeks die subsidie. Hoeveel geld het plan gaat kosten, is nog niet bekend.

Van Ark zegt ook te gaan kijken hoe er op de eilanden kan worden gezorgd voor naschoolse opvang, voorschoolse educatie en ‘het verstrekken van drie warme maaltijden aan kinderen die dat vaak thuis niet krijgen’.

Gesprekken eind juni
De VVD-fractie roept Van Ark op om de wetgeving eenvoudig en praktisch te maken voor ouders. De CDA-fractie ziet, net als Bonaire, het liefst dat gratis opvang volgend jaar al beschikbaar is.

Maar dat lijkt niet haalbaar. De staatssecretaris zegt na de zomer de Tweede Kamer over de resultaten te zullen informeren. Daarna gaat ze aan een wetsvoorstel werken.

Gedeputeerde Den Heyer zegt ‘blij’ te zijn met de toezegging van het kabinet. “Ook blij dat zowel de Tweede Kamer als het kabinet het plan draagt. Dat geeft hoop, maar er is wel haast hierbij.”

Staatssecretaris Van Ark reist eind juni naar Saba om verder met bestuurders van de drie eilanden te praten. Ook wil ze van de mensen die in de kinderopvang-sector werken horen wat hun wensen zijn.

Bron: NTR/CaribischNetwerk

- Advertisement -

Artikel delen

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

PBC | Opnieuw coronadode in het CMC

Persbureau Curacao Op Curaçao is opnieuw een dodelijk slachtoffer gevallen als gevolg van Covid. Die viel in het CMC. In totaal zijn nu 173 mensen overleden door het...

PBC | SDKK: geen enkele gevangen heeft vier vingers verloren

Persbureau Curacao WILLEMSTAD- De SDKK is niet blij met het nieuws dat een gevangene vier vingers is verloren door slechte medische zorg vanwege een worminfectie. Dat nieuws gaat...

PBC | CBCS: Economische opleving geen garantie voor duurzaam economisch herstel

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Dit jaar stijgt het bedrag dat Curaçaoënaars met elkaar verdienen nauwelijks, maar volgende jaar komt het bruto nationaal product in de buurt van 6,2...

Volkskrant | Machtigste drugsbaas van Colombia opgepakt na jarenlange klopjacht

De politie en het leger van Colombia hebben zaterdag tijdens een gezamenlijke operatie de leider van de beruchte drugsbende Clan del Golfo opgepakt. Het land had een...

DH | RST arrests two in fraud investigation linked to post-Irma cleanup at PJIA

PHILIPSBURG--On Friday October 22, 2021, the Recherche Samenwerkingsteam (RST) arrested two people and conducted searches at two houses and at the addresses of two businesses on Sint...

Ingezonden | Praise The Lord, The Lord be praised

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie...
- Advertentie -