29 C
Willemstad
• dinsdag 21 september 2021 21:27

Laatste reacties

- Advertentie -

NTR | Oud-premier Nederlandse Antillen: ‘Ze hebben er een potje van gemaakt’

Kim Hendriksen

WILLEMSTAD – “Goed onderwijs, een goede gezondheidszorg en een oude dag voor de bejaarden”, dat was de droom van Emily de Jongh-Elhage meer dan tien jaar geleden toen zij begon aan de ontmanteling van de Nederlandse Antillen.

Nu tien jaar later staat het land er financieel slechter voor dan toen. “Ze hebben er een potje van gemaakt”, vindt De Jongh-Elhage.

- Advertentie -

De Jongh-Elhage is de laatste premier van de Nederlandse Antillen. Nadat haar partij de PAR de verkiezingen in 2006 won, is zij als minister-president aangesteld om het proces van ontmanteling van de Nederlandse Antillen te begeleiden.

Schuldsanering
Een van de speerpunten voor de oud-premier was het kwijtschelden van de schuld van 4.2 miljard gulden. “We hebben er over gesproken om de schuld over de verschillende eilanden te verdelen, maar mijn voorkeur ging ernaar uit dat alle eilanden met een schone lei zouden beginnen”, aldus De Jongh-Ehage, “en dat is gelukt, “maar onze schuld is inmiddels alweer opgelopen naar meer dan 3 miljard. We zijn terug bij af.”

Nadat Nederland de schuld van de eilanden heeft kwijtgescholden, en de begroting van Curaçao een surplus laat zien, konden de eilanden beginnen met een schone lei: “onderwijs, cultuur, sport, de gezondheidszorg, alles kon je opnieuw gaan opbouwen. Een nieuw land dat een voorbeeld zou zijn voor de landen in het Caribisch deel”, vertelt de oud-premier.

- Advertisement -

Het partijkantoor van de PAR met Emily de Jongh-Elhage op de voorgevel. Archieffoto.

 

Kort na 10-10-’10 was De Jongh-Elhage al bezorgd

Binnen drie jaar was er van de surplus weinig meer over. De Jongh-Elhage maakte zich zorgen drie jaar na 10-10-’10 over de positie waarin het eiland zich bevond. “Het magische woord is vertrouwen en dat hadden we voor 10-10-10. De economie was toen in bloei. Nu is het vertrouwen verdwenen.” Lees het hier terug.

De oud-premier kijkt vol verbazing naar de houding van de huidige politiek. “De manier waarop onze ministers spraken tijdens de persconferentie, dat doe je niet als je nog met elkaar moet gaan onderhandelen”, stelt De Jongh-Elhage. “Het lijkt net alsof de politici vooral met zichzelf bezig zijn en niet met het volk.” De partij van De Jongh-Elhage, de PAR, staat op dit moment onder premier Eugene Rhuggenaath aan het roer.

“Wij discussieerden vroeger in achterkamers maar naar buiten, naar de pers en naar de bevolking kwamen we met oplossingen. We haalden elkaar niet publiekelijk naar beneden.”

Akkoord coronaleningen
De oud-minister doelt op de reactie van de ministers in de persconferentie naar aanleiding van de voorwaarden die Nederland gesteld heeft voor het ontvangen van de derde tranche noodhulp vanwege de coronacrisis. De Jongh-Elhage hoopt dat de landende de komende tijd zij-aan-zij gaan staan om de economische en financiële crisis op te lossen “We zitten samen in het Koninkrijk, alleen samen komen wij hier ook weer uit”.

Bron: NTR/CaribischNetwerk

- Advertisement -

Artikel delen

10 reacties

 1. @ Brian, neen ik ben niet vergeten dat FOL ook aan de macht was. Echter, hoe kan het dat de PAR de kosten zo flink heeft opgejaagd in het kader van aflossing, maar dat de schulden alleen maar zijn opgelopen. DAAR wil ik een antwoord op. FOL was een paar maanden aan de macht, dus het kan nooit dat vanaf 2004 de schulden door hun toedoen zo is opgelopen.

 2. @Tico, Vergeten dat in de tussentijd er wat FOL kabinetten waren die met hulp van PNP en PLKP de schatkist leegroofden. ALM debakel etc

 3. Heeft Emmely werkelijk getracht om de gezondheidszorg te verbeteren voorde ouderen en de arme mensen die naar die gruwelijke dokters van het gouvernement moesten gaan.? Kregen zij dokters die niet zo tegen hen blaften? En die KNO arts met machtsvertoon waarvoor velen naar Columbia gingen of hun slecht behandelde kinderen van hem wegtrokken?

 4. Toen PAR opkwam in 1993 en 1995 was de staatsschuld om en nabij de 1.2 miljard NAF. Miguel Poepoeree besloot te privatiseren en te bezuinigen. Dat leed onder andere tot een excodus in 2000 en stijgende kosten. Dit alles met het idee om de staatsschuld terug te dringen. Rond 2010 was de staatsschuld 4.2 miljard NAF onder PAR. Niemand heeft ooit gevraagd hoe dit kan. Waarom heeft de bevolking bijna 15 jaar krom gelegen en diep in de buidel moeten tasten voor troep en rommel ? Geef daar antwoord op Tanchi Me. Helaas kunnen we het Miguel niet meer vragen.

 5. ……”En de poging van mevrouw (De Jongh El Hage) om op de valreep van haar zittingsperiode, de pensioenen van haar en de haren tot een nog rianter niveau te brengen zijn wij ook niet vergeten”…..

  Als dat waar is , zijn het net zulke Vieze graaiers, allemaal!!!

  Het enige moment waarop het Parlement het unaniem met ellaar eens is…..
  Wanneer ze hun eigen salarissen , daggeld en pensioenen via wetgeving willen opschroeven….

  Vies gespuis….

 6. Maar mevrouw vloog wel als de wiedeweerga ter ondersteuning, en dus tegen Nederland, naar Eman toen die, als een klein kind, in hongerstaking ging omdat hij zijn zin niet kreeg . Wel, later is boven water gekomen hoe hij Aruba heeft achtergelaten. En de poging van mevrouw om op de valreep van haar zittingsperiode de pensioenen van haar en de haren tot een nog rianter niveau te brengen zijn wij ook niet vergeten. Kom op zeg.

 7. Emily de Jongh El Hage!

  Zeg eerlijk, u zegt eigenlijk dat u niet hab verwacht dat ze nog harder, brutaler en openlijker zouden gaan stelen dan u en de PAR reeds deden?

  Maar idd ze hebben er een groot potje van gemaakt.

  Met grote zakken geld, zonder schulden, hebben MAN, MFK, EN PS,….. GEEN MOER voor de metaforische arme negertjes gedaan waar ze zogenaamd zo voor opkomen!!!

  Valse oproerkraaiers als Wiels hebben geroepen dat Nederlanders in zakken teruggestuurt moetsennworden….omdat ze zich niet aanpasten!

  Aanpasten aan WIE? Aan Aubert, Marvelien en Werner Wiels hun gegraai, dedpotisme en zelfverrijking?

  MAN SHUSHI, heeft gewoon meegekeken en meegegraaid. Lekker volle zakken geld…opmaken aan de elite..

  Het is niet erg toch, de witte kolonialist is ons dat verschuldigd.

  Maar alweer niet voor de metaforische deskamisado kindertjes…maar voor de zakken van de MAN, PS, FOL, PNP, etc

 8. Ze hebben er een potje van gemaakt , is licht uitgedrukt .
  Ze hebben een criminele zooitje van gemaakt , ook haar oude partij .
  We kunnen het niet , kijk maar naar afrika , suriname etc , etc
  Ban serio si

 9. Het blijft altijd weer hetzelfde verhaal, ook deze vrouw heeft goed voor zichzelf en haar familie gezorgd en het volk maar op haar blijven stemmen. Go figure.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Democracy now! | Tuesday, September 21, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 21 september 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Aangifte Electorale Raad wegens onduidelijkheid donaties

De Electorale Raad zal aangifte gaan doen bij het Openbaar Ministerie (OM) over het gebrek aan transparantie wat betreft grote donateurs tijdens de laatste verkiezingen. Dat bevestigt...

Nu.cw | Minister Charles Cooper bedreigd

De minister van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning, Charles Cooper, is bedreigd met de dood. Voor de muur van de kerk van Groot Kwartier stond een bord...

Nu.cw | Ontsnapte honden doodden geiten in Katoentuin

Een aantal honden hebben in de omgeving van Katoentuin vier geiten afgelopen weekend om het leven gebracht, meldt de Extra. De honden van de buren wisten te...

DolfijnFM | Een kwart van de kandidaten aan de verkiezingen moet giften nog doorgeven

Van de 353 kandidaten die aan de verkiezingen van 19 maart hebben deelgenomen, moet nog circa een kwart (90 kandidaten) een formulier bij de Electorale Raad (ER)...
- Advertentie -