NTR | Oppositie tegen, toch meerderheid voor Nederlandse entiteit

Dulce Koopman

Foto: Parlement van Curaçao

WILLEMSTAD – Curaçaose oppositiepartijen zijn niet blij met het akkoord dat de Curaçaose regering met Nederland heeft bereikt over de nieuwe entiteit die de coronaleningen in banen moet gaan leiden. Maar de kans dat het Curaçaose parlement dit afwijst is klein: een coalitiemeerheid heeft al haar steun uitgesproken.

Grootste oppositiepartij MFK (5 zetels) is vooral niet te spreken over coalitiepartij MAN die in juli nog met de motie kwam tegen de consensusrijkswet waarin de Nederlandse entiteit wordt geregeld.

“Zo zie je hoe ze het volk verraden. Heeft MAN een ruggegraat?”, aldus Charles Cooper die oproept tot een strijd tegen ‘de verkoop van ons land’.
‘De ministers zijn bezweken onder Nederlandse druk, wat doen de parlementariërs’-Charles Cooper

Hij wijst verder op het deel uit de brief van premier Rhuggenaath over het akkoord, waaruit volgens hem blijkt dat Nederland het nog altijd voor het zeggen heeft. In tegenstelling wat de regering-Rhuggenaath Curaçao wil doen geloven.

Want als het parlement de hervormingen afwijst, dan kan de Nederlandse steun teruggetrokken worden, zo staat in de brief. “De ministers zijn bezweken onder de Nederlandse druk, laten we nu kijken wat de parlementariërs gaan doen.”

Kòrsou di Nos Tur (2 zetels) vindt dat er bijna geen verschil is tussen het oorspronkelijk plan en wat er nu ligt. “Het is een manipulatieve brief waarin ze de zaken proberen af te zwakken”, zegt Menki Rojer. Hij blijft erbij dat de bevoegdheden van het parlement worden aangetast. “Ze schrijven over investeringen, maar welke? Daarvoor moet een plan zijn, waar is die en hoeveel geld komt er van Nederland? Het enige wat de brief stelt, is dat Nederland binnendringt in de onze overheid.”

De oppositie heeft 9 zetels in het parlement tegenover 12 van de coalitiepartijen. En van de grootste coalitiepartijen PAR (6 zetels) en MAN (5 zetels), hebben de fracties al laten weten hun regering te steunen. “Onze autonomie is gered”, zegt fractieleider Steven Walroud (PAR) tevreden.

Bron: NTR/Caribisch Netwerk

5 Reacties op “NTR | Oppositie tegen, toch meerderheid voor Nederlandse entiteit

  1. De partij van de Mafia, Fraude en Korupshon is weer ‘tegen’. En komen weer niet met een alternatief of constructieve voorstellen. Wanner gaat dat veranderen? Over de KdN praat ik niet meer, heb er een grafsteen over gelegd. Laten we gaan voor de vooruitgang, positivisme en perspectief. Samen aan het werk en er het beste van maken in deze moeilijke tijden. Yes, we can; si, nos por.

  2. Abraham Mossel

    Land verrader C Cooper met de bijnaam Holle Bolle Gijs heeft weer gesproken voor zijn 14.000,00 dukaten exclusief duizenden verzonnen vergoedingen. Wanneer word deze staats dief eens achter slot en grendel gezet in het gevang waar zijn vriend Gerrit de Raaf ook vast zit.

  3. Cooper jij bent het die ons verraden heeft kop van jut met je achterbaks gegraai en van de ene na de andere partij over te wippen wat jou het beste uitkomt niet jouw bevolking, men noemt dit januskop. Dan komt daar ene rojer kdnt met: hoeveel geld komt er van Nederland, hij heeft nog niet genoeg geprofiteerd, luis.

  4. De corrupte Curaçaoënaar is per definitie tegen alles wat Nederland wil verbeteren aan controle, transparsntie en goed bestuur.

    Natuurlijk is MFK teleurgesteld in de MAN,. Na 10 10 10 hebben ze nog samengewekt met het systematisch leegzuigen van de staatkas, en nu is de MAN plots de braafste van de klas….

  5. Cooper fat Blooper, time to bloop away.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *