26 C
Willemstad
• woensdag 12 mei 2021 07:41

ParadiseFM | Geen nieuwe besmettingen, één coronapatiënt overleden

Er is niemand positief getest op het coronavirus afgelopen dag. Het is voor het eerst sinds februari dat er geen nieuwe coronabesmettingen werden gemeld op Curaçao. Wel...

ParadiseFM | Hensley Meulens geen nieuwe baan bij MLB

Hensley Meulens gaat tot verrassing van velen dit seizoen niet aan de slag als coach bij een Major League Baseball team. Geen enkel team heeft voor komend...

NTR | Nieuw parlement Curaçao wil vooral eenheid terug brengen

Oscar van Dam WILLEMSTAD – ‘‘Er zijn velen die denken dat politiek een synoniem is van elkaar beledigen. Maar de manier waarop u iemand behandeld, zegt meer over...

DH | Mingo’s dismissal was politically motivated, lawyer Bloem argued

PHILIPSBURG--Dismissed Princess Juliana International Airport (PJIA) operating company PJIAE chief executive officer (CEO) Brian Mingo was ultimately let go by PJIA holding company PJIAH for political reasons,...

Ingezonden | De positie van de verpleegkundige beroepsgroep binnen de ziekenhuiszorg in vogelvlucht

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie...

AntilliaansDagblad | ‘Urgente aanpak armoede jongeren BES’

Kralendijk - Een ‘urgente integrale aanpak van armoede onder jongeren en de lange behandelingsduur van klachten door het Openbaar Lichaam Bonaire (OLB) aanpakken’ staan bij de Nationale...
- Advertisement -spot_img
HomeMediaNTR | Zorgen in Tweede Kamer om onrust en protesten op Curaçao

NTR | Zorgen in Tweede Kamer om onrust en protesten op Curaçao

Sommige mensen zitten al vier maanden zonder inkomsten, terwijl het de bedoeling was dat ze een uitkering konden krijgen | Kim Hendriksen

DEN HAAG – De Tweede Kamer kijkt met zorgen naar de sociale onrust, brandstichtingen en protesten op Curaçao. D66 en GroenLinks willen dat staatssecretaris Knops (Koninkrijksrelaties) de rust gaat helpen terugkeren.

Door de economische gevolgen van de corona-pandemie verliezen duizenden mensen hun baan op het eiland. Sommige mensen zitten al vier maanden zonder inkomsten, terwijl het de bedoeling was dat ze een uitkering konden krijgen.

‘Curaçao en Nederland moeten samen optrekken’
De betogers eisen nieuwe verkiezingen en de sfeer op het eiland is grimmig. D66 en GroenLinks vinden dat Nederland óók een rol heeft om de rust te laten terugkeren. Zij willen begin volgende week in debat met staatssecretaris Knops.

D66-Kamerlid Antje Diertens: ‘Hoe kunnen we uit deze crisis komen?’

Download audio

Het eiland heeft amper geld in de staatskas en krijgt daarom via Nederland noodleningen. Een Nederlandse voorwaarde is dat alle ambtenaren 12,5 procent op hun salaris inleveren. Dat ook de mensen die al worstelden om rond te komen moeten inleveren, vinden D66 en GroenLinks onacceptabel.

“Een politieagent, verpleegkundige of iemand die vuilnis ophaalt, dat zijn mensen die al niet veel verdienen”, aldus D66-Kamerlid Antje Diertens. “Dan wordt het nog erger. Er moet meer maatwerk komen. Hoe gaan we nu zorgen dat de gewone mensen geholpen worden?”

‘Curaçao én Nederland verantwoordelijk’
Zowel Curaçao als Nederland zijn verantwoordelijk om ‘de kwetsbare mensen eerst te helpen’, vindt GroenLinks-Kamerlid Nevin Özütok. “Als er nood is, dan moet je elkaar helpen in het Koninkrijk. De zorgen om de bestaanszekerheid zijn heel erg groot.”

GroenLinks-Kamerlid Nevin Özütok over de verantwoordelijkheden

Download audio

“Ik maak me zorgen dat het geweldsspiraal verder omhoog gaat”, aldus Özütok. “We moeten niet terug naar de beelden van de jaren zestig.”

‘Ook in Nederland is de nood hoog’
Ook CDA-Kamerlid Chris van Dam volgt de ‘moeilijke situatie op Curaçao’ rondom de protesten en brandstichtingen met veel aandacht. “Ook in Nederland is de nood hoog in de financiële en maatschappelijke zin. We hadden afgelopen zondag de Mobiele Eenheid die in Den Haag rellen moest neerslaan.”

CDA-Kamerlid Chris van Dam in gesprek met John Samson

Download audio

De voorwaarden zijn volgens het CDA terecht. “We kijken en doen wat nodig is, maar we weten van elkaar dat Curaçao ook een eigen verantwoordelijkheid heeft om de broek op te houden. Dus het is niet gratis geld.”

‘Ga naar de eilanden op vakantie!’
CDA-Kamerlid Van Dam doet de oproep aan mensen in Nederland om de economie van de eilanden te steunen door daar op vakantie te gaan. “Als Nederlanders op vakantie willen, dan is er eigenlijk maar een bestemming denkbaar: het Caribisch deel van het Koninkrijk. Laten wij onze vakantiecentjes dáár uit gaan geven.”

Bron: NTR/CaribischNetwerk

4 reacties

  1. Eaj, alle mfk’ers en andere mafkezen van kdnt ps willen gewapend rellen, die lui moeten flink onder handen genomen worden, als ‘t te heet onder hun voeten wordt zie je ze niet , wel bete staan grinniken bij het zien van de stad afbranden.

  2. Er wordt momenteel op FB door een MFK partijlid opgeroepen om nu gewapend te gaan rellen. Dus het enigste wat Nederland nu moet doen is een zooitje militairen naar Cur sturen en de relschoppers overhoop schieten.
    Dan is het accuut afgelopen met rellen!!

  3. Antje D66 / van Dam CDA en mafkees lijken pikker en BMW 500 rijder Jesse Klaver komen op voor de arme mensen die auto’s in de brand steken en winkels leeg plunderen van hard werkende personen, omdat zij niet gehoord worden door de regering??. Jesse Klaver moet eens elke ochtend in zijn nest kijken of die nog droog is, heb gehoord dat Jesse een pissebed is en dat hij dat mee neemt naar de tweede kamer, kijk eens goed naar deze zielle poot als hij in de 2e kamer zit, hij kan nog geen 10 tellen stil zitten als hij niet aan het woord is, hij loopt net als een oliefant door een porselijnkast zulk slap lullen hij doet, helemaal als hij in conclaaf tegen Wilders is.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties