27.5 C
Willemstad
• woensdag 1 december 2021 11:47

Laatste reacties

- Advertentie -

NTR | Zorgen in Tweede Kamer om onrust en protesten op Curaçao

Sommige mensen zitten al vier maanden zonder inkomsten, terwijl het de bedoeling was dat ze een uitkering konden krijgen | Kim Hendriksen

DEN HAAG – De Tweede Kamer kijkt met zorgen naar de sociale onrust, brandstichtingen en protesten op Curaçao. D66 en GroenLinks willen dat staatssecretaris Knops (Koninkrijksrelaties) de rust gaat helpen terugkeren.

Door de economische gevolgen van de corona-pandemie verliezen duizenden mensen hun baan op het eiland. Sommige mensen zitten al vier maanden zonder inkomsten, terwijl het de bedoeling was dat ze een uitkering konden krijgen.

‘Curaçao en Nederland moeten samen optrekken’
De betogers eisen nieuwe verkiezingen en de sfeer op het eiland is grimmig. D66 en GroenLinks vinden dat Nederland óók een rol heeft om de rust te laten terugkeren. Zij willen begin volgende week in debat met staatssecretaris Knops.

D66-Kamerlid Antje Diertens: ‘Hoe kunnen we uit deze crisis komen?’
- Advertentie -

Download audio

Het eiland heeft amper geld in de staatskas en krijgt daarom via Nederland noodleningen. Een Nederlandse voorwaarde is dat alle ambtenaren 12,5 procent op hun salaris inleveren. Dat ook de mensen die al worstelden om rond te komen moeten inleveren, vinden D66 en GroenLinks onacceptabel.

“Een politieagent, verpleegkundige of iemand die vuilnis ophaalt, dat zijn mensen die al niet veel verdienen”, aldus D66-Kamerlid Antje Diertens. “Dan wordt het nog erger. Er moet meer maatwerk komen. Hoe gaan we nu zorgen dat de gewone mensen geholpen worden?”

‘Curaçao én Nederland verantwoordelijk’
Zowel Curaçao als Nederland zijn verantwoordelijk om ‘de kwetsbare mensen eerst te helpen’, vindt GroenLinks-Kamerlid Nevin Özütok. “Als er nood is, dan moet je elkaar helpen in het Koninkrijk. De zorgen om de bestaanszekerheid zijn heel erg groot.”

GroenLinks-Kamerlid Nevin Özütok over de verantwoordelijkheden
- Advertisement -

Download audio

“Ik maak me zorgen dat het geweldsspiraal verder omhoog gaat”, aldus Özütok. “We moeten niet terug naar de beelden van de jaren zestig.”

‘Ook in Nederland is de nood hoog’
Ook CDA-Kamerlid Chris van Dam volgt de ‘moeilijke situatie op Curaçao’ rondom de protesten en brandstichtingen met veel aandacht. “Ook in Nederland is de nood hoog in de financiële en maatschappelijke zin. We hadden afgelopen zondag de Mobiele Eenheid die in Den Haag rellen moest neerslaan.”

CDA-Kamerlid Chris van Dam in gesprek met John Samson

Download audio

De voorwaarden zijn volgens het CDA terecht. “We kijken en doen wat nodig is, maar we weten van elkaar dat Curaçao ook een eigen verantwoordelijkheid heeft om de broek op te houden. Dus het is niet gratis geld.”

‘Ga naar de eilanden op vakantie!’
CDA-Kamerlid Van Dam doet de oproep aan mensen in Nederland om de economie van de eilanden te steunen door daar op vakantie te gaan. “Als Nederlanders op vakantie willen, dan is er eigenlijk maar een bestemming denkbaar: het Caribisch deel van het Koninkrijk. Laten wij onze vakantiecentjes dáár uit gaan geven.”

Bron: NTR/CaribischNetwerk

- Advertisement -

Artikel delen

4 reacties

  1. Eaj, alle mfk’ers en andere mafkezen van kdnt ps willen gewapend rellen, die lui moeten flink onder handen genomen worden, als ‘t te heet onder hun voeten wordt zie je ze niet , wel bete staan grinniken bij het zien van de stad afbranden.

  2. Er wordt momenteel op FB door een MFK partijlid opgeroepen om nu gewapend te gaan rellen. Dus het enigste wat Nederland nu moet doen is een zooitje militairen naar Cur sturen en de relschoppers overhoop schieten.
    Dan is het accuut afgelopen met rellen!!

  3. Antje D66 / van Dam CDA en mafkees lijken pikker en BMW 500 rijder Jesse Klaver komen op voor de arme mensen die auto’s in de brand steken en winkels leeg plunderen van hard werkende personen, omdat zij niet gehoord worden door de regering??. Jesse Klaver moet eens elke ochtend in zijn nest kijken of die nog droog is, heb gehoord dat Jesse een pissebed is en dat hij dat mee neemt naar de tweede kamer, kijk eens goed naar deze zielle poot als hij in de 2e kamer zit, hij kan nog geen 10 tellen stil zitten als hij niet aan het woord is, hij loopt net als een oliefant door een porselijnkast zulk slap lullen hij doet, helemaal als hij in conclaaf tegen Wilders is.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -
- Advertentie -

Zoeken

ParadiseFM | Twee aanhoudingen wegens misbruik QR-code

De politie heeft twee mannen aangehouden wegens misbruik van een QR-code. Tijdens een controle ontstonden er problemen bij het scannen. Een 25-jarige man werd door de politie...

ParadiseFM | Centrale Bank gaat zich richten op innen schadevergoeding

met vonnis De Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) gaat zich voorlopig richten op het innen van de schadevergoeding waar verzekeraar Ennia volgens de rechtbank recht...

ParadiseFM | Ansary probeerde via regering rechtszaak te staken

met vonnis De advocaten van Hushang Ansary hebben geprobeerd via de overheid de rechtszaak tegen Ansary te staken. De regering heeft daar echter geen gevolg aan gegeven. Dat...

ParadiseFM | Curaçao krijgt nieuwe vliegtuigmaatschappij

Curaçao krijgt er een nieuwe vliegtuigmaatschappij bij met Dutch Caribbean Islandhopper (DCI). Zo schrijft het Antilliaans Dagblad. Volgens directeur Steven Chin-A-Kwie gaat het om een unieke luchtvaartbedrijf...

ParadiseFM | Curaçao zesde best bezochte eiland in de regio

Curaçao is het zesde best bezochte eiland in de regio. Dat zegt Chata-directeur Helena Seferina-Rojas naar aanleiding van een vergelijkingsonderzoek met het jaar 2019, het jaar voordat...

Opinie | Jeanne d’Arc di Aruba

Jeanne d’Arc (ca. 1412-1431) is een nationale heldin van Frankrijk. Ze is onlosmakelijk verbonden met de Franse geschiedenis. Haar leven vertelt het opvallende verhaal van een Frans...
- Advertentie -