31 C
Willemstad
• woensdag 12 juni 2024

DH | Multi-million-dollar St. Maarten Crime Fund lacks financial administration and policy plan

PHILIPSBURG--“There has been no indication of any activities on this measure.” This statement pertains to the restructuring of the Crime Fund St. Maarten as mentioned in the...

AntilliaansDagblad | Links wint op Bonaire

Van Huffelen krijgt veel voorkeursstemmen in CN; hogere opkomst dan in 2019 Kralendijk - GroenLinks-PvdA heeft op Bonaire overtuigend gewonnen. Van de 1.784 geldig uitgebrachte stemmen kreeg de...

AntilliaansDagblad | Afgifte watersportvergunningen stilgelegd

Oranjestad - Aanvragen voor een nieuwe watersportvergunning worden tot nader order niet in behandeling genomen. Vanaf 1 januari 2025 moeten alle commerciële vaartuigen een ‘propeller guard’ aan...

AntilliaansDagblad | Line-up CNSJF 2024 compleet

Willemstad - De organisatie van het Curaçao North Sea Jazz Festival (CNSJF) heeft gisteravond ‘met groot genoegen en trots’ de laatste namen bekendgemaakt voor de aankomende 2024-editie. Op...

AntilliaansDagblad | PVV levert staatssecretaris

Eind juni beëdiging kabinet-Schoof door koning Willemstad - De kans lijkt groot dat de zes eilanden van het Caribisch deel van het Koninkrijk te maken krijgen met een...

AntilliaansDagblad | Apart Ipko democratisch deficit

Gehele revisie Statuut ‘niet opportuun’ Willemstad - In de afsprakenlijst van het Interparlementair Koninkrijksoverleg (Ipko) staat dat de mogelijkheden onderzocht moeten worden om een apart Ipko of andersoortige...
- Advertisement -spot_img

NRC | Panama aan de Noordzee

HomeLandenArubaNRC | Panama aan de Noordzee

Column Tommy Wierenga

Tommy Wierenga

Na de Tweede Wereldoorlog ontving Nederland volgens Wikipedia 1.128 miljoen dollar Marshallhulp uit de VS, 112 dollar per hoofd van de bevolking. Na de Watersnoodramp in 1953 kwam er uit binnen- en buitenland zo’n overweldigende hoeveelheid hulpgoederen dat er van een tweede vloedgolf gesproken werd. De pakhuizen barstten uit hun voegen door de scheepsladingen noodgoederen uit het buitenland.

Diende de Marshallhulp nog een strategisch geopolitiek doel, de noodhulp na de Watersnoodramp was strikt humanitair van aard.

Het is lang geleden. We zijn zo goed als vergeten dat we halverwege de vorige eeuw tweemaal afhankelijk zijn geweest van noodhulp uit het buitenland. Bij minister van Financiën Wopke Hoekstra was nog geen flard van een herinnering hieraan te bespeuren toen hij zich in april een meedogenloze opstelling permitteerde jegens hulpverzoeken uit Spanje en Italië, die door de coronacrisis het zwaarst getroffen waren.

Als enige stelde Nederland bij monde van Hoekstra zware hervormingseisen. Bezuinigingen in ruil voor steun, want voor wat hoort wat en aan liefdadigheid doen we niet. „Terwijl we de doden per duizend tellen”, zei de Franse minister van Financiën Bruno Le Maire, „spelen er ministers van Financiën met woorden.”

Het meervoud was voor de beleefdheid, in werkelijkheid was het er maar één. Le Maire noemde de Nederlandse opstelling een schande voor Europa.

In arrogante boertigheid werd Hoekstra voorgegaan door Jeroen Dijsselbloem, die de zuidelijke lidstaten in 2017 typeerde als drankzuchtige rokkenjagers die in Brussel de hand ophielden. Misschien moet iemand eens de reputatieschade opnemen die de respectieve ministers van Financiën Nederland hiermee toebrengen.

Eenzelfde houding neemt Nederland aan tegenover het Caribisch deel van het Koninkrijk. De eilanden zuchten onder bijbelse plagen. Omdat Curaçao een failed state als Venezuela als grote buur heeft, is de Isla-raffinaderij stilgelegd en werd het eiland overspoeld door tienduizenden Venezolaanse vluchtelingen – een zware last voor een bevolking van krap 160.000 zielen. Vervolgens maakte de pandemie een abrupt einde aan het toerisme, de voornaamste bron van inkomsten. Nederland is bereid tot enkele tientallen miljoenen steun, maar ook hier zijn de voorwaarden onsympathiek.

Carel de Haseth, schrijver-dichter en voormalig gevolmachtigd minister van de Nederlandse Antillen, bericht me vanaf het eiland: „Nederland zet de eilanden het mes op de keel op een manier die geen recht doet aan de gelijkwaardigheid in het Koninkrijk. Om coronasteun te krijgen moeten we ermee instemmen dat een triumviraat van Nederlandse mannen zeven jaar lang (op onze kosten) allerlei hervormingen doorvoeren zonder dat onze regering of het parlement ook maar iets te zeggen hebben.”

Met De Haseth was ik in mei 2017 aanwezig bij de verkiezingsoverwinning van de PAR, de partij van premier Eugene Rhuggenaath. Het was een vrolijke, hoopvolle avond. Er hing verandering in de lucht, Rhuggenaath stond bekend als een intelligent en integer politicus die de bestuurlijke corruptie en de maffiapraktijken op het eiland zou aanpakken. De omstandigheden hebben het hem echter niet gemakkelijk gemaakt.

Sheila Sitalsing vatte ze vorige week in de Volkskrant nog eens helder samen: „Hij moet laveren tussen agressief Venezuela, expansief China, Latijns Amerikaanse drugsbendes, en een Nederlands kabinet dat praat over de eilanden als een man die zijn buitenvrouw te duur vindt worden.” Tel daar de vluchtelingenstroom en de gevolgen van de pandemie bij op, en de ontreddering is compleet. Maar Den Haag reageert met diplomatie op klompen, barmhartigheid met de kaasschaaf.

Dit misbruik van een noodsituatie verzwakt de positie van Rhuggenaath, die juist alle steun kan gebruiken bij de problemen op het eiland en de hervorming van het eilandbestuur. „Laat Rhuggenaath nu vallen”, schrijft Sitalsing, „en de criminelen komen er aan de macht.”

Het is de misplaatste superioriteit van het imperium, dat zelf een van de grootste synthetische drugseconomieën ter wereld huisvest, een sjoemelende Belastingdienst heeft en een warm onderkomen biedt aan belastingontduikers uit de hele wereld.

Panama aan de Noordzee, met wat kwade wil. Nederland moet eindelijk eens af van de hardnekkige mythe over zichzelf als nijver en spaarzaam en alles bezuiden de Moerdijk als verkwistend en corrupt. Comfortabel zelfbedrog, schadelijke fictie.

Tommy Wieringa schrijft elke week een column op deze plaats.

Bron: NRC

15 reacties

 1. Rhuggenaath stond bekend als een intelligent en integer politicus die de bestuurlijke corruptie en de maffiapraktijken op het eiland zou aanpakken.

  Stond bekend.. Nu staat hij bekend als leider van de boevenbende. Zonnder ruggegraat.

 2. De Marshallhulp was inderdaad bedoeld om Europa weer op de been te helpen en er zelf te kunnen handeldrijven.
  Het cadeautje werd gefinancierd uit de op Duitsland veroverde oorlogsbuit.

 3. De moeder van Stephen Capella vraagt wat bedoeld wordt met ‘Panama aan de Noordzee’.

  Zij heeft een florerend bedrijf in (Avalon) software in Panama en wenst niet met corruptie en zelfverrijking geassocieerd te worden.

 4. Lekker slim commentaar hier allemaal. Zeker allemaal goed voorzien. Natuurlijk heeft Wieringa gelijk. Onze staatskas is leeg lezen jullie geen krant. We hebben heel hard geld nodig en stukken als die vanWieriga zijn nodig om de publieke opinie en hopelijk het sentiment bij de Nederlandse politici te beinvloeden. Dit soort stukken ga je de grond niet inboren. Welk doel dient dat?

 5. Tommy deugneus Wierenga. Vanuit zijn riante hofstede schrijft dit sujet allerlei onzin over Ons/mijn eiland. Totaal gespeend van enige realiteit. Deze mensen maken op den duur meer kapot dan ons lief is.
  Betse Tommy, als je ballen hebt, reageer dan eens op echte mensen die zich dagelijks bevinden in de realiteit van ons eiland ipv deug-stukjes op papier kalken!!

 6. Niet gehinderd door enige vorm van kennis of inzicht in de problematiek schrijft Tommy een mooi stuk fictie-roman. Helaas ……

 7. Tommy ” precies als Hans is zo dom als een gans” heeft de klok horen luiden op Curacrim maar weet niet waar de klepel hangt, doei Tommy. Dat noemen wij in NL een stakker in de mist, dus hij is duidelijk de weg kwijt?.

 8. Lieve linkse naieve Tommy….Ook jij weet geen reet wat er hier op deze rots speelt.
  Maar wel lekker deugmensje spelen…. Soy Boy

 9. “EXPERTALARM” !!
  Er is er weer eentje, die net als zovele voorgangers absoluut niet weet wat er hier wel gaande is. Ik zet hem bij de rest ——-> ” Hoekje afgeserveerd”. Ajoooo

 10. Wat linkse Wieringa vergeet te vermelden dat De NL-se infrastructuur voor een groot deel weer moest worden opgebouwd, de Marshallhulp – tank God – bedoeld was om het communisme buiten de deur te houden en dat de watersnoodramp zo’n kleine 7 jaar was het einde van WO2.
  Verder hoor ik hem niet over de vele miljarden die al deze kant uit zijn gegaan en dat iedere keer talloze beloftes worden gedaan en heel weing worden nagekomen. Hier, net als in Spanje, Italië, Griekenland, corrupte politici zijn die alleen maar potverteren, i.p.v. de problemen oplossen, deze constant vooruit schuiven op het bordje van de volgende regering(en).
  Politici – met name linkse – zijn altijd heel goed in het uitgeven van geld dat door anderen IS verdiend, en liefst meer dan dat er aan belastinginkomsten binnenkomt. Verder, heeft de overheid de mogelijkheid geld (bij) te drukken, als ze tekort komt.
  Ieder normaal persoon moet rondkomen met hetgeen hij/zij verdient; zoniet, maak je schulden en eindig je in een neerwaartse spiraal en uiteindelijk dat je alles kwijt raakt.
  De overheid denkt, ik hoef niet te bezuinigen, maar verhoog gewoon de Belastingen. Je kunt een koe niet blijven melken; op een gegeven moment is ie uitgemolken… Dit speelt nu op de eilanden: geen buffers, niet willen bezuinigen en toch een verkapte solidariteitsheffing in de benzineprijs.
  Stop met het rechtpraten wat krom is! Met name (s)links is daar altijd heel goed in en de mensen zand in de ogen te strooien.

 11. ” Rhuggenaath stond bekend als een intelligent en integer politicus die de bestuurlijke corruptie en de maffiapraktijken op het eiland zou aanpakken”
  waar in praktijk niets terecht van kwam door de aanstellingen van Vanessa Gijsbertha, Chanel Thijssen en KLM Walle

  “„Laat Rhuggenaath nu vallen”, schrijft Sitalsing, „en de criminelen komen er aan de macht.””
  Ruggie is zelf een voorbeeld van een crimineel: Insel Air, Girobank, ENNIA, wegpesten van Bob Traa, HNO, CPA verhoging, HNO debacle, belastingdienst (Campo)

 12. ‘Rhuggenaath stond bekend als een intelligent en integer politicus’

  Zeer integer, het tot voorzitster van de Commissie INTEGRITEIT benoemen van mafiameid en golddigger Stella van Rijn.

  Notabene de buurvrouw van Rhuggenaath.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties