28 C
Willemstad
• donderdag 18 april 2024

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 16, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 16 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 15, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 15 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

Kou is uit de lucht | Antilliaans Dagblad

HomeMediaKou is uit de lucht | Antilliaans Dagblad

Met samenvatting voorwaarden voor coronasteun

Geen akkoord, wel tijd voor zoeken naar consensus | Suzanne Koelega

Premier Rhuggenaath: Overwinning voor Koninkrijk Van onze correspondente Den Haag – De laatste zitting van de Rijksministerraad (RMR) voor het reces heeft Curaçao nog geen akkoord opgeleverd over de omstreden, volgens premier Eugene Rhuggenaath ‘opgelegde’, plannen voor een hervormingsentiteit maar wel enkele weken tijd.

De premier benadrukte na het overleg met staatssecretaris Raymond Knops van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties:

,,We zijn niet in strijd maar in gesprek met elkaar. Ik zie dit als een overwinning voor het Koninkrijk.” Conclusie: de kou is uit de lucht na veel gekrakeel over de overvaltactiek van ambtelijk Den Haag. Nu kan worden gewerkt aan een werkelijke consensus over de hervormingen van de overheid, die de Curaçaose financiën robuuster moeten maken, aldus de premier. Ter tafel ligt het zogeheten ‘landenpakket’ waarover Den Haag gisteren al een akkoord wilde maar dat tot zoveel commotie leidde dat alle drie de premiers van de CAS-landen in het vliegtuig stapten richting Nederland om tekst en uitleg te vragen. Afgelopen maandag ontvingen de premiers van de CAS-eilanden een dik pak papier met daarin de gedetailleerde plannen om tot een financieringsentiteit te komen die 500 miljoen euro, uitgesmeerd over zeven jaar, gaat investeren in de ‘economische weerbaarheid van Aruba, Curaçao en Sint Maarten met zowel leningen als giften’, zoals Knops dat omschrijft.

Overigens is op kortere termijn al een additioneel potje van 100 miljoen euro aan investeringen beschikbaar om de kwetsbare economieën overeind te helpen, aldus de staatssecretaris.

Discutabel voor Rhuggenaath was evenwel dat het zogeheten zelfstandig bestuursorgaan (zbo) of financierings- en investeringsentiteit een volledig Haagse insteek krijgt, gevormd naar Nederlandse wetgeving, en gerund door Europese Nederlanders. En dat er bovendien een consensusrijkswet moet komen om een en ander mogelijk te maken ‘zonder dat er nog sprake is van consensus’, en ‘zonder respect voor de autonomie’, aldus de premier, na afloop van het overleg in de RMR.

Afgesproken is dat Curaçao de komende weken de tijd krijgt om de neuzen dezelfde kant uit te krijgen. Dat overleg zal zowel op het eiland zelf gebeuren – met de betrokken stakeholders en parlementariërs – als met Nederland, waarbij Knops en Gevolmachtigde minister Anthony Begina de aanspreekpunten zijn. Rhuggenaath hoopt dat dat lukt ‘binnen twee weken’.

Een datum is niet genoemd, zegt hij. Overigens is zijn eerste prioriteit om volledig te voldoen aan de hervormings- en bezuinigingsvoorwaarden die de weg vrijmaken voor uitbetaling van de tweede tranche aan zachte leningen – waarover het Cft adviseert – waarmee het liquiditeitstekort kan worden aangezuiverd. Daarvoor geldt wel een harde datum: 15 juli.

Voor de komende drie maanden is volgens de premier nog 105 miljoen gulden in kas. ,,Dus we hebben nog een beetje financiële rek.” Al met al is de kou uit de lucht. Rhuggenaath liet verder weten zijn dank te hebben betuigd voor de steun die Curaçao uit Nederland mocht ontvangen.

,,Wij waarderen dat enorm, die steun uit een ander land in het Koninkrijk.” Het gaat de premier om ‘goede relaties en samenwerking in de geest van artikel 38 van het Statuut’. Hij erkende wel dat het de komende weken een fikse uitdaging wordt om het met z’n allen eens te worden over een dergelijk ‘ingrijpend pakket’.

Bron: Antilliaans Dagblad van xx juli 2020

Naschrift KKC

Samenvatting Landspakketten Curaçao, Aruba en Sint Maarten + HERVORMINGEN TOEZICHT EN HANDHAVING FINANCIELE (TRUST en ONLINE GOK) SECTOR GEHIGHLIGHTED.

Klik hier voor het document als u met uw browser het onderstaand Scribd document niet kan lezen of downloaden.

Klik hier voor aanvullende documenten op de website van de Tweede Kamer

2020 07 xx – Landspakketten Curaçao, Aruba en Sint Maarten coronaviruslening 3e tranche by Knipselkrant Curacao on Scribd

3 reacties

  1. Ik vindt wat Nederland bied aan tafel heel goed .want zonder controle verdwijnt de geld weer . Teveel corruptie op Curacao. Mensen jullie moeten eerlijk zijn. Come out from behind the mask. Nederland staat altijd Al’s een moederland voor onze . Ik ben trost op ze . Maatregellen en voorwaarden doet pijn maar die ga je helpen om te groeien en groeien.

  2. Er komt weer (alweer) geld voor de cas eilanden, maar controle…? Nee dat kunnen we zelf. Niet dus en dat bewijzen we al tientallen jaren. Gewoon controle dus anders dan gaat het geld weer de verkeerde kant op en de tekorten worden bij de minderbedeelden in onze samenleving neergelegd zoals gebruikelijk.

  3. “Discutabel voor Rhuggenaath was evenwel dat het zogeheten zelfstandig bestuursorgaan (zbo) of financierings- en investeringsentiteit een volledig Haagse insteek krijgt,”
    Dat is geen discussie dat is een voorwaarde. Regeringen op het eiland hebben bewezen waar hun prioriteiten liggen en bij die prioriteiten zit niet het belang van bevolking of economie. Door dat zob onder controle van regering en staten te zetten gaan die fondsen, geheel of gedeeltelijk naar de black jet-set. En gaan ze niet aangewend worden voor economisch herstel en hervorming. De regering wil alles behalve hervorming. Dat staat als een paal boven water. En zonder hervorming is en blijft Curaçao een bodemloze ontwikkelingsput. En daar wil Nederland niet in blijven storten.

    En nu gaat de regering vertragingstacktieken toe passen en speelt weer met vuur. De bedoeling is om de burgers de duimschroeven zo hard aan te draaien dat Nederland een eind gaat maken aan de marteling door weer geld, zonder voorwaarden, te geven.
    Maar zijn Julie nu al de selicor democratie vergeten? De demonstratie waardoor Julie op de vlucht sloegen en de diarree onder de deur door liep? Binnenkort krijg je er nog een. En hoop je dan dat je veilig bent met Nederlandse militairen? Militairen uit een land dat je aan het chanteren bent?
    Stop met deze tactieken, vergeet eens je eigen kleine kring denk eens aan de bevolking en zorg dat er gewerkt kan worden aan hervorming en herstel. Doe dit niet, en de black jet-set krijgt te maken met een situatie die net zo ongezond is voor hun als voor de 60% die Julie nu laten verrekken.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties