26 C
Willemstad
• donderdag 6 mei 2021 08:37

PBC | 30.000 mensen op Curaçao volledig gevaccineerd

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Bijna 30.000 mensen op Curaçao zijn volledig gevaccineerd. Vanochtend om 10.00 werd die mijlpaal bereikt. Nog eens 45.000 mensen hebben hun eerste prik gehad. Dat...

PBC | Laura Quast krijgt eindelijk de Cola-Debrot-prijs

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Dramaturg Laura Quast heeft vandaag dan eindelijk de Cola Debrotprijs 2020 gekregen uit handen van premier Eugene Rhuggenaath. De Curaçaose cultuurprijs, in de categorie Theater,...

PBC | COVID Art Project van start

Persbureau Curacao Vandaag, woensdag 5 mei, start het Prins Bernhard Cultuurfonds Caribisch Gebied met het COVID Art project. Het fonds roept vanaf deze dag alle artiesten en kunstenaars van...

ParadiseFM | Voedselhulp via ministerie komt moeilijk op gang

De voedselhulp op ons eiland komt moeilijk op gang, nu de overheid er sinds deze week verantwoordelijk voor is. Zaterdag hebben ze die taak overgenomen van het...

NTR | Nabestaanden over 4 mei herdenking: ‘Goed om stil te staan bij die nare tijd, hoe sober ook’

Marit Severijnse KRALENDIJK – “Mijn vader ging vroeger en nu hij er niet meer is, vind ik het belangrijk om hem en de familie te vertegenwoordigen,’’ dat zegt...

DH | Govt. representative Helmond reflects on freedom on May 4

SABA/ST. EUSTATIUS--Dutch Government Representative in the Caribbean Netherlands Jan Helmond wondered what freedom really means in front of a small party gathered in Bonaire on Tuesday, May...
- Advertisement -spot_img
HomeLandenArubaNRC | Aruba gaat akkoord met voorwaarden voor steunpakket

NRC | Aruba gaat akkoord met voorwaarden voor steunpakket

Aruba is akkoord met de voorwaarden voor steun. Foto Lex van Lieshout/ANP

Aruba is akkoord gegaan met de voorwaarden voor een tweede financiële steunpakket van het Nederlandse kabinet. Het gaat in totaal om 113,3 miljoen Arubaanse florin (58,2 miljoen euro) dat in twee delen wordt betaald, laat een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken zaterdag weten aan NRC.

Het eerste deel, ter waarde van 63,9 miljoen florin, is een renteloze lening. Het tweede deel (49,4 miljoen florin) wordt voldaan op het moment dat Aruba de steunvoorwaarden volbracht heeft.

Het kabinet eist onder meer salarishervormingen binnen de overheden van de Antilliaanse eilanden. Ministers en statenleden zouden 25 procent van hun salaris in moeten leveren, ambtenaren en medewerkers van overheidsbedrijven 12,5 procent. De voorwaarden zijn bedoeld als hervorming en dus niet tijdelijk, aldus Binnenlandse Zaken.

Aruba is de eerste van de eilanden die akkoord gaat met het steunpakket. De Curaçaose minister-president Eugene Rhuggenaath liet zich eerder negatief uit over de voorwaarden, die volgens hem „onrealistisch” waren. De optie om het steunpakket te accepteren ligt tot komende woensdag op tafel.

Bron: NRC Handelsblad

14 reacties

 1. Margie, als ik voor een van de eilanden van de Nederlandse Antillen, een verblijfsvergunning aanvraag, moet ik o.a. een bewijs van goed gedrag overleggen, in mijn eigen onderhoud kunnen voorzien, hetzij met werk of voldoende eigen vermogen, of minimaal een pensioen van 50.000 Florin per jaar hebben. Ik vind dat dit ook voor Antillianen mag gelden die in Nederland willen komen wonen.

 2. Er is nu duidelijkheid wat er van de Curacaose en Arubaanse bevolking wordt verwacht. Het hangt er nu van af hoe dat besluit wordt overgebracht.
  Wat betreft het verblijfsvergunning. Waar zal dit verblijfsvergunning dan van afhangen?

 3. @ Pieter,

  Ik heb nieuws voor je. Nederland verwacht dat geld ook helemaal niet terug. Het is Nederland er om te doen dat de eilanden nu eindelijk eens behoorlijk bestuur gaan krijgen. Dit is het moment om het af te dwingen en die kans komt nooit meer op deze manier.
  Het is Nederland niet te doen om het geld, maar meer om het zorgen dat er geen bananen republieken bestaan binnen het Koninkrijk.

 4. Hopelijk gaat Nederland nu ook een verblijfsvergunning eisen voor Antillianen die in Nederland willen komen wonen. Gelijke behandeling lijkt me wel zo eerlijk.

 5. Nederland mag zich absoluut niet bemoeien met de financiën van Aruba, volgens Dhr Rocco Tjon en vele van zijn volgelingen. Wees nu ook zo flink en accepteer geen Nederlandse hulp. Los het zelf op.

 6. Dom geOH van Pieter, dat Aruba zich teveel gericht heeft op toerisme.

  Hij lijkt wel een consultant die met ‘diversificeren’ denkt het ei van Columbus te hebben gevonden.

  Wel Pieter, newsflash, er valt niet te diversificeren op Aruba. Het enige wat het heeft is zon, zee en strand en dat is een cash cow gebleken die terecht helemaal uitgemolken wordt.

  Dat daarbij geen reserves voor calamiteiten als Holloway of Corona zijn opgebouwd is de (door het volk gekozen!) politici te verwijten, die zichzelf en vriendjes vorstelijk hebben beloond.

  En daarom moet het nu op de blaren zitten.

 7. Ongeacht de bezuinigingen op het overheidsapparaat en de overheids nv’s zal Aruba het geleende bedrag over 2 jaar nooit terug kunnen betalen! Aruba is al jaren technisch failliet en voorlopig wordt het alleen maar slechter omdat het toerisme de komende jaren niet meer wordt wat het geweest is. Helaas is dit door het beleid van de overheid zelf in de hand gewerkt door zich te richten op massa toeristen en dan ook nog de kapitaal krachtige Amerikanen die voorlopig niet meer terugkomen.
  Voor de Nederlandse belasting betaler zal ik dit vast mededelen, boek het geleende bedrag maar alvast als oninbaar en wees eerlijk tegen de Nederlandse belasting betaler.

 8. Heerlijk, als Aruba het kan ,moet Curacao ook wel. Alvast gefeliciteerd bevolking van Curacao.
  Even met zijn allen doorbijten maar we komen er wel met zijn allen.
  Nu nog een zooitje puin ontslaan.

 9. …”Ze hebben ook weinig keus op Aruba, want het is daar nog een corrupter boevennest dan op Curacao”…[email protected]

  Ze zijn daar zeker ook corrupt, maar ondanks de welig tierende corruptie op Aruba, ook op heel veel bestuurlijke vlakken een stuk volwassener en professioneler.

  Ze hebben veel meer daadkracht en klasse getoond dan onze Ministers, in de breedsteczin van het word.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties