NoticiaCla | Piloten uiten kritiek op functioneren luchtverkeersleiding Aruba

Reina Beatrix Airport op Aruba

Reina Beatrix Airport op Aruba onder vuur

ORANJESTAD – Er is een gevaarlijke ontwikkeling gaande bij het vliegveld te Aruba, ten aanzien van de communicatie tussen de verkeerstoren en waarschijnlijk vooral de Amerikaanse vliegtoestellen.

Zo luidt een bericht op de website caribaviation.net naar aanleiding van een incident dat op zondag 24 juli jl. plaatsvond. Uit het bericht blijkt dat het incident niet op zichzelf staat, maar dat er sprake is van een patroon van meerdere incidenten. Van de directie van de Aruba Airport Authority is begrepen dat zijzelf alleen via internet op de hoogte zijn van het incident, omdat zij daar verder niet door de Directie Luchtvaart van op de hoogte is gesteld. De Directie Luchtvaart heeft hier kennis van genomen en heeft toegezegd met een reactie te zullen komen.

GEBREK AAN COMMUNICATIE

In het bericht staat dat de gezagvoerder van een Boeing 737 melding heeft gemaakt van een communicatiestoring op 24 juli jl. met de luchtverkeersleider van de Arubaanse luchthaven. Aangegeven is dat er slechts één persoon binnen de luchtverkeersleiding met alle taken tegelijk was belast, waaronder het grondverkeer, de toren, aankomst en vertrek etc. en in een situatie waarbij niet op de ondersteuning van een radar kan worden gerekend. Dit terwijl het in de vliegwereld gebruikelijk is dat al deze taken door verschillende afdelingen c.q. personen worden gedaan.

Zo is er in Amerika een aparte afdeling die communiceert met vliegtuigen die aan de grond staan, die de communicatie vervolgens overdraagt aan de toren als de vliegtuigen klaar zijn voor vertrek, etc. In Aruba is kennelijk één persoon met alle taken tegelijk belast.

Daarbij speelde op zondag ook nog een rol dat de desbetreffende functionaris de Engelse taal niet goed machtig was en mede door zijn slechte uitspraak voor veel verwarring bij de piloten zorgde, aldus de gezagvoerder van de Boeing 737.

Volgens de gezagvoerder was er sprake van de ‘worst departure management and traffic deconfliction’ die hij in jaren had meegemaakt: “De piloten begrepen niet wat de luchtverkeersleider wilde dat zij deden. Er was geen duidelijkheid en geen logica in de planning van de luchtverkeersleider en wat hij wilde.”

GEBREK AAN PERSONEEL

Nader onderzoek door NoticiaCla.com bij meerdere luchtvaartbedrijven heeft uitgewezen dat deze situatie nieuw voor hen is: “We kunnen altijd rekenen op een goede service van de Beatrix toren” verklaart een van de bedrijven aan NoticiaCla.com, “Wat we wel weten is dat er personeelsschaarste is in de toren.” Het personeelstekort verklaart ook waarom de luchthaven af en toe niet operationeel kan zijn.”

Bron: NoticiaCla

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *