NoticiaCla | Aruba tevreden over Taskforce tegen mensenhandel

Aruba tevreden over Taskforce tegen mensenhandel

Aruba tevreden over Taskforce tegen mensenhandel

ORANJESTAD – Aruba is tevreden met het werk van de Taskforce tegen mensenhandel. Dat verklaart het verantwoordelijke hoofd van de taskforce, Jeannette Richardson-Baars naar aanleiding van het “TIP report 2016” uitgegeven door het “US State Department” waar NoticiaCla.com vorige week over publiceerde.

In dit rapport staat dat Aruba niet genoeg aan de bestrijding van mensenhandel doet.

PRESTATIE ARUBA

Aruba heeft in het rapport de kwalificatie TIER 2 gekregen, wat betekent dat Aruba weliswaar niet aan alle voorwaarden voldoet, maar zich wel voldoende inspant, aldus Richardson-Baars. Ze is van mening dat er meer aan preventie moet worden gedaan en dat een land daarop moet worden beoordeeld en niet (alleen) op het aantal veroordelingen voor mensenhandel in de rechtbank.

TASKFORCE

Aruba heeft al bijna tien jaar een taskforce die zich bezighoudt met de bestrijding van mensensmokkel en –handel. De taskforce is multidisciplinair samengesteld en houdt zich bezig met bewustwordingscampagnes over mensenhandel. Er is een speciaal telefoonnummer (5923231) dat 24 uur per dag en 7 dagen per week kan worden gebeld voor hulp.

In 2013 deed Aruba een eerste onderzoek op het gebied van mensenhandel dat ook tot veroordelingen heeft geleid. Dit resultaat zal in het “TIP report 2017” worden genoemd, omdat het hoger beroep pas begin 2016 diende.

GEEN ZAKEN IN 2015

Richardson erkent dat er in 2015 inderdaad geen rechtszaken waren, zoals NoticiaCla.com heeft gerapporteerd. Er zijn volgens haar wel zes verdachte gevallen onderzocht en de mogelijke slachtoffers zijn beschermd. Er is daarnaast veel energie gestoken in een ‘Plan van Aanpak’ voor de periode van vier jaar, dat loopt tot 2019, waarin de aanbevelingen uit het “TIP report” van 2015 zijn verwerkt.

Volgens Richardson-Baars kan Aruba dan ook tevreden zijn met het werk van de taskforce.

Bron: NoticiaCla

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *