30 C
Willemstad
• woensdag 21 februari 2024

LB | Aruba vanaf nu belastingparadijs af

Door Alexander Bakker | De Limburger Aruba is gisteren door de Europese Unie van de 'grijze lijst' met belastingparadijzen gehaald. Curaçao staat er nog wel op. Dat land...

Democracy now! | Tuesday, February 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 20 februari 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Telegraaf | Brussel haalt Aruba van ’grijze lijst’ belastingparadijzen, huiswerk Curaçao

Brussel - Aruba is dinsdag door de Europese Unie van de ’grijze lijst’ met belastingparadijzen gehaald. Curaçao staat er nog wel op. Twee keer per jaar maakt de...

FTM | Nederlandse boekhouder is kroongetuige in smeergeldaffaire bij grootste oliehandelaar ter wereld

Follow The Money.nl | Lukas Kotkamp Een Nederlandse boekhouder speelt als getuige een belangrijke rol in een smeergeldproces rond een van ’s werelds grootste handelaren in olie en...

FD | Rechter Haags gerechtshof geschorst na valse ondertekening in 43 vonnissen

Bas Mos | Financieel Dagblad Een leidinggevende rechter aan het gerechtshof in Den Haag is op non-actief gesteld omdat hij de afgelopen twee jaar valse informatie in tientallen...
- Advertisement -spot_img

NoticiaCla | Arthur Dowers haalt uit naar ex-collega Otmar Oduber

HomeMediaNoticiaCla | Arthur Dowers haalt uit naar ex-collega Otmar Oduber
Minister van Justitie Arthur Dowers haalt uit naar ex-collega Otmar Oduber

ORANJESTAD – Minister van Justitie Arthur Dowers beschouwt de mentaliteit van ex-collega Otmar Oduber als ‘erg zielig’.

Hij baseert zich hiermee op de uitspraken die de voormalig bewindsman heeft gedaan over de Minister van Justitie Dowers in een interview donderdag met NoticiaCla.com, beschuldigde Oduber van verschillende dingen, variërend van voor zijn eigen belang werken in plaats van voor het volk tot het verantwoordelijk zijn voor het organiseren van concerten waar drugsgebruikers op af komen.

GELD VOOR CRIMINALITEITSBESTRIJDING

Tot de problemen tussen beide personen behoort de kwestie van geld afkomstig uit het toerisme dat bestemd is voor criminaliteitsbestrijding. Volgens Dowers kwam Oduber destijds met kunstgrepen om er voor te zorgen dat het geld dat werd opgebracht door het toerisme voornamelijk naar hem (Oduber) ging, en dat hij (Oduber) kon beslissen over het geld. Volgens de bewindman was er al een samenwerking met de (Aruba) Hospitality (& Security) Foundation, maar functioneerde het systeem van geld innnen niet.

“De afspraak is gemaakt dat het geld van het fonds naar de politie zou gaan. Ik heb nooit gezegd dat ik over dat geld wilde beslissen. Ik heb me daar nooit mee bemoeid,” zei Dowers. Het geld kwam volgens Dowers niet direct van de hotels, maar moest via de Aruba Tourism Authority (ATA) lopen.

Oduber deed volgens Dowers vervolgens alsof hij de baas was van het geld, en dat hij er over kon beschikken. “Daar gaat het niet over, Aruba moet er baat bij hebben”, zei Dowers, aangevende dat Oduber vond dat hij altijd in de schijnwerpers moest staan.

DOWERS WEIGERT GELD VOOR CRIMINALITEITSBESTRIJDING

Volgens Dowers is het een leugen dat hij geld voor criminaliteitsbestrijding zou hebben geweigerd. Volgens hem heeft hij gesteld dat justitie 10 miljoen florin extra nodig had. Justitie heeft zich volgens hem altijd loyaal opgesteld ten aanzien van bezuinigingen en heeft hij ten aanzien van de politie tegelijk gedaan wat nodig was. Toen hij zag dat er extra geld beschikbaar was in een fonds, vond hij dat het beschikbaar moest worden gesteld ten behoeve van de veiligheid van Aruba “en niet naar mijn,” aldus Dowers.

CONCERTEN ORGANISEREN

Dowers vindt het triest dat er concerten werden georganiseerd die drugs naar Aruba brachten. “We weten dit omdat er veel drugs bij de concerten in beslag zijn genomen.  Toen de politiewoordvoerder verklaarde om hoeveel drugs het ging, kreeg hij kritiek van Oduber te verduren.” Het betreffende concert (Electric Festival ) draagt volgens de minister bovendien niets bij aan de Arubaanse economie, maar het zorgt wel voor veel hoofdpijn. “We moeten bij elk concert politie inzetten. Oduber was wel bereid om 5 miljoen extra aan concerten uit te geven, maar was slechts bereid om 600.000 florin aan beveiliging uit te geven,” aldus Dowers. Volgens hem geeft juist 85% van de toeristen aan dat de veiligheid van Aruba een reden is om naar het eiland te komen.

GELD VAN ATA WEIGEREN

Op de vraag van dit nieuwsportaal of de bewindsman inderdaad geld afkomstig van het toerisme voor de criminaliteitsbestrijding heeft  geweigerd, antwoordde hij volmondig “Nee.” “Toen ik druk op ging uitoefenen en zei dat het zo niet kon, is men met een negatieve campagne tegen justitie begonnen, die van invloed kon zijn op Aruba als toeristische bestemming, door hun (Otmar) zelf begonnen. Toen ik druk uitoefende kwam er opeens 5 miljoen op tafel. Ik heb nooit geweigerd. Ik heb wel gezegd dat ik geen 10 miljoen nodig had. En met het geld kon men ook geen macht binnen de justitie kopen,” aldus Dowers.  Volgens de bewindsman was het zijn ex-collega (Oduber) vooral te doen om zichzelf: “Zijn focus lag niet op Aruba, maar op zichzelf.”

INVESTEREN IN ARUPARKING IN PLAATS VAN JUSTITIE

En andere beschuldiging van Dowers is dat Otmar, toen het zo belangrijk was om in justitie te investeren, liever geld stopte in Aruparking (betaald parkeren project dat in 2015 was ingevoerd). Aruba heeft veel schade ondervonden door Aruparking, terwijl dat geld ook voor de politie gebruikt had kunnen worden. “De realiteit is dat in plaats daarvan het geld in Aruparking is gestopt, dat een bedrijf is waar men campagnevoerders (van Oduber) en eigen mensen te werk kan stellen. Dat is de realiteit,” stelde Dowers.

WEIGEREN MET OTMAR TE VERGADEREN OVER JUSTITIE

De beschuldiging van Oduber dat Dowers zou hebben geweigerd met hem te vergaderen over criminaliteit na een de aanval op een taxibestuurder in de z.g. hotzone (druk bezochte toeristen sector) enkele jaren geleden, wordt door Dowers bestempeld als flauwekul. “Dat heb ik hem ook gezegd. Als hij toeristen binnenbrengt die een taxichauffeur bijna doodslaan, ga ik de AHATA en de ATA niet bellen (en vragen) hoe dat kan. It’s not my call to make. Dergelijke dingen kunnen gebeuren. Als er iets gebeurt, dan praat je met mij. Maar nee, jij wil een show maken over de rug van anderen,” aldus Dowers, die van mening is dat Oduber niet degene was die het openbaar ministerie ter verantwoording moest roepen.

ALCOHOL EN KINDEREN

Ook over de kwestie van kinderen had de bewindsman wat te zeggen. “Hij loopt overal rond om gekkigheid te verkondigen, waar hij zelf deelgenoot van was.” Dowers zet vraagtekens bij de opmerkingen die Oduber deze dagen maakt over kindermisbruik op het eiland. “Waar was jij al die tijd? Waarom heb je niet wat extra geld gegeven om de misbruik van kinderen aan te pakken? Er zijn veel kinderen op Aruba die het moeilijk hebben. De groep die het het moeilijkst heeft, zijn de misbruikte kinderen,” aldus Dowers, “Maar ik heb je (Oduber) nooit horen zeggen “laat ik iets geven”. Nee, geef ze maar alcohol om los te gaan in carnaval, zodat ze ook nog zwanger kunnen raken. Daar ben je (Oduber) goed in. Concerten organiseren waar ze extacy kunnen gebruiken. Daar ben je (Oduber) goed in. Als je iets wilt om over te praten, dan heb ik genoeg om over te praten,” besloot Dowers.

Beluister het hele interview (in het Papiaments) HIER.

Bron: NoticiaCla

Dit artikel is geplaatst in

1 reactie

  1. Wat een zooitje!! Het is schandalig wat Ik hier allemaal Leest en van de audio heeft beluisterd. Nu Min. Dowers van alle kanten met modder wordt besmeurd, komt hij met deze heftige beschuldigingen . Min. Dowers je hebt een groot gebrek aan persoonlijkheid en integriteit. Min. Dowers snapt je het echt niet dat deze zware beschuldigingen naar ex- minister toerisme en transport dhr Oduber, je eigen portefeuille als minister van Justitite hiermee tekort Schiet? Je bent medeplichtig aan deze soort criminele praktijken waarvan je dhr Oduber beschuldigd. Zolang alles onderling goed gaat en de bevolking maar naar de filistijnen gaat, houdt iedereen hun mond. Maar gelijk als er kritiek en beschuldigingen richting bewindslieden aankomen, ufffff gaan ze Kracht onderling meten, wie het ergste delict en strafbare feiten heeft onder gaan. Want laten we wel realistisch blijven, het zijn zware beschuldigingen en Zelfs strafbare feiten vallen hieronder. Want je moet je afvragen wat voor soort drugs we hierover hebben, en hoe zijn de drugs Dan binnen gekomen? En dan vraag Ik me af , hoe zit het dan met controles bij de haven door de Douane? De veiligheid Dienst op Aruba is die nog in leven? En of door wie wordt Aruba geregeerd? Ongelooflijk en tegelijkertijd deze problematiek moet wat aandacht vanuit Nederland krijgen. En Minister Dowers nogmaals je bent net zo erg als dhr Oduber. Dumpen al die handel op Aruba.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties