27 C
Willemstad
• zondag 9 mei 2021 01:32

NOS | Premier Rutte: Europese covid-reispas misschien pas in augustus

Sander van Hoorn De covid-pas, de QR-code waarmee Europeanen deze zomer makkelijker op reis moeten kunnen in de EU, is er misschien pas in augustus. Dat heeft premier...

Extra | Aubert Wiels: E motibu real di asesinato di Helmin Wiels un dia lo sali na kla

WILLEMSTAD. – Ayera despues di 8 aña ainda famianan no a haña trankilidat pa por sera e kaso di asesinato di Helmin Wiels. Esaki pa e echo...

ParadiseFM | D66: ‘Zo snel mogelijk vaccinatiecertificaat voor Caribische delen koninkrijk’

D66 wil zo snel mogelijk een digitaal groen certificaat voor gevaccineerden in de Caribische delen van koninkrijk. Dat blijkt uit Kamervragen van partijleden Jorien Wuite en Jan...

PBC | Ook VBC roert zich om strenge coronamaatregelen

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Het draagvlak voor de coronamaatregelen van de Curaçaose regering brokkelt verder af. Na Chata roert ook de Vereniging Bedrijfsleven Curaçao zich. Die wil af...

PBC | Zes mensen positief, opnieuw laag besmettingsratio

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Vandaag testten zes mensen positief op Corona op een totaal van 636 afgenomen PCR-testen. Dat geeft een testratio van net geen 1 procent. Deze...

DH | Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank...
- Advertisement -spot_img
HomeMediaNOS | Vertrek kisten Charkov aangrijpend

NOS | Vertrek kisten Charkov aangrijpend

De kisten worden in Charkov naar het vliegtuig gedragen | ANP.
De kisten worden in Charkov naar het vliegtuig gedragen | ANP.

Op de luchthaven van de Oost-Oekraïense stad Charkov is vlak voor het transport van stoffelijke resten van slachtoffers van de MH17 een korte ceremonie gehouden.

Minister Koenders van Buitenlandse Zaken was daarbij aanwezig, samen met het hoofd van de Nederlandse repatriëringsmissie en de Nederlandse ambassadeur in Oekraïne.

Koenders sprak van een “indrukwekkende en aangrijpende” plechtigheid. “Ik hoop dat de terugkeer van deze stoffelijke resten de nabestaanden wat troost biedt“, voegde hij eraan toe.

Erewacht
Het was een simpele ceremonie met een erewacht, maar zonder muziek en vlaggen. Na een minuut stilte werden de vijf kisten in het transportvliegtuig gedragen.

Koenders bedankte na afloop de erewacht en de dragers van de kisten. Hij zei dat hij in Oekraïne had ervaren dat de bevolking meeleeft met de families van de slachtoffers.

Voorafgaand aan de plechtigheid bracht Koenders samen met de gouverneur van het district Charkov een bezoek aan het terrein waar de Nederlandse missie al het materiaal dat van de rampplek komt, beoordeelt. “Deze mensen verrichten ontzettend belangrijk werk“, aldus de minister.

Hilversum
Rond 16.00 uur wordt het vliegtuig op vliegbasis Eindhoven verwacht. Van daaruit worden de kisten naar de Korporaal van Oudheusdenkazerne in Hilversum gebracht, waar forensische experts de resten proberen te identificeren.

Nabestaanden kunnen de ceremonie op vliegbasis Eindhoven bijwonen. Namens het kabinet zijn de ministers Plasterk en Opstelten daarbij. De aankomst van de vlucht en de ceremonie op de vliegbasis worden rechtstreeks uitgezonden op NPO Nieuws.

Het laatste transport met stoffelijke resten van de MH17-ramp arriveerde op 4 augustus in Eindhoven.

Automobilisten
Rijkswaterstaat en de politie treffen maatregelen voor een vlotte en waardige doorgang van de rouwstoet. Automobilisten moeten op de A2 en de A27 tussen Eindhoven en Hilversum aan het eind van de middag rekening houden met extra reistijd. Tijdens het passeren van de rouwstoet wordt het andere verkeer kort stilgezet.

Rijkswaterstaat roept weggebruikers op om niet te stoppen op de rij- en vluchtstroken en ook niet langs de snelweg te gaan staan. Dit kan tot gevaarlijke situaties leiden.

Veilig
De afgelopen week was het veilig genoeg op de rampplek om onderzoek te doen. Daarbij hebben leden van de Nederlandse repatriëringsmissie zowel stoffelijke resten als persoonlijke bezittingen gevonden.

Onderzoekers treffen inmiddels ook voorbereidingen voor de berging van de wrakstukken van het toestel van Malaysia Airlines.

Bron: NOS

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties