NOS | Veel meer Arubaanse besmettingen: ‘Uitbraak in uitgaanscircuit’

Veel meer Arubaanse besmettingen: ‘Uitbraak in uitgaanscircuit’ | ANP

Op Aruba zijn vandaag 119 nieuwe coronabesmettingen vastgesteld, meldt minister-president Evelyn Wever-Croes. Op woensdag waren er al 92 nieuwe coronabesmettingen bijgekomen. Het is een explosieve stijging voor het Caribische eiland, waar 100.000 mensen wonen.

Slechts een deel van de toename is volgens Wever-Croes te verklaren doordat er meer wordt getest. In totaal zouden er nu 265 mensen besmet zijn op het eiland.

Er is sprake van een uitbraak in het uitgaanscircuit, zegt NOS-correspondent Dick Drayer. “De besmettingen zijn te linken aan twee nachtclubs en een sportschool. Daar werden de coronamaatregelen niet nageleefd. Media op Aruba schrijven dat de uitbraak te herleiden is tot een barman.”

Vooral Arubaanse jongeren

Met name jongeren die happy hours in bars en nachtclubs bezoeken zijn besmet. Het gaat bijna uitsluitend om inwoners van Aruba. Er zijn volgens het Antilliaans Dagblad twee toeristen besmet. “Toeristen komen nauwelijks in die gelegenheden, zeker niet nu er zo weinig toeristen op het eiland zijn”, zegt Drayer.

Bars en nachtclubs op het eiland zijn in navolging van de uitbraak gesloten en moeten in ieder geval twee weken dichtblijven. Sinds woensdag is ook een aantal andere maatregelen genomen. Zo zijn mondkapjes nu verplicht in winkels, het openbaar vervoer en in taxi’s.

“Ik ben bezorgd over de ontwikkelingen en teleurgesteld in het gedrag van onze mensen.
Minister-president Evelyn Wever-Croes

Volgens de minister-president is het waarschijnlijk dat er de komende dagen veel meer besmettingen worden vastgesteld. “Ik ben bezorgd over de ontwikkelingen en teleurgesteld in het gedrag van onze mensen. Dit is het gevolg van het niet opvolgen van de richtlijnen”, zegt Wever-Croes tegen het Antilliaans Dagblad.

De positief geteste inwoners zitten thuis in quarantaine. De meesten zijn niet erg ziek. Drayer: “De oudste positief bevonden patiënt is 39 jaar, dat geeft wel aan dat het een uitbraak onder jonge mensen is. Er ligt op dit moment niemand in het ziekenhuis of op de intensive care.”

Het zorgsysteem op Aruba kan de uitbraak vooralsnog goed aan. Het lokale ziekenhuis heeft zich dit voorjaar met behulp van onder meer Nederlandse steun voorbereid om de ic-capaciteit te kunnen opschalen, ook op Bonaire en Curaçao. “Tot nu toe hebben vanaf het begin van de coronacrisis vijf mensen op de intensive care gelegen. Maar op Aruba is men nu wel nerveus.”

Amerikaanse toerist

Of de uitbraak gevolgen heeft voor het toerisme is nog niet duidelijk. Sinds 1 juli zijn toeristen uit Europa, Canada en het Caribisch gebied weer welkom. Na 10 juli, toen Aruba de grens opende voor reizigers uit de Verenigde Staten, hebben zo’n 15.000 toeristen het eiland bezocht.

“De procedures zijn strikt”, aldus Drayer. “Alles hangt af van hoe het de komende dagen verdergaat met deze explosie van besmettingen. Formeel is het beleid niet aangepast. Voorlopig gaat het dus om de perceptie van de belangrijkste bezoeker: de Amerikaanse toerist.”

Bron: NOS

7 Reacties op “NOS | Veel meer Arubaanse besmettingen: ‘Uitbraak in uitgaanscircuit’

 1. Curacao Independiente

  Het verbaast me wel dat met al de testen voor toelaten van de toeristen op de eiland toch niet genoeg bescherming bied. Kan niet anders dat bij het openen van de grenzen Aruba weer de coronavirus kans heeft gegeven om zich onder de lokale bevolking te verspreiden. Dus nu meerdere landen hun reisadvies naar Aruba negatief is geworden, zal aanwas van bezoeker weer drastisch omlaag gaan. Per deze kan met niet ander dan zich gaan op beramen op een economie waar toerisme niet meer de hoofdmoot is.

 2. Ban papia serio siii Mario

  Maakt het werkelijk een ruk uit welke afkomst de bewuste bartender heeft? Maakt het ueberhaupt iets uit welke nationaliteit degene bezit die hem eerder klaarblijkelijk voorzien heeft van het virus genaamd Covid-19 dat een pandanoia heeft veroorzaakt?
  Hier op dushi Korsow is het wachten op een uitbraak want daar ontkomen zelfs wij niet aan Mario.
  Nobody gives a damn about public warnings until shiiiit happens my friend.

  Praat geen BS omtrent afkomst van mensen die jou angsten verwezelijken.
  Angst is en blijft een zéér slechte raadgever en werkt hoogst verlammend voor degenen die er vatbaar voor zijn.
  Stèrker nog: die angst zal de hoeveelheid cortisol (stresshormoon) in ons systeem slechts verhogen en dat komt de weerstand normaliter niet bepaald ten goede.

  Maak je dus minder druk om zaken waar je geen invloed op kunt uitoefenen zoals de afkomst van
  de verspreider van jou angsten.

 3. De besmettingen begonnen, nadat een Europese Nederlander (Macamba zoals ze in de volksmond genoemd worden), die aan de bar van een bekende Nachtclub werkte, zich niet aan de regels heeft gehouden. Dus heeft niks met Amerikaanse toeristen te maken. Hij werd getest, hij werd positief bevonden, hij moest in quarantaine, maar heeft dat allemaal aan zijn laars gelapt. Typisch gedrag van vele Macamba’s hier, die zich superieur voelen en hautain gedragen en vooral geen respect hebben voor Arubaanse autoriteiten, wetten en regels. De eigenaar van diezelfde bar heeft een hele hetze gemaakt, dat ze langer open moeten blijven wnat 11 uur was te vroeg.

 4. Jammer , ik vind het heel jammer want de corona kent geen verschil
  Stay save .
  Anders verlies je deze strijd .

 5. Het blijkt weer hoe onfatsoenlijk Direct TV te werk gaat, nadat Jachmien Pinedo haar mentor Mavis Albertina een dolk in haar rug heeft gestoken blijft ze doorgaan met haar walgelijk gedrag.

  Speed Andrade van 24ora.com had in een verslag voor Direct TV het over dat de besmettingen op Aruba afkomstig zijn van 2 dronken Europese Nederlanders.

  De verslaggever van Direct TV greep niet in door aan Speed Andrade te vragen of hij stoned of dronken is.

 6. Onbegrijpelijk dat er überhaupt reizigers uit de VS worden toegelaten. De VS is de grootste brandhaard van de wereld..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *