26 C
Willemstad
• vrijdag 7 mei 2021 09:00

Democracy now! | Thursday, May 6, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Nu.cw | Vrijwel alle namen in nieuwe kabinet-Pisas bekend

Beoogd premier Gilmar ‘Pik’ Pisas heeft zijn nieuwe kabinet bijna compleet. De MFK en de PNP hebben inmiddels voor de meeste portefeuilles een kandidaat aangedragen. Het Antilliaans Dagblad...

Nu.cw | Flow/UTS belooft beterschap met nieuwe aanpak problemen

Goed nieuws vanuit Flow/UTS. Het bedrijf heeft toegezegd flink te gaan investeren in betere en stabiele telecom- en internetverbindingen. Technici zullen over het hele eiland problemen zo...

PBC | Grapperhaus wil onderzoek naar oververtegenwoordiging migraten in strafrechtketen

Persbureau Curacao Minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid in Nederland gaat onderzoek uitvoeren naar de oververtegenwoordiging van mensen met een migratieachtergrond. Die verschilt in de verschillende fases...

PBC | Curaçao krijgt informatiecentrum Europese Unie

Persbureau Curacao Curaçao krijgt een informatiecentrum over de Europese Unie. Een initiatief van de Kamer van Koophandel en de Stichting Caribische belasting en Europawinkel. De Europese Commissie in...

PBC | Inspectie controleert 21 winkels en restaurants

Persbureau Curacao De Inspectie heeft een groot aantal restaurants een waarschuwing gegeven omdat zij zich niet aan de coronaregels houden. 21 zeken kregen een bezoekje. In de meeste gevallen...
- Advertisement -spot_img
HomeMediaNOS | Oud-ING-topman Hamers persoonlijk vervolgd in witwaszaak

NOS | Oud-ING-topman Hamers persoonlijk vervolgd in witwaszaak

Pieter Lakeman noemt de strafvervolging “de grootste overwinning uit mijn leven”. “Dit is baanbrekend voor de hele financiële wereld in Nederland en zelfs Europa.”

Oud-ING-topman Ralph Hamers wordt toch persoonlijk vervolgd vanwege de grote witwasschandalen waar ING in 2018 een grote schikking voor trof. Dat heeft het gerechtshof in Den Haag besloten.

Bij die schikking van honderden miljoenen werd de topman destijds niet vervolgd. Daarop stapte Stichting Onderzoek Bedrijfs Informatie (SOBI) onder aanvoering van Pieter Lakeman naar het gerechtshof. Dat dwingt het OM nu om Hamers alsnog strafrechtelijk te vervolgen.

“De feiten zijn ernstig, met de bestuurder zelf is geen schikking getroffen en evenmin heeft hij publiekelijk verantwoordelijkheid genomen voor zijn handelen”, zegt het gerechtshof.

“Het hof acht het van belang dat in een openbaar strafproces de norm wordt bevestigd dat ook bestuurders van een bank niet vrijuit gaan als zij feitelijk leiding hebben gegeven aan ernstige verboden gedragingen.”

Poppetjes aan het hoofd

Pieter Lakeman noemt de strafvervolging “de grootste overwinning uit mijn leven”. “Dit is baanbrekend voor de hele financiële wereld in Nederland en zelfs Europa.”

“Uit getuigenverhoren bleek dat er sinds Hamers in 2014 ceo werd enorme en uiterst schadelijk gebleken bezuinigingen op de anti-witwasafdeling zijn doorgevoerd”, aldus Lakeman. “Hamers negeerde waarschuwingen van onder anderen zijn chief risk officer, waardoor het pad voor de toestroom van lucratieve doch criminele klanten werd geëffend.”

Volgens Lakeman leidt deze uitspraak ertoe dat een bedrijf niet alleen als organisatie in de fout kan gaan. “De poppetjes aan het hoofd bepalen het beleid en moeten goed opgevoed worden.”

ING betreurt stap

ING zegt in een reactie de beslissing te betreuren. “Dit gaat in tegen de beoordeling van het OM dat er geen basis is voor een zaak tegen ING-werknemers of voormalige werknemers.”

Eerder zei het OM inderdaad dat er onvoldoende bewijs was gevonden voor de succesvolle vervolging van medewerkers en bestuurders bij de bank. “Het Hof maakt een andere afweging en gelast vervolging van een voormalig topman. Het OM gaat het bevel uitvoeren,” laat een woordvoerder nu weten.

Hamers is tegenwoordig de topman van de Zwitserse bank UBS. Die bank zegt er alle vertrouwen in te hebben dat hij UBS kan blijven leiden. “UBS neemt kennis van de beslissing van het Nederlandse gerechtshof.”

Bron: NOS

Naschrift KKC

Lees hier het OM Houston feitenrelaas van witwassen ING Bank, waarin ook Cymbal Troya inzake witwassen via Curacaose banken en veroordeelde witwassers onderzoek deel van uitmaakte.

 

Mini boetes voor KPMG en ING bank. MCB bank, Goisco, enkele E-zone bedrijven en loterijenbaas Robbie dos Santos zijn in deze zaak vrijuit gegaan | Beeld FD

6 reacties

 1. De AANKONDIGING van onderzoek naar de MOGELIJKE vervolging door een reeds GECOMPRIMEERD EN GECORRUMPEERD OM dat gewend is FOUTEN te maken, PROCESSTUKKEN KWIJT TE MAKEN, en graag op de stoel van de rechter gaat zitten, doet vermoeden dat het niet zo’n vaart gaat lopen. Bovendien zit de schuldige in Zwitserland.

  Maar kennelijk maakt niemand, behalve Pieter Lakeman, zich druk om de rest van de schuldige kliek bij ING.

  En om zomaar een andere dwarsstraat te nemen: ING heeft veel IPO’s begeleidt (beursgang), als ook beursgenoteerde bedrijven geadviseerd over personeelsopties.
  En in het eerste geval speelde de bank een rol bij koersbeïnvloeding door management met grote pakketten aandelen te adviseren delen te verkopen om zo de koers te sturen op momenten dat aandelen gesplitst zouden worden.
  In het tweede geval adviseerde de bank management van beursgenoteerde bedrijven hun aandelenpakket te verkopen vlak voordat personeelsopties te gelde gemaakt konden worden. Zo werden 100-en miljoenen ten onrechte ‘verdiend’.

 2. Rechters worden bijna nooit teruggeroepen naar Nederland. Wat moeten ze daar met die rechters. Of je moet het wel erg bont maken. Ik herinner mij maar 1 rechter die de afgelopen jaren is teruggekeerd naar Nederland. Maar dat kan ook om een andere reden geweest zijn natuurlijk.
  Als je als rechter wordt uitgezonden naar Caribisch Nederland
  kun je dat in ieder geval niet als promotie zien, lijkt me.

 3. Zou inderdaad op Curacao ook moeten gebeuren hier heeft het OM na veel aandringen alleen Schotte te pakken genomen en doen ze verder hun uiterste best om de rest van de white collar crime group buiten schot te houden. Ook al kost dat honderden miljoenen in de laatste 10:jaar.

 4. ….”Het Hof maakt een andere afweging en gelast vervolging van een voormalig topman. Het OM gaat het bevel uitvoeren,” laat een woordvoerder nu weten”….

  Het Hof gelast vervolging!
  Het gaat hier sneeuwen als het Hof vervolging gelast van Jaime Saleh, die de Ennia mede om zeep heeft geholpen!

 5. Dat zou hier nu ook een keer moeten gebeuren. De verantwoordelijken voor de jarenlange debacles een keer aan te pakken.
  Misschien iets voor het OM, of zijn we nu niet een keer toe aan een andere daadkrachtige leiding?

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties