NOS: Feest en herdenken bij Gay Pride

De boten van het Aids Fonds Foto |  ©ANP .

De boten van het Aids Fonds Foto | ©ANP .

In de Amsterdamse binnenstad vieren duizenden mensen feest op de Gay Pride. De botenparade begon met de herdenking van slachtoffers van rampvlucht MH17. Het Aids Fonds, dat twee collega’s verloor bij de vliegramp in Oost-Oekraïne, vaart voorop.

Het fonds staat tijdens de vaartocht stil bij de beide collega’s die omkwamen bij de vliegramp, en bij drie anderen met wie de organisatie nauw samenwerkte. Dit is besloten in overleg met de nabestaanden, zegt directeur Tom Koenen.

Gepaste muziek
Op de boot van het fonds wordt gepaste muziek gedraaid. Ook hangt er een spandoek met in het Engels de tekst: “Ter nagedachtenis aan onze collega’s op MH17”. Daarnaast wordt extra afstand bewaard tussen de boot van het fonds en rest van de vooral feestelijke boten.

Volgens Koenen is het leed binnen de organisatie erg groot door de ramp. “Zij laten een groot gat achter.”

De directeur was al op de internationale aidsconferentie in Australië waar het verongelukte toestel naartoe ging. Koenen zelf had net een vlucht eerder genomen.

Marokkaanse primeur
In totaal varen dit jaar, de 19de Canal Pride, 80 boten mee. Zo is er een Joodse boot met zangeres Dana International, een boot vol militairen en de Gemeenteboot met burgemeester Van der Laan. Een primeur is een Marokkaanse boot, die bedoeld is een taboe binnen die gemeenschap te doorbreken.

‘Donorboot’
Het AMC vaart vandaag mee met een zogenoemde ‘donorboot’. Het ziekenhuis gaat de derde eicelbank van Nederland openen, maar er is een groot tekort aan donatrices. Om eiceldonoren te werven begint het AMC een voorlichtingscampagne waarvan vandaag op de Gay Pride de aftrap was.

De Canal Pride was iets vervroegd, omdat gevreesd werd voor noodweer. Dat blijft vooralsnog uit.

Video:

De Amsterdamse grachten zijn het decor voor de Canal Parade, het jaarlijkse hoogtepunt van Gay Pride. Voor het eerst vaart een boot mee met Marokkaanse homo’s.

Bron: NOS.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *