31 C
Willemstad
• maandag 26 juli 2021 19:21

Laatste reacties

- Advertentie -

NOS | Belastingadviseur ‘rijk Nederland’ vindt zichzelf geen belastingontwijker

Gregory Elias bij de parlementaire commissie die onderzoek doet naar belastingontduiking en -ontwijking. NOS

Gregory Elias, de belastingadviseur van ‘rijk Nederland’, werpt de beschuldiging van zich af dat hij mensen helpt belasting te ontwijken ten koste van de Nederlandse schatkist.

“Dat is niet de reden dat mensen naar mij toe komen”, zegt Elias op dag 3 van de verhoren door de parlementaire enquêtecommissie in de Tweede Kamer. “Discretie en bescherming van het vermogen zijn ook redenen.”

Elias woont op Curaçao en heeft daar een trustkantoor, een soort administratiekantoor dat het bestuur overneemt van bv’s, cv’s en stichtingen die zijn opgericht voor belastingconstructies.

- Advertentie -

Hij is zelf multimiljonair geworden met de verkoop van een trustkantoor, maar hij werkt nog steeds. Zijn naam komt 312 keer voor in de Panama Papers, de naam van zijn kantoor 1200 keer.

Rijke Nederlanders

Elias was speciaal naar Nederland gevlogen voor het verhoor, dat onder ede werd gehouden en waar hij zijn medewerking niet aan mocht weigeren.

Normaal vliegen mensen juist naar hém, met een plan voor de oprichting van een stichting of bv waarin ze hun vermogen kunnen stallen. Elias zelf is op dit moment bestuurder van zo’n vijftig van die rechtspersonen. Zijn bedrijf beheert er in totaal tweeduizend, voor rijke Nederlanders en andere klanten.

De commissie wil weten hoe rijk die klanten gemiddeld zijn. “Bedragen als een ton heeft dat zin?” vraagt CDA-Kamerlid Van Dam. Elias: “Dat u een ton per jaar wilt overhouden?” Van Dam: “Nee, dat ik een ton bij u wil stallen.” Elias: “Ik denk niet dat dat bedrag groot genoeg is.”

Tijdens de verhoren vallen veel vaktermen. Wat betekenen ze?

- Advertisement -

* Belastingontwijking: zo min mogelijk belasting betalen door gebruik te maken van gaten in de wet, het ‘wegboeken’ van winsten of het parkeren van geld in legale constructies.
* Belastingontduiking: geld of inkomsten voor de Belastingdienst verzwijgen of vermogen wegsluizen in illegale constructies. Ontduiking is strafbaar.
* SPF: een Stichting Particulier Fonds is een rechtspersoon volgens Curaçaos recht waarin vrijwel anoniem geld kan worden gestald waar nauwelijks belasting over hoeft worden betaald.
* Know Your Customer: het ‘Ken Je Klant’-formulier moet voorkomen dat banken en trustkantoren niet goed uitzoeken voor welke klanten ze belastingconstructies bedenken, maar soms wordt er maar wat ingevuld.

Nette reputatie

Elias is van mening dat er niets mis is met wat hij en zijn klanten willen. “Als iemand in Nederland 25 procent moet betalen. En hij mag helemaal volgens de regels in Luxemburg 15 procent betalen…”.

De commissie noemt dit belastingontwijking. Dat gaat niet voor hem op zegt Elias, want hij betaalt “heel veel” belasting. Die term moet sowieso opnieuw vastgesteld worden, vindt hij. Hij spreekt liever van belastingkorting.

Het bedrijf van Elias vult voor alle klanten de juiste formulieren in, verklaart hij. “We kijken van iedereen of die een nette reputatie heeft.” Heeft hij wel eens mensen afgewezen, wil de commissie weten? “Ja.” Gaat het dan om criminaliteit? “Ja.”

Weinig spraakzaam

Over het algemeen was Elias weinig spraakzaam en gaf hij afgepaste en soms ontwijkende antwoorden. De commissieleden kregen nooit echt vat op hem.

Dus zonder gedwongen te worden grote onthullingen te doen, of ook maar een seconde in de problemen te zijn geraakt, kon hij de Tweede Kamer weer verlaten. Op weg naar een vergadering in de buurt, “want die kon hij combineren met dit verhoor.”

Parlementaire enquête fiscale constructies

Volgens onderzoek stroomt er jaarlijks 4000 miljard euro in en weer uit Nederlandse financiële instellingen, door gunstige fiscale constructies. De Tweede Kamer wil weten of dat via ongewenste of illegale routes gaat, en of Nederlandse fiscaal adviseurs hier een dubieuze rol in spelen. De onthullingen in de Panama Papers zijn de directe aanleiding voor de parlementaire enquête.

De NOS doet deze en volgende week verslag van de enquête op radio, tv en nos.nl. De volledige verhoren zijn te volgen via www.tweedekamer.nl. Maandag met onder anderen Jan Favié, zaakwaarnemer van de Rolling Stones en U2.

Bron: NOS

- Advertisement -

Artikel delen

1 reactie

  1. Ik kan me best voorstellen dat mensen zichzelf niet als belastingontduikers beschouwen omdat ze belasting voordeel genieten door het advies van een specialist. Als er wegen om belasting heen bestaan, dat worden die gebruikt als logisch gevolg. Dat deze belastingadviseur multimiljonair is betekent dat zijn diensten wel echt het geld waard zijn.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

ParadiseFM | Aantal actieve besmettingen neemt af

Het aantal actieve coronabesmettingen op Curaçao neemt al twee dagen af. Afgelopen dag testten 48 mensen positief op het coronavirus op een totaal van ruim 1500 afgenomen...

Democracy now! | Monday, July 26, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 26 juli 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DolfijnFM | Drie Venezolanen doen noodoproep Pisas

Drie Venezolanen die al tien maanden vastzitten in de vreemdelingenbarakken van de SDKK-gevangenis hebben een noodkreet gestuurd naar premier Pisas. Hun detentieomstandigheden zijn slecht en ze worden...

DolfijnFM | Ruim helft hotelkamers weer bezet

Ruim de helft van alle hotelkamers op Curaçao was in de maand juni bezet. Dat meldt CHATA. Daarmee krabbelt Curaçao langzaam weer uit het diepe dal vanwege...

DolfijnFM | Inspectie niet te spreken over uitgaansgedrag jongeren

De Inspectie is niet te spreken over het gedrag van jongeren in het uitgaansleven. Dat schrijft de Èxtra. Dit weekend werd er extra gecontroleerd vooral in het...
- Advertentie -