29 C
Willemstad
• zaterdag 24 februari 2024

Extra | Journaal 23 februari 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Politie op zoek naar vermiste man

De politie is een zoektocht gestart naar de 42-jarige Erviet Otmar Scorrea. De man verliet maandagavond zijn huis aan de Kaya Wladimir Coco Balentien en is niet...

Nu.cw | Benzineprijs met 11 cent omhoog, water wordt goedkoper

De brandstofprijs gaat vanaf volgende week omhoog. Vooral automobilisten met benzineauto’s moeten veel bijleggen om de tank vol te krijgen. De kosten voor diesel en elektriciteit stijgen...

Nu.cw | Artiesten Curaçao International BlueSeas Festival bekend

De artiesten van de zesde editie van het Curaçao International BlueSeas Festival zijn bekendgemaakt. De wijk Pietermaai zal eind maart weer bruisen van bluesmuziek en -liefhebbers. Het straatfestival,...

NTR | Curaçao bouwt extra windmolens, ‘straks 70 procent schone energie’

Oscar van Dam Welk land binnen ons Koninkrijk draait als eerste op 70 procent groene energie? Curaçao belooft die strijd te gaan winnen in 2030. Zes ministers en verschillende...

CC | HNO Committee not in line with Public Prosecutor’s report

WILLEMSTAD - The parliamentary inquiry committee Hospital Nobo Otrobanda does not align with the decision to file a report with the Public Prosecutor. Yesterday, it was announced...
- Advertisement -spot_img

NOS | “Als Piet verandert, dan ben ik weg”

HomeMediaNOS | "Als Piet verandert, dan ben ik weg"
Eerder dit jaar presenteerde het Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed een nieuwe Zwarte Piet | foto ANP .
Eerder dit jaar presenteerde het Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed een nieuwe Zwarte Piet | foto ANP .

De rondgang van de regionale omroepen bij de 211 lokale comités leverde een aardig inkijkje op in hoe de discussie over Zwarte Piet wordt beleefd.

Veel comités geven aan moe te worden van de discussie en de vele vragen die ze krijgen uit de lokale gemeenschap. Riet Ruylof uit Hellevoetsluis organiseert dit jaar voor de 55ste keer de plaatselijke Sinterklaasintocht.

“Als ik iets moet veranderen, dan ben ik weg”, is haar eerste reactie.

Ze vertelt dat ze veel vragen krijgt en ook dat er sponsors zijn die zeggen te stoppen met doneren als er iets aan het uiterlijk van de Pieten verandert.

Sensatie zoeken
Dit sentiment leeft in meer gemeenten. Een aantal van de benaderde comités wilde bijvoorbeeld niet eens antwoord geven op de vraag of het uiterlijk van Piet verandert. De comités vinden het “geen discussie” of noemden de vraag “sensatie zoeken“.
Andere comités hebben de afgelopen jaren wel veranderingen doorgevoerd in het uiterlijk van hun Pieten.

In Hoorn heeft de plaatselijke Piet al een restyling gehad naar aanleiding van maatschappelijke signalen. Ze zijn er lichter bruin in plaats van zwart, dragen geen oorringen en de lippen zijn dun gestift. In het Zuid-Hollandse Stolwijk dragen Pieten gekleurde pruiken en in het Brabantse Veghel lopen bij de intocht Pieten met lang stijl haar, en ook kale Pieten. Dit soort veranderingen gelden voor meer lokale intochten.

Sinterklaasjournaal
In bepaalde plaatsen leiden voorgenomen veranderingen tot ophef en rumoer. In het Zuid-Hollandse Puttershoek is een compleet Pietenpeloton afgetreden omdat besloten werd de verhaallijn van het Sinterklaasjournaal te volgen. Omdat er geruchten zijn dat daar gekleurde Pieten in voorkomen, traden ze af. Ook in andere gemeenten wordt de verhaallijn van het Sinterklaasjournaal afgewacht.

Een klein deel van de benaderde organisatiecomités (6) wacht op een uitspraak van de Raad van State voordat een besluit wordt genomen over aanpassingen. De Raad van State velt in hoger beroep een oordeel over de vraag of de overheid eisen moet stellen aan de figuur van Zwart Piet. De zaak draait om de Amsterdamse intocht, maar de uitspraak kan landelijke gevolgen hebben.

Vergunning
Den Bosch, Oss en Rotterdam zijn steden die op de uitspraak wachten. Op grond daarvan wordt bepaald of een vergunning zoals die de afgelopen jaren werd afgegeven, weer kan worden verstrekt, schrijft de gemeente Den Bosch.

Verder zijn er enkele plaatsen waar comités de verhaallijn van het Sinterklaasjournaal in de gaten houden en op basis daarvan een definitief besluit nemen over het uiterlijk van Zwarte Piet.

Ratjetoe
Frits Booy, Neerlandicus en auteur van verschillende boeken over het Sinterklaasfeest, vindt dit jammer. “De figuur Zwarte Piet wordt zo een ratjetoe“. Hij heeft het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed geadviseerd over een nieuwe Zwarte Piet. Een Piet waar heel Nederland volgens Booy mee zou kunnen leven: zonder kroeshaar en rood gestifte lippen, maar met roetvegen op zijn gezicht.

Bron: NOS

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties