NOS | Naheffing kan rond Kerst komen

De naheffing is volgens Van Eijsden voor velen een aanslag op het huishoudboekje | foto ANP .

De naheffing is volgens Van Eijsden voor velen een aanslag op het huishoudboekje | foto ANP .

Het zou goed zijn als de overheid het mogelijk maakt dat de naheffing die miljoenen Nederlanders gaan ontvangen, uitgesteld of verspreid betaald kan worden. Dat zegt belastingadviseur Arjo van Eijsden, van EY, voorheen Ernst en Young in het NOS Radio 1 Journaal.

“Het is bijzonder dat dit nu pas bekend wordt en dat het om een fout van de Belastingdienst gaat. Dat zou aanleiding moeten zijn voor coulance bij de betaling.”

Wie kunnen zo’n blauwe enveloppe verwachten?

“Het gaat voornamelijk om mensen met een hoger inkomen. Wie precies is nog niet duidelijk, maar het gaat om vijf tot zes miljoen Nederlanders, dus dan krijgen ook mensen met een middeninkomen en met een modaal inkomen hiermee te maken.”

Wanneer kunnen zij de naheffing verwachten?

“Nu de naheffing bekend is, verwacht ik dat er binnen een aantal weken een blauwe enveloppe opgestuurd wordt. Het zou zo maar kunnen dat die in de periode tussen Sinterklaas en Kerst binnenkomt.”

Is er een kans dat de naheffing wordt kwijtgescholden?

“Volgens de normale regels niet. Die zijn duidelijk: als je een aanslag ontvangt die gebaseerd is op Nederlandse wetten en regels, dan moet je die gewoon betalen. Maar de vraag doet zich voor of de regering hier geen coulance moet tonen. Dat kan in de vorm van uitstel of kwijtschelding zijn.”

Is die kans groot?

“We moeten ons realiseren dat het gaat om een regel die een begrotingsgat moet dichten. Die maatregel is niet voor niets ingevoerd. Daarom zal kwijtschelding niet aan de orde zijn, maar uitstel van betaling of betaling in termijnen zou zeer op z’n plaats zijn. Voor veel huishoudens is een naheffing van honderden euro’s een hele hoop geld. Dat geld is er niet altijd. En als het er wel is, dan is het een aanslag op het huishoudboekje.”

Video: Wiebes: naheffing is eenmalig

De oppositie in de Tweede Kamer is verrast door de aankondiging van het kabinet dat miljoenen Nederlanders rekening moeten houden met een naheffing van de Belastingdienst. Staatssecretaris Wiebes benadrukt dat de naheffing eenmalig is door het veranderen van de belastingplannen.

Bron: NOS

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *