NOS | Intocht: Zwarte Piet verandert niet

Dit jaar is de traditionele Zwarte Piet in veel gemeenten te zien, net zoals hier bij de sinterklaasintocht vorig jaar in Groningen | foto ANP.

Dit jaar is de traditionele Zwarte Piet in veel gemeenten te zien, net zoals hier bij de sinterklaasintocht vorig jaar in Groningen | foto ANP .

Sinterklaas wordt dit jaar traditioneel gevierd. In het hele land zeggen sinterklaascomités niets te veranderen aan hun intocht naar aanleiding van de discussie over Zwarte Piet. De NOS en de regionale omroepen inventariseerden in 211 plaatsen of het uiterlijk van de pieten aangepast wordt. Dat gebeurt, voor zover nu bekend, in 5 dorpen en steden.

‘Pietzwart’
De meeste organiserende comités zeggen dat de discussie in hun gemeente niet speelt en dat er daarom niets wordt aangepast. Toch is Piet in een behoorlijk aantal plaatsen de afgelopen jaren wel al iets van uiterlijk veranderd. Dikke rode lippen en oorringen zijn vaak niet meer te zien en kroeshaar maakt plaats voor andere haardrachten. Een ding blijft: de donkere kleur. Het ene comité spreekt van ‘chocoladebruin’, de ander houdt het op ‘pietzwart’.

Roetvegen
Gouda, waar op 15 november de landelijke intocht plaatsvindt, maakte eerder deze maand bekend dat er naast veel Zwarte Pieten ook acht stroopwafel- en kaaspieten meelopen met een goudgele kleur. In Amsterdam is een deel van het Pietenkorps geschminkt met roetvegen. Utrecht wil het officieel niet zeggen, maar houdt de mogelijkheid open om gekleurde pieten in te zetten. In Haarlem lopen er bloemenpieten mee. Aalten zet naar aanleiding van de discussie een blanke Piet in.

Wachten op uitspraak
Ook is er een klein aantal Sintcomités dat er nog niet uit is. Zij wachten op de verhaallijn van het Sinterklaasjournaal of zeggen een uitspraak van de Raad van State af te wachten. Die buigt zich momenteel over de vraag of de overheid eisen moet stellen aan de figuur van Zwarte Piet. De uitspraak is drie dagen voor de landelijke intocht.

Video: Zwarte Piet blijft bijna overal zwart

Zwarte Piet blijft zwart. Bij de lokale intochten op 15 en 22 november zijn overwegend donkergekleurde Pieten te zien. Dat blijkt uit een rondgang van de NOS en de regionale omroepen in 211 dorpen en steden. In 193 daarvan verandert niets.

Bron: NOS

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *