28 C
Willemstad
• vrijdag 12 augustus 2022

Laatste reacties

AntilliaansDagblad | ‘Een clowneske vertoning’

Girigorie (PAR): Parlement is speelbal Pisas

Willemstad – Premier Gilmar Pisas (MFK) speelt spelletjes om gezichtsverlies te voorkomen. Hij is akkoord gegaan met de Rijkswet Coho zonder rekening te houden met adviezen van de Raad van Advies en ziet ‘die blunder’ nu blijkbaar in.

Aldus Quincy Girigorie, Statenlid en leider van oppositiepartij PAR. Hij vindt de hele vertoning niets anders dan ‘een clownshow van het hoogste niveau’. Met de brief van 28 maart aan staatssecretaris Alexandra van Huffelen is het Curaçaose parlement wat Girigorie betreft nu ‘officieel een speelbal van Pisas’. Het feit dat de Curaçaose premier nu vraagt te heronderhandelen over ‘een door zijn regering onderhandelde en geaccordeerde Rijkswet, is ‘een ondermijning van het parlement’, zegt Girigorie desgevraagd. De PAR-leider schrijft de manier van handelen af als ‘not done’.

De Curaçaose premier weigert volgens Girigorie categorisch zijn standpunt over het Coho en de daaraan verbonden consensusrijkswet toe te lichten in de Staten. Daar vraagt het parlement al twee maanden om. Maar de premier komt niet en dus dreigen de Statenleden zonder een technische en gemotiveerde toelichting van de regering, een mening te moeten vormen over de aangeboden conceptwetgeving.

De Statenleden horen Pisas in een televisieprogramma voor het eerst zeggen dat er geen andere keuze is dan het Coho te accepteren. Girigorie: ,,Hij zegt dan dat hij weinig praat, maar vooral doet en dat de wet nu in handen is van het parlement dat zijn werk moet doen.” Over de consultatieronde met experts in de Staten hoort Girgorie de Curaçaose premier zeggen ‘dat de Statenleden rustig moeten blijven en geen tijd moeten verspillen aan het luisteren naar mensen die nooit iets voor Curaçao hebben gedaan’.

,,Nu blijkt opeens dat Pisas zelf wel stilletjes naar die vergaderingen met deskundigen heeft geluisterd en de argumenten die naar voren werden gebracht als basis gebruikt in een brief met het verzoek om heronderhandeling.” Maar opnieuw laat de premier na de Staten over deze nieuwe stap te informeren.

Girigorie: ,,Dat terwijl het parlement druk aan het lobbyen is met de andere landen. Hoogst onbetrouwbaar voor ons als Staten en naar Nederland iemand die zich niet aan zijn woord houdt.” Girigorie vindt dat Pisas spelletjes speelt om gezichtsverlies te voorkomen. Een knap staaltje van een clowneske show.

Rhuggenaath: Brief Pisas volledig misplaatst

De brief die Premier Gilmar Pisas (MFK) naar staatssecretaris Alexandra van Huffelen (D66) van Koninkrijksrelaties stuurde waarin hij stelt dat het Caribisch orgaan voor hervorming en ontwikkeling (Coho) toch anders moet en te ‘autonomie-ondermijnend’ is, is volledig misplaatst. Dat stelt Eugene Rhuggenaath (PAR) in zijn hoedanigheid van ex-premier, onder wiens beleid het Coho van de grond gekomen is, als gevolg van de financiële steun die Curaçao hard nodig had tijdens de coronapandemie.

,,Los van de inhoud wordt er opnieuw verwarring gecreëerd over de richting waarop deze regering het Land wil sturen, zonder economisch, financieel en sociaal perspectief”, aldus Rhuggenaath. En hij vervolgt: ,,Ook procedureel is het helemaal fout. Pisas heeft de wet in februari naar de Staten gestuurd, waarmee hij aangeeft erachter te staan. Hij is ook degene die de wet Coho zou moeten verdedigen in de Staten. Tot op de dag van vandaag heeft Pisas geen informatie gegeven aan de samenleving over Coho, er is geen dialoog geweest met stakeholders en ook niet met de Staten. Het is dan vreemd dat hij in zijn brief wel de bezwaren van de Staten noemt.”

Volgens Rhuggenaath moet Pisas de juiste weg bewandelen en dat is naar de Staten gaan, met de fractieleiders spreken en met de commissie Koninkrijksrelaties. Vervolgens zijn volgens de ex-premier de Staten aan zet en die zouden overleg kunnen voeren met collega’s van Aruba, Sint Maarten en de Tweede Kamer om zo te proberen tot consensus te komen over aanpassingen die nog in de wet aangebracht zouden moeten worden.

Rhuggenaath: ,,Pisas moet de realiteit onder ogen zien en een keer eerlijk zijn als premier, niet eromheen draaien, ‘get it done and move on’. Er is al teveel tijd verloren gegaan, er is geen plan B, de hervormingen van de economie, onderwijs, zorg en sociale veiligheid zijn dringender dan ooit. Daarop kan niet gewacht worden tot er een volgende regering zit.”

En zo stelt hij verder: ,,Ondertussen zitten we in de post-covid, is er een oorlog in Oekraïne, is er sprake van inflatie waardoor de bevolking almaar armer wordt. Er zijn bedrijven die zorgen hebben en geen perspectieven zien, die zullen meer digitaliseren, mensen ontslaan. Het ziekenhuis is bijna failliet, de wegen zijn slecht onderhouden, geschoolde mensen verlaten het eiland, de toekomst blijft instabiel, kwetsbaar en onzeker.

En hier kan Pisas niemand van beschuldigen, dan alleen zichzelf. Hij is de minister-president, hij moet zorgen voor het ‘ownerschip’ en de ring instappen (Staten). Hij heeft als leider van het land de sleutel in handen van verandering, het vertrouwen herstellen en ons een richting en perspectief bieden.”

Bron: Antilliaans Dagblad

Artikel delen

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Democracy now! | Thursday, July 28, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 28 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Wuite reminds The Hague to include Caribbean Netherlands

THE HAGUE--Member of the Second Chamber of the Dutch Parliament Jorien Wuite of the Democratic Party D66 on Thursday reminded the Dutch government of the fact that...

Democracy now! | Wednesday, July 27, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Jacobs: Secret audio recordings create a dangerous precedent

PHILIPSBURG--Prime Minister Silveria Jacobs (National Alliance) does not condemn the threats made by Minister of Public Housing, Environment, Spatial Development and Infrastructure VROMI Egbert Doran (National Alliance)...