27 C
Willemstad
• vrijdag 12 augustus 2022

Laatste reacties

AntilliaansDagblad | Stijging patiënten op wondenpoli Aruba

Oranjestad – Steeds meer patiënten doen een beroep op het Center For Advanced Wound Care. Het ziekenhuis voorziet een toename van de huidige 17.000 consults per jaar naar 25.000 consults in 2024. Dat wordt mede veroorzaakt door diabetespatiënten.

Het legt een te grote druk op de AZV, zegt minister Dangui Oduber (MEP) van Volksgezondheid. De focus moet meer liggen op preventie.

Het Center For Advanced Wound Care is geopend in 1999, toen onder de naam wondenpoli. Er waren toen drie wondenconsulenten in dienst. Nu in 2022 zijn er zeven wondenconsulenten in dienst. In 1999 behandelde het centrum 8 patiënten per maand. Dat is toegenomen tot 400 patiënten per maand. Deze patiënten hebben chronische en gecompliceerde verwondingen, mede als gevolg van diabetes. Zo zijn er mensen die tenen missen of geen voet meer hebben. Daarnaast vinden er consults plaats van nieuwe patiënten.

Minister Oduber bracht vorige week een bezoek aan het Center For Advanced Wound Care, in het Horacio Oduber Hospital (HOH). Hij werd ontvangen door ziekenhuisdirecteur Jacco Vroegop en dokter Yuri Casseres en kreeg een rondleiding. Ter plekke mocht de minister aanwezig zijn bij de behandeling door Casseres van een gewonde patiënt. De minister was onder de indruk van de medische geboden zorg, aldus het HOH.

De minister van Volksgezondheid maakt zich echter wel zorgen over de forse stijging van het aantal patiënten, zowel van mensen die regelmatig moeten terugkomen als van patiënten die voor een consult komen. Dit legt een onnodige druk op de AZV. Oduber wil dan ook dat alle stakeholders in de gezondheidszorg hun best doen om te voorkomen dat patiënten bij het Center for Advanced Woundcare terechtkomen.

Het Center For Advanced Wound Care staat echter goed aangeschreven in de regio en is – volgens het HOH – het enige centrum in de regio dat gespecialiseerd is in het geven van zorg aan patiënten die chronische en gecompliceerde verwondingen hebben. Het centrum beschikt over de beste materialen, waardoor het zorgniveau hoog is. Dat is mede de reden waarom er veel internationale patiënten naar het centrum komen, onder andere uit Bonaire en St. Maarten. Een voordeel hiervan is dat deze patiënten bijdragen aan het medisch toerisme.

De meerderheid van de patiënten lijdt aan diabetes. Zij hebben dagelijkse zorg nodig voor hun verwondingen. Dit kan anders, vindt Oduber. Eind deze maand, op 22 april, wordt het Aruba Healthy Lifestyle Center geopend. Dit nieuwe centrum richt zich op personen die aan overgewicht leiden en een verhoogd risico hebben op diabetes of een andere chronische ziekte. De minister hoopt dat met dit nieuwe centrum de toestroom van patiënten naar het Center For Advanced Wound Care meer in balans komt.

De kosten van de AZV blijven stijgen en het nationaal preventieplan richt zich op het voorlichten van de bevolking om gezonder te gaan leven. Zo moeten de kosten deels omlaag gaan. Want de minister is het nog steeds niet eens met Nederland om 60 miljoen te bezuinigen in de zorg. Oduber vindt investeringen in de zorg juist erg belangrijk.

Bron: Antilliaans Dagblad

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Democracy now! | Thursday, July 28, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 28 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Wuite reminds The Hague to include Caribbean Netherlands

THE HAGUE--Member of the Second Chamber of the Dutch Parliament Jorien Wuite of the Democratic Party D66 on Thursday reminded the Dutch government of the fact that...

Democracy now! | Wednesday, July 27, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Jacobs: Secret audio recordings create a dangerous precedent

PHILIPSBURG--Prime Minister Silveria Jacobs (National Alliance) does not condemn the threats made by Minister of Public Housing, Environment, Spatial Development and Infrastructure VROMI Egbert Doran (National Alliance)...