32 C
Willemstad
• zaterdag 22 juni 2024

Extra | Journaal 21 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, June 20, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 20 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Wednesday, June 19, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 19 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, June 18, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Antilliaans Dagblad | Gegevens Insel Air openbaar

HomeLandenCuraçaoAntilliaans Dagblad | Gegevens Insel Air openbaar

Minister sprak onwaarheid en stuurde LOB-verzoek niet door

Persbureau Curacao

Willemstad – Verslaggever Yves Cooper is in een groot deel van zijn Landsverordening openbaarheid van bestuur (LOB)-verzoek in het gelijk gesteld waar het gaat om opgevraagde informatie over Insel Air.

Het luchtvaartbedrijf ging begin 2019 failliet nadat de regering eerder een poging deed het bedrijf te redden door er een lening van 33 miljoen gulden in te pompen. Cooper kreeg van de toenmalige minister van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP) een afwijzing op zijn verzoek.

Daarop startte hij een rechtszaak omdat hij een civiele enquêteprocedure wilde starten over de door de regering (kabinet-Rhuggenaath, red.) aan Insel Air verstrekte lening die door het faillissement nimmer terug is betaald. Cooper voert aan: ,,Dit is belastinggeld dat door de inwoners van Curaçao is betaald. Gelet daarop en op de omvang van het bedrag en de gebeurtenissen daarna is het nodig dat duidelijk wordt of het verstrekken van de lening een verantwoorde keuze was.”

De opgevraagde informatie had betrekking op de economische en technische vergunning die aan Insel Air was afgegeven; het rapport van de Nederlandse Inspectie Leefomgeving en Transport (NILT); de leningsovereenkomst met het luchtvaartbedrijf en de zogenoemde ‘Pledge and Usufruct Agreement’.

De VVRP-minister had indertijd aangegeven dat van sommige stukken de informatie niet bestond, dat een deel van de informatie bij een andere minister opgevraagd moest worden en dat sommige gegevens niet geopenbaard konden worden omdat deze bedrijfsgegevens bevatten en persoonlijke beleidsopvattingen die te herleiden zouden zijn naar individuen.

Uit het vonnis blijkt dat de minister niet de waarheid heeft gesproken over het niet bestaan van sommige stukken omdat deze stukken voor deze rechtszaak wel aangeleverd zijn. Ten aanzien van het NILT stelt het gerecht de minister te geloven. Deze heeft aangevoerd dat naar aanleiding van dit rapport, geen verzoek is gedaan aan de Curaçaose Burgerluchtvaartautoriteit (CBA) om onderzoek te doen naar de veiligheidsrisico’s bij Insel Air. ,,Deze mededeling komt het gerecht niet ongeloofwaardig over”, aldus de rechter. Dezelfde conclusie trekt het gerecht ten aanzien van andere opgevraagde documenten die volgens de minister niet bestaan.

Waar het gaat om informatie die bij een andere minister opgevraagd had moeten worden, stelt de rechter vast dat de VVRP-minister een doorzendplicht heeft.

Het LOB-verzoek is niet doorgestuurd naar de ministers van Financiën en Economische Ontwikkeling (MEO), maar uiteindelijk zijn de stukken wel aan het dossier toegevoegd. Daarom wordt de VVRP-minister opgedragen het LOB-verzoek alsnog door te sturen en moeten de twee andere ministers binnen twee weken Cooper alsnog van de documenten voorzien of van hun beslissing hierover op de hoogte stellen.

Ten aanzien van de vertrouwelijke bedrijfsgegevens stelt het gerecht vast dat de minister zichzelf tegenspreekt als enerzijds aangevoerd wordt dat de documenten vertrouwelijk zijn, maar tegelijkertijd dat deze documenten niet bestaan.

Over een bepaalde brief moet de minister een nieuw besluit nemen of deze openbaar gemaakt kan worden of niet. Ten aanzien van andere correspondentie oordeelt het gerecht dat deze openbaar gemaakt moet worden met weglakken van een naam. Ten aanzien van bepaalde brieven wordt geoordeeld dat deze documenten met name een weergave zijn van feitelijkheden en een wettelijk kader bevatten en geen tot personen herleidbare beleidsopvattingen. De naam van een ambtenaar kan weggelakt worden, zo wordt verder aangevoerd.
Het gerecht besluit tot slot geen dwangsom op te leggen en de minister wordt veroordeeld in het betalen van de proceskosten (1.400 gulden).

Bron: Antilliaans Dagblad

11 reacties

 1. Tico niet Rico.
  In dit verknipte systeem is er geen sprake van verantwoordelijkheid dragen of vragen.
  Niet bij personen niet bij organisaties.
  Ook niet bij partijen.
  Een partij treedt niet op tegen machtsmisbruik binnen hun partij, sterker nog ze hebben geen enkel probleem met het binnenhalen van een veroordeelde machtsmisbruik er (zelfs al zal het niet direct stemmen opleveren)
  Als de machtsmisbruiker de partij kas spekt is hij/zij welkom.
  Het belang, hoe hoog op de lijst en toezegging voor “kandidaat ministerschap” komt ook uit familie belang en/of hoeveel geld er wordt ingebracht.
  En zo komt het dat zelfs een lijsttrekker zijn zetel opgeeft voor iemand die meer geld mee bracht.
  De politiek is door en door verrot.
  Met dit stelsel is er maar een weg, de weg die we al een tijd berijden.
  Haïti is de bestemming.
  En de bestuurders?
  Ook in Haïti leven de bestuurders heel goed.

 2. Ik vrees dat Rico Martina gelijk heeft.
  Hier op het eiland bestaat iets als politieke verantwoordelijkheid niet en eer en geweten zijn al even onbegrepen woorden.
  Dus zelfs al komen namen en feiten naar voren die met geen mogelijkheid door de beugel kunnen.
  Mogen we hopen dat het OM het op wil pakken.
  Anders blijft het bij : so what?
  De politiek, in zijn geheel, zal er geen drankje voor laten staan, de individuele partijen ook niet.
  De betrokken ministers zeggen dat het hun beurt was om deze beslissingen te nemen.
  De toenmalige, coalitie, statenleden zeggen dat ze er geen weet van hadden.
  De toenmalige oppositie staten leden zeggen dat ze niet bij machten waren want ze waren in de minderheid.
  En allemaal staan ze weer op de volgende kieslijst.
  Zo kunnen alle skeletten uit de kast komen zonder dat er maar iets veranderd.
  En de bevolking?
  Meer dan 50% heeft moeite met de eindjes aan elkaar knopen en is “dankbaar” voor een moment van afleiding.
  Dus wie de beste buurt BBQ met show kan geven heeft hun stem.
  Vertrouwen in de politiek en exponenten?
  Nee.
  De partijen wisselen de exponenten ook, de nood en onwetendheid niet.

 3. Ja, leuk en nu? Dan zijn de gegevens bekend en boven de tafel en dan wat? Denkt iemand daadwerkelijk dat er enerlei consequenties zal zijn. Lachend zal er gezegd worden dat met de kennis van nu er waarschijnlijk iets anders gehandeld zou worden, maar verder is alles volgens de wet gegaan. En ja het is al een tijd geleden dus het geheugen laat de persoon in de steek. Misschien nog even gemompel over excuses en lering uitgetrokken blablazwets en dan over tot de orde van de dag. Heel heel vroeger was het zo dat er tot het laatst werd volgehouden dat men het niet heeft gedaan. Nu is het van “Ja ik heb het gedaan en dan wat?” De afdankertjes van het OM, justitie en rechters dat op Curacao wordt gedumpd schoppen nog geen deuk in een pakje gesmolten roomboter als het om het vervolgen van echte criminelen gaat. Dus tja Yves, leuk dat je dit voor elkaar hebt gekregen, maar behalve wat vermakelijk leeswerk zal het niks uithalen.

 4. “Liegen door een minister is een doodzonde en politieke zelfmoord”
  Hier niet, hier is het anders om als je niet liegt ben je onbetrouwbaar voor de overige politici en is dat politieke zelfmoord.
  Alles is hier anders en in sommige gevallen omgedraaid.
  De zweem van corruptie is voldoende voor een gedwongen afscheid van de politiek.
  Hier worden zelfs de politici die veroordeeld worden voor corruptie met open armen de partijen binnen gehaald klaar voor de volgende ministerpost.
  Een afspraak maken is een afspraak nakomen.
  Hier niet: een afspraak maken betekent dat er opnieuw onderhandeld kan worden.
  Je moet maar trots zijn op je “cultuur”

 5. Trek die beerput open!
  Enne gelijk terugstorten a.u.b.!
  Ys, die buurman heereveen van Rhuggenaat,maar ook die curators en advocaten
  Dat zijn de aasgieren van Curaçao, die er altijd met de buit vandoorgaan!
  En overal weer opduiken!
  De leasepremies aan eea company buiten inselair van de aandeelhouders werden lekker doorbetaald van burgergeld!
  Pek met veren en helemaal kaalplukken.

 6. Laten we hopen dat de minister die 1400 gulden uit zak betaalt want wij kunnen als belastingbetalers geen cent missen. Beter gezegd een groot deel van de bevolking heeft geen cent om hun kont te krabben.

 7. NB
  Iedereen die heeft opgelet herinnert zich dat er invallen bij aandeelhouders zijn geweest en dat ‘insiders’ spraken over mismanagement bij InselAir.
  Dus y beerput open en lijken opvangen die eruit rollen.
  33 milj down the bekende drain is niet niks, daar kunnen zat banen voor gecreëerd worden voor die mensen die niets meer hebben.
  Bv extra mensen milieudienst, boa’s opleiden etc.
  Kortom meer handhaving. Soort van Melkert-banen maar dan William banen.

 8. Vanaf 2016 werd insel Air al een financieel ondersteund door de overheid van Curaçao. Dat waren de woorden van demissionair Rhuggenaath mid 2016. van Economische Zaken. Behalve dat zij dus ook op krediet leefden van ontwikkelingsbank Korpodeko, en de afspraken die via het ministerie van Financiën in die tijd maakte met de belastingdienst. Dus er zullen geen soc afdrachten zijn gepleegd.
  Dit alles onder toeziend oog van de door de regering aangestelde klup v wijze mannen olv Ys.
  Dus y gooi de beerput open!

 9. Een beetje vreemd, moet met een vergrootglas naar de naam van de minister zoeken. In die periode kan het maar één zijn en dat is minister van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning, Suzy Camelia-Römer (PNP).

  Liegen door een minister is een doodzonde en politieke zelfmoord door haar naam niet te noemen helpt de media bewust aan dat zij ooit terugkomt. Media doet jullie fucking job!!!

 10. Zus leito was zeker geen geweldige minister vvrp, maar wat zich nu minister wil noemen c cooper is het laatste wat dit eiland nodig heeft. Ik zie die grote kop nog hangen langs de highways. Met staart tussen de benen afgepoeierd. 35 stemmen , en niet door screening zoveel misstappen meer, maar het vette bedrog zit op z’n zelf betaalde zetel.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties