28 C
Willemstad
• donderdag 20 januari 2022 15:28

Laatste reacties

- Advertentie -

Antilliaans Dagblad | Op ic geen plek

- Advertentie -

Electieve operaties geannuleerd
Spoeddebat met regering gevraagd

Willemstad – Het ziekenhuis CMC is genoodzaakt om bepaalde electieve, dat wil zeggen planbare en niet-urgente, operaties te annuleren. Ook is er op de intensive care (ic) geen plek voor reguliere – niet-covid – patiënten.

De situatie in het CMC is daarmee kritiek, zoals deze krant de afgelopen dagen en al vóór de jaarwisseling berichtte toen de leiding van het Curaçao Medical Center bij de regering-Pisas (MFK/PNP) aandrong op veel strengere coronamaatregelen.

Het afzeggen en uitstellen van electieve operaties is nodig om met het beperkte personeelsbestand voldoende in staat te zijn zorg te blijven leveren, legt CMC uit. Zoals het hele eiland kampt ook het ziekenhuis zelf met veel besmette medewerkers. De teller stond gisteravond al op ruim honderd die in isolatie moeten plus nog meer die in quarantaine zitten na een ‘close contact’ met iemand die Covid-19 heeft.

- Advertentie -

De ic biedt normaal ruimte aan 16 bedden; 8 ‘high care’ en 8 ‘medium care’. Door het personeelsgebrek bedraagt de maximale capaciteit momenteel 10 patiënten. Daarvan zijn 7 in gebruik voor covidpatiënten. ,,Voor non-covid is er op het moment op de ic onvoldoende beschikbare capaciteit voor alle patiënten”, laat de directie weten. Opnieuw heeft CMC een afdeling voor reguliere zorg deels omgebouwd tot een speciale afdeling voor corona.

,,De bevolking schreeuwt om meer informatie, wil actie zien van de regering maar proeft ook een gebrek aan transparantie.” Dat stelt de MAN-fractie. De partij wil een spoeddebat van de Centrale Commissie van de Staten, waarvoor premier Gilmar Pisas (MFK) verzocht wordt aanwezig te zijn, alsmede het Crisisteam en de raad van bestuur (RvB) van het ziekenhuis CMC.

De vergadering moet gaan over de situatie binnen het Curaçao Medical Center met betrekking tot de coviduitbraak. Er is op het eiland sprake van een ware besmettingsgolf. Op 3 januari gaf de minister-president als ‘opperbevelhebber’ in crisistijden aan dat het ziekenhuis te laat aan de bel zou hebben getrokken en dat als dat eerder was gedaan de situatie nu anders zou zijn geweest. Zo haalt de MAN Pisas aan.

Werkdruk neemt verder toe
Ook verklaarde de premier, vervolgt de oppositiepartij, dat het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu in Nederland) de regering in Willemstad niet tijdig indicaties zou hebben gegeven, op grond waarvan de Curaçaose regering volgens hem eerder had kunnen optreden.

,,Deze situatie is voor ons zeer zorgwekkend, gezien het feit dat de volksgezondheid onder enorme druk staat”, stelt MAN, die erop wijst dat regering op grond van verdragen verplicht is te zorgen dat de bevolking altijd toegang tot zorg heeft.

De oppositie wijst erop dat de werkdruk voor CMC-personeelsleden verder toeneemt en dat er onvoldoende medewerkers zijn om de gewenste kwaliteit aan zorg te verlenen. De situatie kan volgens de MAN-fractie zodanig verergeren dat een bepaald zorgniveau niet meer kan worden gegarandeerd.

Het CMC bevestigt wat deze krant gisteren al berichtte, dat hulp onderweg is. De komende week worden nog eens twaalf artsen en verpleegkundigen van AMI (AMI Expeditionary Healthcare) verwacht.

Bron: Antilliaans Dagblad

- Advertentie -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

NRC | Aangifte van verkrachting tegen Ali B, Borsato beschuldigd van handtastelijkheden bij minderjarigen The Voice of Holland

Bart Hinke, Tan Tunali In de uitzending van BNNVARA-programma BOOS vertellen anonieme vrouwen over traumatische ervaringen met rapper Ali B. Producent John de Mol wist al sinds 2019...

Extra | Journaal 20 januari 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Kitersurfer aangehouden met rugzak vol drugs

Een kitesurfer op Aruba is woensdagochtend aangehouden met een rugzak vol met drugs. De kustwacht kreeg een melding en ging er samen met de politie op af. De...

NTR | Vier jaar na Bestuursakkoord Bonaire en Den Haag: ‘weinig vooruitgang, want ambtenaren frustreren elkaar’

Marit Severijnse KRALENDIJK – Vier jaar geleden tekende de bijzondere gemeente Bonaire een Bestuursakkoord met politiek Den Haag. Welzijn en welvaart werd er beloofd. Maar er is weinig...

DH | Update: Kingdom government meeting postponed

THE HAGUE--The Kingdom Council of Ministers meeting originally planned for this Friday, January 21, has been postponed by two weeks or more. No official reason was provided by...

ParadiseFM | 519 nieuwe besmettingen

519 mensen testten gisteren positief op covid-19. In totaal werden er 2.932 testen afgenomen. In het CMC liggen nu 54 mensen met het virus. Het is nog...
- Advertentie -
- Advertentie -